Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Δέκα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου

Τα μουσεία, συλλέγουν και συντηρούν αντικείμενα επιστημονικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας και τα καθιστούν διαθέσιμα για δημόσια προβολή μέσα από μόνιμες ή προσωρινές εκθέσεις. Ακολουθούν 10 από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, με βάση τη δημοτικότητά τους και τα διάσημα έργα τέχνης που έχουν στις συλλογές τους.

 
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Η τέχνη, με την ευρύτερη έννοια, είναι η έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και φαντασίας, αυτή που ακόμη και σε καιρούς κρίσης, μας μεταφέρει την ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο.
Τα μουσεία, συλλέγουν και συντηρούν αντικείμενα επιστημονικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας και τα καθιστούν διαθέσιμα για δημόσια προβολή μέσα από μόνιμες ή προσωρινές εκθέσεις. Τα περισσότερα μεγάλα μουσεία βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ μικρότερα, σε πιο μικρές πόλεις, κωμοπόλεις, ακόμη και στην ύπαιθρο.
Τα πρώτα μουσεία ξεκίνησαν ως ιδιωτικές συλλογές πλούσιων ατόμων, οικογενειών ή ιδρυμάτων τέχνης και σπάνιων φυσικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Τα πρώτα δημόσια μουσεία στον κόσμο άνοιξαν στην Ευρώπη κατά τον 18ο αιώνα και την εποχή του Διαφωτισμού.
Μερικές φορές, ένα μουσείο μπορεί να αποτελεί αφ’ εαυτού του, έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Ακόμη κι αν δεν είστε ειδικοί της τέχνης, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τη μαγεία των αρχαίων και νεότερων εκθεμάτων. Ακολουθούν 10 από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, με βάση τη δημοτικότητά τους και τα διάσημα έργα τέχνης που έχουν στις συλλογές τους.
Λούβρο, Παρίσι
Θα βρείτε πάντα μεγάλες ουρές στη είσοδό του, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο στο μεγαλύτερο και πιο διάσημο μουσείο του κόσμου. Η Mona Lisa του Leonardo DaVinci, αποτελεί το πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη πολιτισμικοί θησαυροί από την Αίγυπτο, την Ασία, την αρχαία Ελλάδα (μεταξύ των οποίων η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης) και την Ρώμη. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και έχει 35.000 έργα τέχνης.
Περισσότερα στο: www.louvre.fr .
Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Αυτό το γιγαντιαίο μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Είναι ένα εκπληκτικό μουσείο, που καλύπτει την ιστορία του κόσμου από τη Λίθινη Εποχή, έως τη σύγχρονη, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα Golden Rooms με τα χρυσά στολίδια τους. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.
Περισσότερα στο: www.hermitagemuseum.org .
Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1753, βασιζόμενο κυρίως στις συλλογές του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν (Sir Hans Sloane) και πλέον φιλοξενεί εκατομμύρια έργα τέχνης από όλο τον κόσμο (από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το ρωμαϊκό πολιτισμό, την Ασία, την Αφρική και τη μεσαιωνική Ευρώπη). Το πιο διάσημο έκθεμά του είναι μια μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που κοσμούσαν κάποτε τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Περισσότερα στο: www.britishmuseum.org .
Αιγυπτιακό μουσείο, Κάιρο
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Όπως θα περιμένατε, εδώ θα βρείτε την πιο ολοκληρωμένη συλλογή της αιγυπτιακής τέχνης στον κόσμο. Μεταξύ των χιλιάδων θησαυρών του μουσείου (που περιλαμβάνει τη δημοφιλή αίθουσα με τις μούμιες) είναι τα περίφημα αρχαιολογικά ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει περισσότερα από 100.000 έργα τέχνης και μνημεία από τη φαραωνική εποχή, θα εγκαινιαστεί το 2015. Θα στοιχίσει συνολικά 828 εκατ. Δολάρια και οικοδομείται σε έκταση 117 εκταρίων στα περίχωρα του Καΐρου. Το σημερινό μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Το επίσημο site του μουσείου ( www.egyptianmuseum.gov.eg ) δε λειτουργεί, οπότε μπορείτε να αναζητήσετε κάποιες πληροφορίες στα www.touregypt.net/egyptmuseum/egyptian_museum.htm και www.museumsyndicate.com/owner.php?owner=43 .
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org/
Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας. Η ασυναγώνιστη συλλογή του μουσείου, περιλαμβάνει μεταξύ άλων τον xάλκινο Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου, του 460 π.Χ. Στις συλλογές του μουσείου, εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.
Περισσότερα στο: www.namuseum.gr .
Uffizi, Φλωρεντία
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Αυτό το παλάτι του 16ου αιώνα –από τα παράθυρου του οποίου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Παλάτσο Πίτι, τον τρούλο της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε και το Φρούριο του Μπελβεντέρε- φιλοξενεί εκατοντάδες αριστουργήματα, όπως θαυμάσια γλυπτά από την εποχή της Αναγέννησης και τον διάσημο πίνακα του Botticelli, «η γέννηση της Αφροδίτης», μεταξύ άλλων θησαυρών της Αναγέννησης. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο, καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα.
Περισσότερα στο: www.uffizi.firenze.it/en/index.php .
Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό μουσείο με πολλά εκθέματα από την ισλαμική, την αιγυπτιακή, την ελληνική, την ινδική τέχνη και την ευρωπαϊκή ζωγραφική. Ιδρύθηκε το 1872 και βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια έργα από όλο τον κόσμο, από την προϊστορία μέχρι τον 21ο αιώνα.
Περισσότερα στο: www.metmuseum.org .
ΜΟΜΑ, Νέα Υόρκη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Πρόκειται για το πιο σημαντικό μουσείο μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Καλύπτει μια περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα, με πιο διάσημα έργα τα «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο και «έναστρη νύχτα» του Van Gogh.
Το 2002 ο αρχιτέκτονας Yoshio Taniguchi σχεδίασε το νεότερο κτίριο που στεγάζει σήμερα το μουσείο και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2004.
Περισσότερα στο: www.moma.org .
Μουσεία του Βατικανού, Ρώμη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Πρόκειται για μια σειρά εκθεσιακών χώρων, γεμάτων με ανεκτίμητους θησαυρούς που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες για το μεγαλείο και την ομορφιά τους. Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα επισκεφτείτε, θα περάσετε από την Καπέλα Σιξτίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμησή τους με νωπογραφίες (frescoes).
Περισσότερα στο: www.museivaticani.va .
Prado, Μαδρίτη
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Αυτό το περίφημο μουσείο τέχνης, περιλαμβάνει γλυπτά και πίνακες, με σημαντικότερη συλλογή, αυτή των ισπανικών αριστουργημάτων των Γκόγια, Ελ Γκρέκο και Velazquez (του οποίου το Las Meninas είναι το πιο γνωστό έργο του μουσείου). Κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο, έως τις αρχές του 19ου αιώνα.
Περισσότερα στο: www.museodelprado.es .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΤΥΧΙΑ; ΜΑ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ!


Μήπως δε βλέπεις την ευτυχία; facebook share
Σας το πα ότι δεν υπάρχει ευτυχία. Εκτός, αν αποφασίσεις να δεις αυτή που βρίσκεται μπροστά σου...
Δυστυχώς,  ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τέτοιοι που επισκιάζουν την ευτυχία.

Υπάρχουν 10 πράγματα που μπορείτε να τα αντικαταστήσετε προκειμένου να βρείτε την ευτυχία και την ευχαρίστηση που θέλετε στη ζωή σας.
 • Σταματήστε να ασχολείστε τόσο πολύ με την γνώμη των άλλων. Μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γνώμη των ανθρώπων να μας πειράζει, αλλά ο βαθμός που το επιτρέπουμε έχει μεγάλη σημασία. Δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό σταματήστε να αναλώνεται την ενέργεια σας και ανησυχείτε υπερβολικά για το τι θα πουν οι άλλοι.
 • Το ίδιο ακριβώς ισχύει και όταν προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε όλους. Προσπαθήστε να γίνεται το καλύτερο που μπορείτε.
 • Σταματήστε να καταναλώνεται την ενεργεία σας σε κουτσομπολιά και σε σχόλια για άλλους.
 • Σταματήστε να αγχώνεστε για το τι θα γίνει στο μέλλον. Αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν και να δείτε πως θα τα αντιμετωπίσετε όταν γίνουν. Ο πανικός από πριν δεν βοηθά πουθενά.
 • Ανασφάλεια. Ένα συναίσθημα που εμποδίζει την ψυχική σας ηρεμία.
 • Μην τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά. Ο κόσμος δεν γυρνά γύρω από εσάς.
 • Το παρελθόν είναι παρελθόν και καλά θα κάνει να έχει τη θέση που του αξίζει στη ζωής σας. Αν μένετε κολλημένοι σ’ αυτό, απλά δεν μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά.
 • Δεν βρίσκεται η ευτυχία μόνο στα υλικά αγαθά. Μια βόλτα στη θάλασσα, ένας καφές με τους φίλους μας, το παιχνίδι με τα παιδιά μας, μια αγκαλιά από το σύντροφό μας, είναι εξίσου σημαντικά πράγματα και δεν κοστίζουν τίποτα.
 • Ο θυμός είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Θυμώνουμε συνεχώς για πράγματα, θυμώνουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, θυμώνουμε με τα παιδιά μας, με το σύστημα, τη κοινωνία. Με αποτέλεσμα, να ζούμε θυμωμένοι χωρίς να απολαμβάνουμε τίποτα. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτό; Απλά, θα πρέπει να καταλάβουμε πως εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να μας θυμώσουν.
 • Καλό θα ήταν να βγείτε λίγο από το ασφυκτικό κόσμο των πρέπει και του απόλυτου ελέγχου. Όταν εγκλωβιζόμαστε στο κόσμο αυτό αλλά και στους διάφορους ρόλους που αποκτούμε στη ζωή μας, τότε δεν βλέπουμε τα πράγματα πιο διευρυμένα. Αντιθέτως, βλέπουμε παντού αδιέξοδα, και ίσως προς μεγάλη σας έκπληξη, αδιέξοδα δεν υπάρχουν στη ζωή.
 •  

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ! ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ!

Ο δεκάλογος για υγιή ζωή


1.Να διατηρείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αποφύγετε με κάθε τρόπο τις δίαιτες αστραπή. Για να τραφεί σωστά, το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος (ναι, ακόμα και λίπος!) σε κάθε γεύμα. Με μια τέτοια διατροφή θα έχετε υγιή καρδιά, υγιή εγκέφαλο και ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το να τρώτε ποικιλία τροφών θα βοηθήσει και στην εξασφάλιση λήψης όλων των βιταμινών, των μετάλλων, ελαίων και ενζύμων που λαχταρά το σώμα σας.

Για να χάσετε βάρος πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Αν υπάρχει άλλη επιλογή. Με την εξαίρεση των γλυκών, η πλήρης αποκοπή μιας ομάδος της διατροφικής πυραμίδος από τη διατροφή σας δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την ανάγκη να καταναλώσετε, απλά, λιγότερες θερμίδες.

Να αποφεύγετε την παράλειψη γευμάτων, το οποίο καταπονεί το σώμα. Μερικοί άνθρωποι προτείνουν να τρώτε ακόμα και μέχρι 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί 3 κανονικά, πράγμα το οποίο μπορεί να διατηρήσει την ενέργεια και τα σταθερά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα , παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να μετατρέπουν τα «μικρά γεύματα» σε πλούσια γέυματα με φαστ φουντ και να καταναλώνουν, έτσι, όχι απλά περισσότερες αλλά «κενές» θερμίδες. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας πριν κάνετε αυτή την επιλογή.

Αν θέλετε να δουλέψετε πάνω στον έλεγχο μερίδας, να τρώτε φαγητά μειωμένης θερμιδικής αξίας (πχ περισσότερη ουσία, λιγότερες θερμίδες). Τα φρουτα και τα λαχανικά, για παράδειγμα, είναι πλούσια, όχι μόνο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σε νερό και φυτικές ίνες, πράγμα το οποίο τα κάνει να χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης κι έτσι να σας κρατάνε χορτασμένους για περισσότερη ώρα.

Να πίνετε περισσότερο νερό. Αυτό βοηθάει στην αποβολή των απεκκρίσεων του μεταβολισμού τον οποίο κρατάει σε άριστη κατάσταση. Επίσης, και το νερό βοηθάει στην αίσθηση πληρότητας, οπότε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κάθε μέρα (ή περισσότερο αν είστε ιδιαίτερα ενεργητικός ή ζείτε σε ζεστό κλίμα).

2.Να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 με 9 ώρες καθημερινά ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας 10 με 11 ώρες. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σας είναι να κοιμάστε σε απόλυτο σκοτάδι, καθώς ακόμα και ελάχιστο φως επηρεάζει τα χημικά που υπαγορεύουν στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Αν δεν μπορείτε να έχετε απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιό σας, φορέστε μάσκα ύπνου. Άλλος ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι η άσκηση. Ο ύπνος είναι, επίσης, ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της υπερκατανάλωσης φαγητού. Μια μελέτη του “The American Journal of Clinical Nutrition” έδειξε πως άντρες που κοιμούνταν μόνο 4 ώρες κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 500 θερμίδες περισσότερες από ότι όταν κοιμούνταν 8 ώρες. Παραμείνετε σταθεροί σε πρόγραμμα ασκήσεων. Αν δεν θέλετε να πληρώνετε συνδρομή σε γυμναστήριο, προσπαθήστε ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι. Οι μύες που θα αναπτύξετε θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το μεταβολισμό σας: τα σώματα μυωδών ατόμων καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν βρίσκονται σε ηρεμία. Για να κρατήσετε σε φόρμα την καρδιά σας, κάνετε ασκήσεις cardio. Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγείας σας είναι να κάνετε διαλειμματική προπόνηση, το οποίο σημαίνει να εναλάσσετε μεταξύ ασκήσεων χαμηλής και υψηλής έντασης. Αυτός ο τρόπος έχει αποδειχθεί ως ένας γρήγορος και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσετε την καρδιακή υγεία και την αντοχή σας. (Οποιοσδήποτε άνω των 60 ετών ή πάσχει από καρδιοπάθεια, υψηλή πίεση ή αρθρίτιδα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό πριν να ξεκινήσει διαλειμματική προπόνηση.)

4.Κυνηγείστε τα όνειρά σας. Όχι, δεν μπορούν όλοι να γίνουν διάσημοι μουσικοί, να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο δοκιμάζοντας καινούρια φαγητά ή να γράφουν μυθιστορήματα μεγάλης εμπορικής επιτυχίας το ένα μετά το άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Αφιερώστε χρόνο για να εξασκηθείτε με κάποιο όργανο, να ασχοληθείτε με τις τέχνες, να βγάλετε φωτογραφίες, να κάνετε μοντελισμό, να ασχοληθείτε με τη γλυπτική, να φτιάξετε τούρτες γκουρμέ ή οτιδήποτε άλλο εμπλουτίζει τον ελεύθερο χρόνο σας. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ενδιαφέρον έτσι πρόχειρα, αφιερώστε χρόνο στο να βρείτε ένα χόμπι. Αν είστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα για να επιδιώξετε περαιτέρω δραστηριότητες, προσπαθείστε να μειώσετε κάποια άλλη χρονοβόρα δραστηριότητα όπως το να κάνετε ζάπινγκ ή να πατάτε το κουμπί «ανανέωση» στο Facebook.

5.Περιορίστε τις κακές συνήθειες. Κόψτε το κάπνισμα, νικήστε τον εθισμό στα ναρκωτικά και, αν είναι απαραίτητο, σταματήστε το ποτό. Αποφύγετε περαιτέρω επικίνδυνες συμπεριφορές όπως την υπερβολική ταχύτητα (κατά την οδήγηση), τους τσακωμούς, το σεξ χωρίς προστασία και το υπερβολικό κυνήγι συγκινήσεων.

6.Βελτιώστε την ψυχική υγείας σας. Βάλτε προτεραιότητες αναπτύσσοντας ουσιαστικές σχέσεις αντί να είστε απλά κοινωνικοί. Εξασκηθείτε στην αυτοαποκάλυψη, αυτό σημαίνει να μοιραστείτε πράγματα που είναι μοναδικά για εσάς (τις σκέψεις, τους φοβους, τις αγαπημένες ταινίες σας και μουσική, πράγματα τα οποία σας ενοχλούν ιδιαίτερα, κλπ) με άτομα που εμπιστεύεστε. Αυτό έχει αποδειχθεί πως είναι υψίστης σημασίας για να καλλιεργήσετε βαθύτερες διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να νιώσετε συναισθηματική επιβεβαίωση. Μάθετε πώς να κτίσετε μια υγιή σχέση. Αν πιστεύετε πως είστε σε μια σχέση που βασίζεται στον έλεγχο ή τη χειραγώγηση, αποχωρήστε. Είναι καλύτερο να σταθείτε στα πόδια σας παρά να σας κρατάει πίσω ένας υποτιθέμενος σύντροφος.

Μάθετε να κατανοείτε τα συναισθήματά σας έτσι ώστε να μπορέσετε να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας.

Μάθετε να διαχειρίζεστε το συναισθηματικό πόνο και, αν είναι απαραίτητο, αντιμετωπίστε την συναισθηματική κακοποίηση.

Εμπλουτίστε την σεξουαλική σας ζωή. Εκτός από τα ψυχολογικά ωφέλη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής, όπως οι μειωμένες πιθανότητες κατάθλιψης, φαίνεται να έχει και ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία που περιλαμβάνουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού, χαμηλά επίπεδα ευαισθησίας στον πόνο και καλύτερη φυσική κατάσταση. Ακόμα καλύτερα, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, χωρίς παρτενέρ. Αν έχετε έναν ή και πολλούς παρτενέρ, να χρησιμοποιείτε πάντα προστασία.

7.Να κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Να διαβάζετε περισσότερο, να λύνετε γρίφους, να παίζετε παιχνίδια στρατηγικής, να μάθετε να παίζετε κάποιο όργανο, να βελτιώσετε τη μνήμη σας, και ποτέ να μην σταματήσετε να μαθαίνετε. Ακόμα και αν νιώθετε πως έχετε περάσει το άνθος της ηλικίας σας. Εκτός του ότι το να μένει κάποιος πνευματικά ενεργός είναι συναισθηματικά ικανοποιητικό, μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ πνευματικά απαιτητικών δραστηριοτήτων και του μειωμένου κινδύνου για Alzheimer.

Να διατηρείτε καλή υγιεινή. Να πλένετε τα χέρια σας επιμελώς αφού έρθετε σε επαφή με κάποιον άρρωστο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας μεταδώσει κάποια ασθένεια. (Αν δεν είστε σίγουροι για το τί σημαίνει «επιμελώς» τραγουδήστε από μέσα σας το τραγουδακι των γενεθλίων όσο τα πλένετε.) Εκτός από το να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και τη γλώσσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να περιορίσετε την πλάκα και τα επιβλαβή βακτηρίδια.

9.Κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μην κουράζετε τον εαυτό σας κάνοντας δραματικές κινήσεις για την υγεία σας χωρίς να φροντίσετε πρώτα για τις μικρές λεπτομέριες. Αντί να ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας τρέχοντας στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα, παρκάρετε μακριά από το σούπερ μάρκετ, βγάζετε συχνότερα το σκύλο για βόλτα, πηγαίντε από τη σκάλα αντί να πάρετε το ασανσέρ, φροντίστε τον κήπο σας. Αντί να «ορμάτε» στα λαχανικά σας και να κάθεστε απορροφημένοι μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε αργά κάθε γεύμα και να προλάβετε την ασυλλόγιστη υπερκατανάλωση. Εξαφανίστε όλες τις παλιές σας συνήθειες και εντάξτε τις καινούργιες στην καθημερινότητά σας.

10.Να θυμάστε να κάνετε τα πάντα με μέτρο – ακόμα και την αυτοσυγκράτηση. Το να μετατρέψετε τη ζωή σας σε μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να κάνετε όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε παγιδευμένος, αλλά είναι πολύ πιθανόν να σας αναγκάσει να ξανακυλήσετε στις παλιές σας συνήθειες (πολύ πιθανόν και επίτηδες). Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ενδώσει περιστασιακά και να ξεδώσει θα κάνει την καινούρια σας στάση ζωής ακόμα πιο ικανοποιητική.


ΔΡ.ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ

Ότι έχω μάθει μου κόστισε ακριβά , ότι ξέρω το έχω με δικές μου δαπάνες . .......Λουι Αραγκόν...

Aragma ·
Η ΑΛΗΘΕΙΑ

« Γνωρίζω ανθρώπους που γεννήθηκαν με την αλήθεια στην κούνια τους , που δεν ξεγελάστηκαν ποτέ τους , που δεν τους χρειάστηκε να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα σε ολόκληρη την ζωή τους , επειδή από τότε που ήταν ακόμα στις φασκιές είχαν κιόλας φτάσει. Ξέρουν ποιο είναι το καλό , πάντοτε το ήξεραν. Για τους άλλους έχουν την αυστηρότητα και την περιφρόνηση που τους δίνει η θριαμβευτική τους σιγουριά πως έχουν δίκιο. Δεν τους μοιάζω. Εμένα η αλήθεια δεν μου αποκαλύφθηκε στα βαφτίσια μου , δεν την βρήκα ούτε από τον πατέρα μου ούτε από την κοινωνική τάξη της οικογένειάς μου. Ότι έχω μάθει μου κόστισε ακριβά , ότι ξέρω το έχω με δικές μου δαπάνες . Δεν έχω ούτε και μία έστω βεβαιότητα που να μην την σχημάτισα μέσω της αμφιβολίας , του άγχους , του ιδρώτα , της οδυνηρής εμπειρίας. Έτσι νοιώθω σεβασμό γι αυτούς που δεν ξέρουν , γι αυτούς που ψάχνουν , που ψηλαφούν , που σκοντάφτουν. Για εκείνους που η αλήθεια τους είναι εύκολη , αυθόρμητη , αισθάνομαι βέβαια έναν κάποιο θαυμασμό , αλλά ομολογώ , πολύ λίγο ενδιαφέρον».

Λουί Αραγκόν