Το κείμενο γράφτηκε από μια κυρία 90 ετών σήμερα, τη Regina Brett, πρώην δημοσιογράφο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
«Για
να γιορτάσω τα γενέθλιά μου, έγραψα κάποτε στη στήλη μου στην
εφημερίδα, τα 45 πράγματα που μου έμαθε η ζωή. Ήταν το πιο πετυχημένο
άρθρο που έγραψα ποτέ»
Δε ζυγιάζω,δε μετρώ,δε βολεύουμαι.....ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι!!!!! Ν.Καζαντζάκης.
Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΑ!
Ένα βιβλίο σάς κρατάει συντροφιά, ένα βιβλίο σας
ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς και, όπως φαίνεται, ένα
βιβλίο βελτιώνει όχι μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική σας υγεία.
Τι μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο;
1 Μια πόρτα στο μυαλό των άλλωνΊσως ήρθε η ώρα να φυλάξετε σε κούτες τα συλλεκτικά σας κόμικς και να ανοίξετε κάτι πιο «βαρύ». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», όσοι διαβάζουν καλή λογοτεχνία μπορούν να «διαβάζουν» ευκολότερα και το μυαλό των άλλων ανθρώπων. Ερευνητές από το New School of Social Research της Νέας Υόρκης έδωσαν σε ομάδες ατόμων να διαβάσουν αποσπάσματα ποιοτικής λογοτεχνίας, βιβλίων μπεστ σέλερ και μη λογοτεχνικών κειμένων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματα ανθρώπων σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εστίαζαν στα μάτια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι είχαν διαβάσει λογοτεχνία είχαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση της ποιοτικής λογοτεχνίας με την πολύπλοκη λειτουργία της Θεωρίας του Μυαλού (έτσι ονομάζεται στην ψυχολογία η κοινωνική δεξιότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος την ψυχική κατάσταση του άλλου) εξηγείται από το ότι η λογοτεχνία εμπλέκει τον αναγνώστη σε μια κατάσταση κατά την οποία είναι αναγκαία η αξιοποίηση της δυνατότητας κατανόησης των ανθρώπων.
2 Ηρεμία & χαλάρωσηΌ,τι και να σας απασχολεί, ένα βιβλίο είναι αρκετό για να το βγάλετε από το μυαλό σας. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μάλιστα, το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν μόλις 6΄ για να χαλαρώσουν από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις των καρδιακών παλμών και της μυϊκής έντασης. Η ευεργετική αυτή δράση φαίνεται να οφείλεται στο ότι το μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή του από τις υπόλοιπες έγνοιες που το βασανίζουν. Σημασία, μάλιστα, δεν έχει το τι διαβάζει ο αναγνώστης, αλλά το να αφήσει τον εαυτό του να «χαθεί» μέσα σε αυτό.
3 Ακονίζει το μυαλόΗ ανάγνωση κρατάει το μυαλό σας σε φόρμα και το ανανεώνει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology». Η μελέτη, η οποία διερεύνησε δεδομένα από 294 άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο στα 89 τους χρόνια, έδειξε ότι εκείνοι που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως δηλαδή το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Η μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση (από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Γι' αυτό, αρχίστε να διαβάζετε ό,τι πέσει σας χέρια σας, είτε πρόκειται για κάποιο νομπελικό αριστούργημα είτε για το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης της καφετιέρας σας.
4 Κρατάει μακριά το ΑλτσχάιμερΑκριβώς όπως η σωματική άσκηση ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά, η πνευματική δραστηριότητα δυναμώνει τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ενήλικοι που ασχολούνται με πνευματικά χόμπι, όπως η ανάγνωση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Βέβαια, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στα δύο και όχι μια σχέσης αιτίου-αιτιατού, καθώς η αδράνεια του εγκεφάλου μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί όμως να είναι και ένα πρόωρο σύμπτωμά της ή και τα δύο.
5 Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνουΗ υιοθέτηση μιας αγχολυτικής ρουτίνας πριν πέσετε για ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό σας και να δώσει το σύνθημα στο σώμα σας να κοιμηθεί. Όπως είπαμε, λοιπόν, και προηγουμένως, το διάβασμα αποτελεί ένα καλό αγχολυτικό φάρμακο και μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Επίσης, τα έντονα φώτα, όπως εκείνα των ηλεκτρονικών συσκευών, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει, γι’ αυτό και η ανάγνωση ενός βιβλίου κάτω από το απαλό φως του φωτιστικού στο κομοδίνο σας είναι καλύτερη επιλογή από το laptop.
6 Σας κάνει καλύτερους ανθρώπουςΠόσες φορές σας έχει συμβεί να παρασυρθείτε τόσο έντονα από τις περιγραφές ενός βιβλίου, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, που να νομίζετε ότι τα βλέπετε να ζωντανεύουν μπροστά σας; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «PLoS ONE», το να «χάνεστε» μέσα σε ένα μυθιστόρημα μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθησή σας ή με άλλα λόγια να δυναμώσει την ικανότητά σας να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα των γύρω σας. Ολλανδοί ερευνητές έδειξαν μέσα από πειράματα ότι οι άνθρωποι που παρασύρονται συναισθηματικά από ένα βιβλίο φαντασίας έχουν περισσότερο καλλιεργημένη την ενσυναίσθησή τους. Αφήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας να παρασυρθεί από μια συναρπαστική ιστορία και να ταξιδέψει παρέα με έναν ήρωα του Καζαντζάκη ή του Arthur Conan Doyle.
7 Καταπολεμά την κατάθλιψηΜπορεί πολλοί να τα κοροϊδεύουν, αλλά τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να… βοηθήσετε τον εαυτό σας. Όπως υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», εκείνοι που διάβαζαν τους συγκεκριμένους οδηγούς ευτυχίας, αυτοπεποίθησης ή ό,τι άλλο -σε συνδυασμό φυσικά με τις απαραίτητες συνεδρίες- φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν την τυπική θεραπευτική οδό.
8 Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σαςΑκόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συμμετείχατε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να εξελίσσετε και να εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό σας. Η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στον λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα, βελτιώνει τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μαθαίνουμε το 5-15% όλων των λέξεων μέσω της ανάγνωσης. Επίσης, προσφέρει πλούτο γνώσεων, που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες την επόμενη φορά που θα παίξετε με τους φίλους σας ένα γύρο Trivial Pursuit ή όταν θελήσετε να συμμετάσχετε σε κάποιο τηλεπαιχνίδι γνώσεων.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙA ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΙΡΗΝΗ ΤΖΕΛΕΠΗ, συμβουλευτική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια.
Τρίτη 11 Μαρτίου 2014
Η ευτυχία έρχεται σε εκείνους που γελούν.
12 Θετικές επιδράσεις του γέλιου

Το γέλιο στο σήμερα είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Μελέτες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι πριν από 40 χρόνια γελούσαν περίπου τρεις φορές περισσότερο από ότι εμείς σήμερα. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά εκπληκτικό. Αν πάρουμε ένα τυπικό δείγμα παιδιών θα δούμε πως γελάνε κατά μέσο όρο 200 φορές την ημέρα ενώ οι ενήλικες μόνο 15.
Ως ένα μικρό κίνητρο για να γελάτε περισσότερο στη ζωή σας σας παραθέτω μια λίστα με 12 θετικές επιδράσεις του γέλιου.
- Το γέλιο μειώνει το στρες.
- Το γέλιο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.
- Ένας χαμογελαστός άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός.
- Ο οργανισμός μας απελευθερώνει ενδορφίνες όταν γελάμε. Οι ενδορφίνες έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.
- Το γέλιο ενισχύει τον μεταβολισμό.
- Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι η καρδιακή προσβολή και η κατάθλιψη είναι σπανιότερες σε άτομα που γελάνε συχνά.
- Το γέλιο απελευθερώνει την ένταση και τους φόβους.
- Το τακτικό γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ένα λεπτό γέλιο ισούται σε ευεργετικά αποτελέσματα με 10 λεπτά τρέξιμο ή 45 λεπτά διαλογισμού.
- Το γέλιο αυξάνει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι και την ικανότητα συγκέντρωσης.
- Το γέλιο χαλαρώνει και αυξάνει την ευημερία.
- Το γέλιο δημιουργεί οικειότητα με τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας.
Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com
Η ευτυχία έρχεται σε εκείνους που γελούν.
Ιαπωνική παροιμία
Βιβλιογραφία: Γέλιο, Όσσο, Εκδ. ΣώμαΝουςΙαπωνική παροιμία
Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
Πώς να διατηρείται νέο τον εγκέφαλο σας
Αν
εξακολουθείτε να πιστεύετε πως ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που με την
πάροδο του χρόνου χάνει λάδια, έχετε μείνει πίσω. Σύμφωνα με πρόσφατες
ανακαλύψεις εξελίσσεται και αυτοβελτιώνεται διαρκώς.

Το μυαλό μπορεί να μετασχηματίζεται, να αλλάζει ή να
αναδιαρθρώνει τη δομή του, την ανατομία και τη φυσιολογία του,
διαδικασία που αποκαλείται νευροπλαστική (neuroplasticity).
«Η έννοια της πλαστικότητας» του εγκεφάλου, σύμφωνα
με τον Ανδρέα Παπανικολάου, νευροεπιστήμονα του Πανεπιστήμιου του Τέξας,
«αναφέρεται σε δυο συγγενή αλλά διακριτά φαινόμενα: το φαινόμενο της
“λειτουργικής αναδιοργάνωσης” του εγκεφάλου και το φαινόμενο της
"νευρογένεσης", δηλαδή της παραγωγής νέων νευρώνων — νέων νευρικών
κυττάρων.
Και τα δύο φαινόμενα ανακαλύφθηκαν προσφάτως. Έτσι η
επιστημονική κοινότητα πείσθηκε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να
αυτο-αναδιοργανώνεται, εξηγώντας φαινόμενα όπως η επανάκτηση της
ικανότητας κάποιων ασθενών με αφασία να μιλούν, παρόλο που το "κέντρο"
της ομιλίας τους έχει ανεπανόρθωτα καταστραφεί από κάποιο τραύμα ή
εγκε-φαλικό επεισόδιο».
«Η ανακάλυψη ότι το μυαλό δεν είναι μια μηχανή, όπως
πιστεύαμε, αλλά ένα νευρο-πλαστικό όργανο με ικανότητα να αναπλάθεται
στη διάρκεια του χρόνου, είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην
κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα τελευταία τετρακόσια χρόνια»,
σύμφωνα με τον Νόρμαν Ντόιντ, μέλος του τμήματος ερευνών στο
Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συγγραφέα της μελέτης «The brain that
changes itself».
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι μελετητές που πιστεύουν
ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας επανάστασης σε ό,τι αφορά στον
τομέα των ανακαλύψεων στην υγεία του εγκεφάλου, ανάλογη με εκείνη που
συντελέστηκε στα ‘70s με την ανακάλυψη της αεροβικής γυμναστικής και των
ευεργετικών αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δημιουργώντας δίκτυα
O Δαμιανός Σακκάς, καθηγητής Νευροχειρουργικής του
Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί: «Νευροπλαστικότητα ή απλώς πλαστικότητα
είναι τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος επουλώνει τις βλάβες του. Ο
Τζέραλντ Έντελμαν, ένας νομπελίστας νευροεπιστήμονας, είχε παρομοιάσει
τον εγκέφαλο μας με ένα τροπικό δάσος. Όποιο δέντρο, όποιο δίκτυο
δηλαδή, βρίσκει τροφή, γιγαντώνεται. Και η τροφή για τα εγκεφαλικά
δίκτυα είναι η πληροφορία. Όποια δίκτυα παίρνουν σήμα από το περιβάλλον
ενισχύονται. Και γίνονται περισσότερα».
Αυτό σημαίνει ότι αν εκμεταλλευτεί κανείς την
ικανότητα του μυαλού να «μαθαίνει» και να αναπτύσσεται μέσα από τη
μάθηση αυτή, μπορεί να το κρατήσει κοφτερό και νέο, παρά την αναπόφευκτη
γνωστική έκπτωση (MCI) που επέρχεται με την ηλικία. Οι νευρώνες σε ένα
ενήλικο μυαλό δεν σταματούν να αναπτύσσονται, αλλά δημιουργούν διαρκώς
νέες συνάψεις και η εξάσκηση είναι ένας γενικά σίγουρος τρόπος να το
κρατάμε σε εγρήγορση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι αυτό το σύστημα νόησης για
κάθε άνθρωπο γερνά μαζί με τον κάτοχο του.Όσο προχωρά η ηλικία, μπορεί
κανείς να παρατηρήσει τα σημάδια του χρόνου στον εαυτό του. Από τα
μαλλιά που γκριζάρουν μέχρι άλλες, λιγότερο εμφανείς, λεπτομέρειες.
Καμιά φορά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε ονόματα («κόλλησε το μυαλό μου»,
λέμε όταν συμβαίνει αυτό) και δεν μπορούμε πια να εργαζόμαστε μέχρι πολύ
αργά το βράδυ, όπως παλιότερα… H γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με
την ηλικία ξεκινά συνήθως στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας.
«Δίκτυα. Αυτά ακριβώς είναι που καθορίζουν τον
εγκέφαλο», συνεχίζει ο Δαμιανός Σακκάς. «Εκεί άλλωστε στηρίζεται και η
ικανότητα κάποιου να μάθει να κάνει οτιδήποτε, από το να διαβάζει μέχρι
να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί!».
Τι τρέχει στο κεφάλι μας;
Το μυαλό του καθενός μας συνίσταται από
δισεκατομμύρια νευρώνες, που βρίσκονται διαρκώς σε δράση. Κάθε φορά που
ένας νευρώνας εξαπολύει μια μικροσκοπική ηλεκτρική εκκένωση,
δημιουργείται αμέσως η ανάγκη να αναπληρώσει τις αποθήκες του σε
ενέργεια για τον επόμενο σπινθήρα.
Μικροσκοπικά αγγεία εξυφαίνουν τις δικές τους ζιγκ
ζαγκ πορείες, σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο, με αποστολή το delivery οξυγόνου
και τροφής στους νευρώνες εκείνους που το χρειάζονται. Ενώ συμβαίνουν
αυτά, μερικές από αυτές τις συστοιχίες είναι άκρως απασχολημένες.
Πεινασμένοι νευρώνες αναβοσβήνουν σε ένα τοπίο που θυμίζει επιστημονική
φαντασία – αλλά δεν είναι. Είναι η εικόνα που θα βλέπατε να αποτυπώνει –
θα λέγαμε- τις σκέψεις σας σε ένα fMRI scan (Λειτουργική Απεικόνιση
Μαγνητικού Συντονισμού): ένα σκανάρισμα όπου με ραδιοκύματα ανιχνεύεται η
ροή του αίματος που τροφοδοτεί τους νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος τι τρέχει
μέσα το κεφάλι του. Είναι οι νευρώνες σε καλή κατάσταση ή έχουν αρχίσει
να βγαίνουν σιγά σιγά στη σύνταξη; Υπάρχει φθορά στις ίνες της λευκής
ύλης που συνδέει τις περιοχές του εγκεφάλου του; Και τι συμβαίνει,
αλήθεια, με τους νευροδιαβιβαστές;
Μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν ακούραστα από νευρώνα σε
νευρώνα ώστε να μπορούμε να θυμηθούμε από μνήμης τις τρεις τελευταίες
αναπάντητες κλήσεις στο κινητό και να καλέσουμε αυτούς που μας
αναζήτησαν χωρίς να χρειαστεί να το συμβουλευτούμε όταν πάμε στο
γραφείο; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη
γνωστική ομίχλη που επέρχεται με την ηλικία;
H απάντηση είναι ναι. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον
νευροεπιστήμονα Ανδρέα Ιωαννίδη — έως πρόσφατα διευθυντή του κορυφαίου
διεθνώς εργαστηρίου μελέτης στον τομέα του, του Laboratory for Human
Brain Dynamics του Ινστιτούτου Riken της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει πλέον
μεταφέρει την ομάδα του στη Λευκωσία – «η λειτουργία ανάπλασης του
εγκεφάλου δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημιουργία νέων νευρώνων, αλλά
επίσης με τη δημιουργία νέων συνδέσεων και με την ισχυροποίηση των
συνδέσμων και των συνάψεων που ήδη υπάρχουν».
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λίγη εγκεφαλική γυμναστική
O σύγχρονος άνδρας προσπαθεί, συχνά με αμφισβητήσιμη
επιτυχία, να παραμείνει fit, ποτέ όμως δεν σκέφτεται ότι με τον ίδιο
τρόπο πρέπει να κρατά σε υγιή φόρμα και το μυαλό του.
«Ανάμεσα στις δραστηριότητες που ένας άνδρας 40 ετών
θα μπορούσε να κάνει για να συντηρήσει ένα δυνατό και υγιές μυαλό τα
επόμενα χρόνια», συμβουλεύει ο νευροεπιστήμονας Ανδρέας Παπανικολάου,
«είναι το να ασκείται σωματικά, να έχει επαφές με νέες τεχνολογίες –
social media, twitter κ.λπ.—, συν την ενασχόληση και με άλλες νοητικές
ασκήσεις, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή η απόκτηση
και η καλλιέργεια μιας δεξιότητας, οι οποίες είναι από πολλές πλευρές
αποδοτικότερες από διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια με υπολογιστές».
Το αρχαίο ρητό νους υγιής εν σώματι υγιή είναι
πιο επίκαιρο από ποτέ: ο νους και το σώμα είναι αλληλένδετα. «Το σώμα
είναι ένα σύστημα διαρκούς αλληλεπίδρασης», επισημαίνει ο Δαμιανός
Σακκάς. «Όταν, λόγου χάριν, ένας ασθενής με Πάρκινσον καταφέρνει να
περπατάει καλύτερα χάρη σε μια ηλεκτρονική συσκευή, βελτιώνεται και η
γνωσιακή του κατάσταση. Και το αντίστροφο: Όταν ένα σώμα είναι μαγκωμένο
από μια νόσο, τότε και ο εγκέφαλος αρχίζει σιγά σιγά να μη λειτουργεί
καλά».
Μια υγιής καρδιά αποτελεί σημαντική στήριξη για το
μυαλό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν
την τάση να υποφέρουν λιγότερο από τα αποτελέσματα της γήρανσης του
εγκεφάλου. 0 λόγος είναι ότι μπορούν να τροφοδοτούν με περισσότερο αίμα
τον εγκέφαλο τους, γεγονός το οποίο προστατεύει τη λευκή ύλη από τη
φθορά. Ως αποτέλεσμα, οι γυμνασμένοι και σε καλή φυσική κατάσταση
άνθρωποι συντηρούν τους εγκεφαλικούς δεσμούς των δικτύων τους,
εξασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία του μυαλού τους.
Οι αρχάριοι θα έπρεπε να αρχίσετε να γυμνάζεστε
περισσότερο. Αργότερα, θα μπορούσατε ακόμη και να παρακολουθήσετε κάποια
μαθήματα μαθηματικών, στατιστικής ανάλυσης ή πνευματικές ασκήσεις
συσχετισμών, που θα σας βοηθήσουν να αναδιοργανώσετε το μυαλό σας. Πότε
ήταν η τελευταία φορά που αποπειραθήκατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα;
Εκείνα τα ισπανικά που είχατε αφήσει στην άκρη ίσως μπορούν να
αποτελέσουν για σας μια νέα αρχή…
Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι οι
νευρώνες του μυαλού του είναι εκείνοι που η μοίρα και η φύση επέλεξαν
γι’ αυτόν. Πρόκειται βέβαια για μια ανακουφιστική άποψη που παραιτείται
από κάθε ευθύνη. Στην πορεία, όμως, ανακαλύπτει κανείς ότι υπάρχουν
τρόποι για να κρατήσει το μυαλό του σε φόρμα.
«Όσο πιο πολύ ασκείται κανείς — χωρίς να φτάνει στην
υπερβολή, διανοητικά και σωματικά-, όσο πιο πολύ προσπαθεί να συντηρεί
ενδιαφέροντα, να βλέπει τη ζωή με θετικό τρόπο, να μην είναι μεμψίμοιρος
ή να μεγαλοποιεί κάθε αναποδιά, τόσο περισσότερο έχει θετικό πνεύμα»,
προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς.
«Αυτά αποτελούν την καλύτερη στάση ζωής, ώστε να
παρατείνει την εγκεφαλική του νεότητα» – γνώμη με την οποία συμφωνεί και
ο Ανδρέας Ιωαννίδης: «Η νοητική άσκηση ενεργοποιεί τα νευρωνικά δίκτυα,
διατηρώντας τα σε καλή κατάσταση — χωρίς άσκηση θα χαλαρώσουν, θα
αδυνατίσουν και τελικά θα εξαφανιστούν. Ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά
είναι συνολικά η ζωή του ανθρώπου. Αν όλα όσα κάνει συνδέονται μεταξύ
τους και έχουν κάποιο νόημα».
Τεστάροντας το μυαλό
Πόσο δυσκολεύεστε να λύσετε μια μαθηματική εξίσωση
για να βοηθήσετε το παιδί σας στην Άλγεβρα; Μπορείτε να θυμηθείτε
ατόφιους μερικούς στίχους από ένα ποίημα του Ελύτη; Τα τελευταία χρόνια,
η επιστήμη έχει καταδείξει πως οι περιπλανώμενες σκέψεις, αυτές που
έχει επικρατήσει να τις αποκαλούμε «σκόρπιες», μαρτυρούν πολλά για τον
τρόπο που γερνά ένας εγκέφαλος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη διάρκεια
του ύπνου, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας εργάζονται και μάλιστα
ακατάπαυστα. Το αξιοθαύμαστο αυτό δίκτυο μας δίνει μια ιδέα για το ποιοι
είμαστε, για το παρελθόν και το μέλλον μας.Όσο γερνάμε, όμως, το δίκτυο
αυτό περιορίζεται. Αν σκανάραμε το μυαλό ενός ενήλικα 25 ετών και του
ίδιου ανθρώπου ύστερα από είκοσι χρόνια, σε ηλικία 45 ετών, θα
διαπιστώναμε προφανείς διαφορές.
«Μπορεί ο εγκέφαλος ενός σαραντάρη να παρουσιάζει
κάποιο βαθμό συρρίκνωσης», απαντά ο Δαμιανός Σακκάς. «Το ότι όμως δεν
έχει τον αρχικό όγκο με εκείνον που είχε νεότερος, δεν σημαίνει τίποτα
και θα σας εξηγήσω γιατί:Όταν διενεργούμε λειτουργικό fMRI scan, δίνουμε
"καθήκοντα" (tasks), στον εξεταζόμενο. Έτσι, αν και δομικά ο εγκέφαλος
ενός σαραντάρη είναι κάπως πιο συρρικνωμένος από αυτόν ενός νεότερου
άνδρα, στο "καθήκον", το στόχο δηλαδή τον οποίο θα κληθεί να φέρει εις
πέρας, μπορεί να απαντήσει με πολύ πιο πλούσιο τρόπο, διότι έχει
εμπειρία, ενεργοποιεί πιο πολλά δίκτυα κ.λπ. H ίδια ερώτηση, σε έναν
άνδρα 25 ετών, μπορεί να μην ενεργοποιεί τέτοιο πλήθος απαντήσεων και
περιοχών του εγκεφάλου. Σκεφτείτε έναν 60χρονο και έναν 25άχρονο
δικηγόρο. Για ποιον από τους δύο μπορεί μια ερώτηση να σημαίνει
περισσότερα πράγματα, με βάση την εμπειρία του;».
H συρρίκνωση, λοιπόν, είναι ορατή και αυτό συνιστά
μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Το ανθρώπινο μυαλό συρρικνώνεται κατά
0,2% ετησίως, ξεκινώντας από την ηλικία των είκοσι ετών. Τι γίνεται όμως
με τη μνήμη; . Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκτυο νευρώνων που
ενεργοποιείται όταν επιτυγχάνουμε να θυμηθούμε κάτι. Το δίκτυο αυτό
απαρτίζεται από μεμονωμένα σύνολα, διασκορπισμένα από το πίσω μέρος του
κεφαλιού μέχρι εμπρός. Μπορούν να εργάζονται σε συνδυασμούς,
συγκεντρώνοντας αναμνήσεις, καθώς συνδέονται από νήματα γνωστά ως «λευκή
ύλη», η οποία συνδέει δύο περιοχές του εγκεφάλου ακριβώς όπως τα
κομπιούτερ συνδέονται με οπτικές ίνες και καλώδια μετάδοσης δεδομένων.
Οι έρευνες στο εργαστήριο του Ράντι Μπάκνερ PhD,
νευροετηστήμονα στο Χάρβαρντ, έδειξαν μάλιστα ότι οι νευρώνες της μνήμης
φωτίζονται όχι μόνο όταν ανακαλούμε κάτι από τη δεξαμενή των
αναμνήσεων, αλλά περισσότερο όταν τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε
«μοντέλα», σχεδιάζοντας κάτι για το μέλλον. Είμαστε κάτι σαν κινούμενες
μηχανές πρόληψης.
Το ίδιο network μνημονικού εμφανίζεται φωτεινό και σε
πειράματα όπου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να μη
σκεφτούν τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με τους μελετητές, είναι το δίκτυο που
χρησιμοποιούμε για να σκεφτόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό, ένα δίκτυο
που οι επιστήμονες το ονόμασαν default network –προεπιλεγμένο /
προκαθορισμένο δίκτυο δηλαδή, το οποίο, ακριβώς όπως σε έναν υπολογιστή,
παραμένει ενεργό ακόμη κι όταν δεν κάνουμε ή δεν σκεφτόμαστε τίποτα.
H αδιάκοπη αυτή λειτουργία του λανθάνοντος δικτύου
του εγκεφάλου κοστίζει στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο υπερβολικά σε
μεταβολισμό, ώστε δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι το δίκτυο αυτό
επιτελεί κάτι ιδιαζόντως σημαντικό!
Συμφωνά με τον Μπάκνερ, η συγκεκριμένη εγκεφαλική
λειτουργία είναι «ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στο είδος μας
να αναπτυχθεί τόσο».Έχουμε μια ανεξάντλητη και διαρκή δυνατότητα να
εξετάζουμε εναλλακτικές σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, σε ακαριαίο
χρόνο. Είναι σαν να είμαστε συσκευές διαρκώς στο ON — το πρόβλημα είναι
ότι δεν διαθέτουμε πλήκτρο OFF.
H ανασυγκρότηση της μνήμης
H μνήμη είναι από τα πρώτα εγκεφαλικά δεδομένα, η
ανθρώπινη data που χάνουμε μεγαλώνοντας. Σύμφωνα με το Scientific
American, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον πολιτισμένο δυτικό
κόσμο νοσούν σήμερα από τη μάστιγα του Αλτσχάιμερ, με 160.000 από αυτούς
να υπολογίζονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα. Αριθμός που αναμένεται να
τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050, οπότε υπολογίζεται ότι ένας στους 85
ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη θα ζει με τη νόσο.
Μπορεί, εξετάζοντας έναν εγκέφαλο, αυτός να δείχνει
σε καλή κατάσταση, αλλά οι περιοχές να μη συνεργάζονται απαραίτητα
μεταξύ τους – είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το μυαλό έχει την ικανότητα να
επανασυνδέει αυτά τα δίκτυα, αποκαθιστώντας τις λειτουργίες του. Κατά
συνέπεια, δεν είναι ανέφικτο το να μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να
λειτουργεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα, παρά τη φυσιολογική
συρρίκνωση και τον περιορισμό. Σημαντικές πρόσφατες ενδείξεις θέλουν ένα
κοφτερό μυαλό να έχει να κάνει περισσότερο με το πώς συνδέονται μεταξύ
τους οι περιοχές του εγκεφάλου σε κυκλώματα, παρά με το πόσο άρτια
μπορεί να δουλεύει κάθε επιμέρους περιοχή.
«Κάτι τόσο πολύπλοκο όσο ο εγκέφαλος επιτελεί κάποιες
συγκεκριμένες λειτουργίες», λέει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Κάθε τομέας του
έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Όταν όμως ο οργανισμός αρχίζει να
εξασθενεί, αναγκαστικά επιστρατεύονται περισσότερες περιοχές».
Μια ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιος μαθαίνει
ή εξασκεί το μυαλό του θέτοντας διαρκώς καινούργιες προκλήσεις ώστε να
αναπτύσσει τις ικανότητες του, να κατανοεί νέες ιδέες ή τεχνολογίες
κ.ο.κ., ενισχύει την ευπροσαρμοστικότητα του εγκεφάλου του, κρατώντας
τον ζωντανό και πάντοτε σε εγρήγορση.
Άρα μην έχετε αυταπάτες. Ένας άνδρας 40 ετών, με το
να παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λόγου χάριν, ή να
απομνημονεύει απίστευτο αριθμό πληροφοριών για να συμπληρώνει δελτία
ΠΡΟ-ΠΟ(!), καταπολεμά τη γήρανση του μυαλού του πολύ πιο αποτελεσματικά
από κάποιον που αιχμαλωτίζεται στη ρουτίνα ή παρακολουθεί ακατάπαυστα
τηλεόραση.
Είναι λάθος να ξοδεύει κανείς το χρόνο, ή τα χρόνια
του, ως μεσήλικας, αναπαράγοντας κάποιες ήδη αποκτηθείσες κλίσεις,
επιδεξιότητες ή ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο δεν επιδεικνύει πια την
ίδια προσοχή που επιδείκνυε, για παράδειγμα, ως μαθητής ή ως φοιτητής,
όταν δηλαδή βρισκόταν σε διαρκή διαδικασία μάθησης. Άρα το κλειδί είναι
να απασχολείς, να δεσμεύεις το μυαλό σου σε δραστηριότητες εκμάθησης που
απαιτούν απερίσπαστη προσοχή και προσήλωση στη λεπτομέρεια.
Τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν ραγδαίες αλλαγές σε
αυτά που έως σήμερα θεωρούμε δεδομένα για την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Τόσο στον τομέα της διάγνωσης, όσο και στον τρόπο θεραπείας και
αντιμετώπισης των συνεπειών της εγκεφαλικής γήρανσης. Τα scans fMRI, τα
οποία χαρτογραφούν τα νευρωνικά δίκτυα και τα PET scans που μπορούν να
καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται στον εγκέφαλο οι
αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, θα
γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένα στο μέλλον — και όχι μόνο για ασθενείς με
προβλήματα μνήμης.
Ηθικά διλλήματα
Υπάρχουν έρευνες για φάρμακα για την θεραπεία της
γήρανσης και τα οποία κάποτε θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας από τον
Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Εδώ όμως εγείρεται και ένα ζήτημα
ηθικής — για την ακρίβεια, «νευροηθικής»: Πολλοί ανάμεσα μας, και ειδικά
όσοι ασκούν πνευματική εργασία, αγωνιούν από τώρα για το αν θα
εξακολουθούν να είναι αξιόμαχοι στο πέρασμα του χρόνου, θα μπορεί ο
εργοδότης σου να σε απολύσει όταν φτάνεις τα 50, προτιμώντας έναν
νεότερο από σένα; Ή μήπως θα φτιαχτούν brain drugs που θα μπορούν να σε
κρατήσουν στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας; θα
μπορέσουμε ο μέλλον να βελτιώσουμε τη μνήμη του φυσιολογικού ατόμου,
όπως βελτιώνουμε επιδόσεις των αθλητών με στεροειδή; Θα κατορθώσουμε να…
αναβάλλουμε για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσιολογικά ερχόμενο γήρας;
«Πιθανώς», απαντά ο Ανδρέας Παπανικολάου, «το ελιξίριο όμως δεν έχει
βρεθεί ακόμα, παρόλο που κυκλοφορούν διάφορες φήμες για την εμφάνιση
του».
«Υπάρχουν τεράστια ηθικά διλήμματα μπροστά μας αυτήν
τη στιγμή», συμπληρώνει ο Ανδρέας Ιωαννίδης. «Η συνείδηση είναι στο
επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας τεράστιο ηθικό, αλλά και νομικό
ζήτημα. Υπάρχει αυτό που λέμε ελεύθερη βούληση ή η δράση και η
συμπεριφορά ενός ατόμου εξαρτώνται από εγκεφαλικές συνθήκες;».
«Θεωρώ αναπόφευκτο ότι η πρόοδος των επιστημών θα μας
κάνει να αναθεωρήσουμε όσα ξέραμε ως σήμερα για τα ανθρώπινα κίνητρα,
καθώς και πολλές παραδοχές μας για τα πάντα, από την ψυχολογία των μαζών
μέχρι τη διαφήμιση και το Δίκαιο», προσθέτει ο Δαμιανός Σακκάς. «Η
έννοια της ελεύθερης βούλησης, που θα πρέπει να επιβεβαιώνεται κατά την
τέλεση ενός εγκλήματος -και συχνά γίνεται αντικείμενο εκτιμήσεων—, θα
μπορεί ενδεχομένως να ελεγχθεί ιατρικά στον εγκέφαλο. Όλα αυτά
εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο της Νευροφιλοσοφίας».
Πιθανότατα στο εγγύς μέλλον να εμφανιστούν φάρμακα
που να βελτιώνουν τις φυσιολογικές μας νοητικές επιδόσεις. Είτε
πρόκειται για φαρμακευτικό ντόπινγκ είτε όχι, θα πρέπει να παραδεχτούμε
πως οτιδήποτε προσθέτουμε στο σώμα μας αλλοιώνει τη χημική του σύσταση.
Έτσι, για κάποιους, δεν έχει διαφορά αν για να διεγείρουν το μυαλό τους
θα πάρουν φαρμακευτικά σκευάσματα ή θα πιουν μια κούπα δυνατού καφέ.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, εμείς ας ακολουθήσουμε τον παλιό, καλό τρόπο. H
άσκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Λίγο τζόκινγκ κάθε πρωί βοηθά να
αδειάσεις το κεφάλι σου και να δυναμώσεις το μυαλό σου.
ΔΕΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
1. Σολωμός: Τα 100 gr σολωμού έχουν περίπου 2.000 mg DHA και EPA, δύο λιπαρά οξέα
που λειτουργούν ως λάδι μηχανής για το μηχανισμό του εγκεφάλου. Δύο τόσο μικρές
μερίδες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές σύμφωνα με τους διαιτολόγους.
που λειτουργούν ως λάδι μηχανής για το μηχανισμό του εγκεφάλου. Δύο τόσο μικρές
μερίδες την εβδομάδα είναι υπεραρκετές σύμφωνα με τους διαιτολόγους.
2. Τσάι: Η αντιοξειδωτική
πολυφαινόλη κατεχίνη, που βρίσκεται στο τσάι (πράσινο ή μαύρο), βοηθά
την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της διατηρεί ακμαία την
εγκεφαλική ισχύ, βελτιώνοντας την καλή διάθεση, τη μνήμη και την
ικανότητα εστίασης. Πίνετε ένα ποτήρι τσάι (όχι συσκευασμένο, διότι δεν
έχει την ίδια επίδραση), ζεστό ή κρύο, κάθε μέρα.
3. Βατόμουρα: Το αντισκωριακό της
εγκεφαλικής μηχανής. Τα μούρα (και κυρίως τα blueberries) είναι γεμάτα
αντιοξειδωτικά που ουδετεροποιούν τις δυσλειτουργίες των εγκεφαλικών
συνάψεων. Μια κούπα ημερησίως είναι ό,τι πρέπει: είτε την εποχή της
συγκομιδής τους το καλοκαίρι είτε από την κατάψυξη.
4. Κόκκοι δημητριακών: Το μυαλό
είναι ένας κλίβανος που χρειάζεται σταθερή ποσότητα καυσίμου καθημερινά,
προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα. Οι πλούσιοι σε ίνες κόκκοι
δημητριακών (βρώμη, μη αποφλοιωμένο ρύζι, πολύσπορο ψωμί) αποτελούν μια
σταθερή πηγή ενέργειας για το μυαλό, ενώ περιέχουν και βιταμίνες B, που
ενισχύουν το νευρικό σύστημα.
5. Φασόλια: τα φασόλια, ειδικά τα
κόκκινα, που περιέχουν περισσότερα Ω-3, όντας σύνθετοι υδρογονάνθρακες
γεμάτοι πρωτεΐνες, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και παρέχουν
σταθερή ροή ενέργειας στον εγκέφαλο.
6. Γαλακτοκομικά: To γάλα και το
φρέσκο γιαούρτι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες B, διαθέτοντας την
ίδια στιγμή χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, πράγμα που σημαίνει ότι
παρέχουν μια σταθερή ροή ενέργειας για το μυαλό. Βάλτε τα στη ζωή σας
τρεις φορές τη μέρα, στις εκδοχές τους με χαμηλά (ή καθόλου) λιπαρά.
7. Αμύγδαλα: Με μόλις 40 με 50 gr
την ημέρα εξασφαλίζουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης E, η έλλειψη της
οποίας σχετίζεται με αδυναμίες στη μνήμη και γνωστική έκπτωση.
8. Μαύρη Σοκολάτα: Μεταξύ των
φλαβονοειδών ουσιών που περιέχει, στο κακάο υπάρχουν στοιχεία που
βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, δρώντας ευεργετικά στην
εγκεφαλική λειτουργία. Συγχρόνως, η καφεΐνη, που επίσης περιέχεται στη
μαύρη σοκολάτα, ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης. 30 gr τη μέρα είναι
αρκετά για
να επωφεληθεί κανείς από τα ευεργετήματα της σοκολάτας, αποφεύγοντας τα αρνητικά.
να επωφεληθεί κανείς από τα ευεργετήματα της σοκολάτας, αποφεύγοντας τα αρνητικά.
9. Αβοκάντο: Περιέχοντας άφθονα
μονοακόρεστα λιπαρά, ενισχύει τη ροή του αίματος στο μυαλό, επενεργώντας
θετικά στη γνωστική λειτουργία. Μισό φλιτζανάκι, δύο φορές την
εβδομάδα, είναι ό,τι πρέπει.
10. Κουρκουμάς: σειρά ερευνών τα
τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι το μπαχαρικό turmeric (στα καθ’ ημάς,
κουρκουμάς ή κιτρινόριζα) έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο.
Χρησιμοποιήστε το σε ψητά κρέατα αντί για αλάτι, δοκιμάστε το σε
λαχανικά, ρύζι ή dressing σαλάτας.
Επίσης, πολλά ψάρια και θαλασσινά (σολομός, κολιός,
τόνος, σαρδέλα, γαρίδες κλπ) έχουν Ω-3 λιπαρά. Καλά είναι και τα
συμπληρώματα με βιταμίνες Β6, Β12 και νιασίνη. Τέλος, είναι χρήσιμα τα
συμπληρώματα με μαγνήσιο ή τροφές με μαγνήσιο (πράσινα λαχανικά, κακάο,
μπανάνες, όσπρια κλπ).
Οι μεγαλύτεροι έρωτες δεν ξύπνησαν ποτέ στο ίδιο κρεβάτι
Η σχεση τους σε καμια περιπτωση δε
λεγοταν συνηθισμενη,ουτε συμβατικη ισως ουτε καν σχεση απο καποιους.
Aγαπουσαν σαν τρελοι ο ενας τον αλλον, ηταν γεματοι ερωτα και παθoς αλλα
ο καθενας ειχε μια "κανονικη" σχεση με καποιον τριτο. Oχι παντα με τον
ιδιο.
Oι τριτοι αλλαζαν κατα καιρους, μονο οι δυο τους εμεναν σταθεροι. Αν ηθελαν θα μπορουσαν να ειχαν μια φυσιολογικη σχεση ομως δε το εκανα. Ισως ηταν πολυ τρελοι ο ενας για τον αλλον για να το κανουν ,ισως παλι ηταν πολυ σπανια και ασυνηθιστα τα αισθηματα τους για να μπουν σε συμβατικα καλουπια. Μπορει να συναντιονταν μερικες φορες τον χρονο και να μιλουσαν λιγες περισσοτερες αλλα τις στιγμες που ηταν μαζι μπορουσαν να ορκιστουν,κι εγω ακομα μπορω να σας ορκιστω, οτι αγγιζαν το απειρο.. O χρονος γινοταν αχρονος και η υλη αϋλη, ο χωρος δεν ειχε διαστασεις και εκεινοι γινονταν σχεδον αθανατοι.
Iσως ειναι και η πιο δυνατη μαστουρα αυτο το αισθημα. Iσως το ενιωθαν ,οτι η διαχωριστικη γραμμη αναμεσα στη λογικη και στην παρανοια αυτης της καταστασης ηταν πολυ λεπτη και τα ορια πολυ ευθραυστα, για αυτο επρεπε να το παιρνουν σε πολυ μικρες δοσεις γιατι μπορουσε να τους σκοτωσει η να τους τρελανει. Αν οντως υπαρχει στον κοσμο καποιος που η ψυχη του εχει φτιαχτει απ'το ιδιο υλικο με καποιου αλλο υ-το αλλο μισο οπως συνηθιζεται να λεγεται- τοτε μαλλον αυτοι ειναι ο καλυτερος ορισμος αυτης της εννοιας. Θα μπορουσαν να πεθανουν ο ενας για τον αλλον. Το εκαναν καθημερινα. Πεθαιναν ο ενας για τον αλλον .
Ενα κομματι τους νεκρονοταν μακρια απο τον αλλον κι οταν ηταν 99% νεκροι τοτε συναντιονταν και μεσα σε μερικες ωρες ειχαν αναγεννηθει πληρως. Εγωιστικο? Μερικοι μπορει να το χαρακτηρισουν και ετσι. Εξαρταται την οπτικη γωνια του καθενος. Ισως ηταν και εγωιστικο γιατι εκτος απο την αγαπη υπηρχε και ενας ερωτας, ενα παθος που εραιε παντα,αιωνια ανικανοποιητο. Αν ρωτατε την αποψη μου, δεν ηταν η πρωτη φορα που συναντουσαν ο ενας τον αλλον σε αυτη τη γη.
Πιστευω πως ειχαν συναντηθει πολλες φορες ακομα σε προηγουμενες ζωες και ετσι σε καθε ζωη που ακολουθουσε ο ενας περιμενε τον αλλον, χωρις να το ξερει,απο ενστικτο. Και τις φορες που κατι ειχαν,που τoυς πλυμμυριζε μια θλιψη χωρις να ξερουν το γιατι, ηταν επειδη δεν ειχαν βρει ακομα ο ενας τον αλλον. Σ'αυτη τη ζωη, σ'αυτη που ειμαστε τωρα, απορω πως γινεται να μιλουν για αγαπη ατομα που ζουν μια ψευδαισθηση και πως γινεται να σιωπουν ατομα τα οποια εχουν καταλυθει απο τη φλογα της, την εχουν νιωσει στο πετσι τους και ζoυν την αληθεια της καθημερινα..
Απορω κι αναρωτιεμαι ποσοι απο εμας θα ειμαστε αραγε αληθινα τυχεροι να βρουμε σε αυτη η σε καποια αλλη ζωη οτι αυτοι οι δυο εχουν σ'αυτη και σε ολες τις προηγουμενεσ ζωες τους. Θα κλεισω λοιπον λεγοντας ΟΧΙ στις συμβατικες σχεσεις, ΟΧΙ στους κανονες οσον αφορα την αγαπη. Και με μια ευχη,οι δυο αυτοι ανθρωποι να καταληξoυν μαζι σε αυτη και σε ολες τις επομενες ζωες που θα ακολουθησουν μεχρι το τελος του κοσμου και να ειναι καλα.
www.lifo.gr
Oι τριτοι αλλαζαν κατα καιρους, μονο οι δυο τους εμεναν σταθεροι. Αν ηθελαν θα μπορουσαν να ειχαν μια φυσιολογικη σχεση ομως δε το εκανα. Ισως ηταν πολυ τρελοι ο ενας για τον αλλον για να το κανουν ,ισως παλι ηταν πολυ σπανια και ασυνηθιστα τα αισθηματα τους για να μπουν σε συμβατικα καλουπια. Μπορει να συναντιονταν μερικες φορες τον χρονο και να μιλουσαν λιγες περισσοτερες αλλα τις στιγμες που ηταν μαζι μπορουσαν να ορκιστουν,κι εγω ακομα μπορω να σας ορκιστω, οτι αγγιζαν το απειρο.. O χρονος γινοταν αχρονος και η υλη αϋλη, ο χωρος δεν ειχε διαστασεις και εκεινοι γινονταν σχεδον αθανατοι.
Iσως ειναι και η πιο δυνατη μαστουρα αυτο το αισθημα. Iσως το ενιωθαν ,οτι η διαχωριστικη γραμμη αναμεσα στη λογικη και στην παρανοια αυτης της καταστασης ηταν πολυ λεπτη και τα ορια πολυ ευθραυστα, για αυτο επρεπε να το παιρνουν σε πολυ μικρες δοσεις γιατι μπορουσε να τους σκοτωσει η να τους τρελανει. Αν οντως υπαρχει στον κοσμο καποιος που η ψυχη του εχει φτιαχτει απ'το ιδιο υλικο με καποιου αλλο υ-το αλλο μισο οπως συνηθιζεται να λεγεται- τοτε μαλλον αυτοι ειναι ο καλυτερος ορισμος αυτης της εννοιας. Θα μπορουσαν να πεθανουν ο ενας για τον αλλον. Το εκαναν καθημερινα. Πεθαιναν ο ενας για τον αλλον .
Ενα κομματι τους νεκρονοταν μακρια απο τον αλλον κι οταν ηταν 99% νεκροι τοτε συναντιονταν και μεσα σε μερικες ωρες ειχαν αναγεννηθει πληρως. Εγωιστικο? Μερικοι μπορει να το χαρακτηρισουν και ετσι. Εξαρταται την οπτικη γωνια του καθενος. Ισως ηταν και εγωιστικο γιατι εκτος απο την αγαπη υπηρχε και ενας ερωτας, ενα παθος που εραιε παντα,αιωνια ανικανοποιητο. Αν ρωτατε την αποψη μου, δεν ηταν η πρωτη φορα που συναντουσαν ο ενας τον αλλον σε αυτη τη γη.
Πιστευω πως ειχαν συναντηθει πολλες φορες ακομα σε προηγουμενες ζωες και ετσι σε καθε ζωη που ακολουθουσε ο ενας περιμενε τον αλλον, χωρις να το ξερει,απο ενστικτο. Και τις φορες που κατι ειχαν,που τoυς πλυμμυριζε μια θλιψη χωρις να ξερουν το γιατι, ηταν επειδη δεν ειχαν βρει ακομα ο ενας τον αλλον. Σ'αυτη τη ζωη, σ'αυτη που ειμαστε τωρα, απορω πως γινεται να μιλουν για αγαπη ατομα που ζουν μια ψευδαισθηση και πως γινεται να σιωπουν ατομα τα οποια εχουν καταλυθει απο τη φλογα της, την εχουν νιωσει στο πετσι τους και ζoυν την αληθεια της καθημερινα..
Απορω κι αναρωτιεμαι ποσοι απο εμας θα ειμαστε αραγε αληθινα τυχεροι να βρουμε σε αυτη η σε καποια αλλη ζωη οτι αυτοι οι δυο εχουν σ'αυτη και σε ολες τις προηγουμενεσ ζωες τους. Θα κλεισω λοιπον λεγοντας ΟΧΙ στις συμβατικες σχεσεις, ΟΧΙ στους κανονες οσον αφορα την αγαπη. Και με μια ευχη,οι δυο αυτοι ανθρωποι να καταληξoυν μαζι σε αυτη και σε ολες τις επομενες ζωες που θα ακολουθησουν μεχρι το τελος του κοσμου και να ειναι καλα.
www.lifo.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)