Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ Ο ΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕΣ!!


Ρισκάρισε… Αξίζει!

Ρισκάρισε… Αξίζει!

Θα σου δώσω τη διαβεβαίωση αυτή: όταν θα πλησιάζει το τέλος, στο λυκόφως της ζωής σου, αυτό που περισσότερο θα μετανιώνεις δεν θα είναι τα ρίσκα που πήρες. Αντίθετα, αυτό που θα κατακλύσει την καρδιά σου με τη μεγαλύτερη πικρία και θλίψη θα είναι τα ρίσκα που δεν πήρες. Όλες εκείνες οι ευκαιρίες που δεν άρπαξες και οι φόβοι που δεν αντιμετώπισες. Θυμήσου ότι στην αντικρινή όχθη του φόβου βρίσκεται η ελευθερία. Και μείνε εστιασμένος στην ακόλουθη διαχρονική και δοκιμασμένη αρχή: «Η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι στοιχημάτων – όσο περισσότερα είναι τα ρίσκα που θα πάρεις τόσο περισσότερες θα είναι και οι ανταμοιβές». Ή τα λόγια του Σοφοκλή: «Με τους λιγόψυχους δεν είναι οι θεοί».
Για να ζήσεις μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ζωή, άρχισε να παίρνεις περισσότερα ρίσκα καινά κάνεις όλα εκείνα που φοβάσαι να κάνεις. Μάθε να αποφεύγεις το «βόλεμα». Μη βαδίζεις στο μονοπάτι το πιο περπατημένο. Σίγουρα είναι πολύ πιο πιθανό να πληγώσεις τα πόδια σου όταν περπατάς στον λιγότερο ταξιδεμένο δρόμο, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις κάπου. Όπως μου έλεγε πάντα η σοφή μητέρα μου: «Δεν μπορείς να φτάσεις στο τρίτο  σκαλοπάτι, αν δεν τολμήσεις να ξεκολλήσεις το πόδι σου από το δεύτερο». Και όπως είχε παρατηρήσει ο Αντρέ Ζιντ: «Δεν μπορείς να ανακαλύψεις καινούριες στεριές, αν δεν αποδεχτείς ότι νια πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα βλέπεις την ακτή».
Το αληθινό μυστικό για μια ουσιαστική ζωή είναι να πάψεις να περνάς τις μέρες σου αναζητώντας την ασφάλεια και να αρχίσεις να επενδύεις το χρόνο σου στην αναζήτηση ευκαιριών. Σίγουρα θα γνωρίσεις κι εσύ αποτυχίες, αν αρχίσεις να ζεις πιο συνειδητά και παθιασμένα. Αλλά η αποτυχία είναι το μέσο που σε μαθαίνει πώς να νικάς. Ή όπως μου είπε κάποτε ο πατέρας μου: « Ρόμπιν, είναι επικίνδυνο να ίσο ρ ροπείς πάνω σε ένα κλαδί. Αλλά εκεί βρίσκονται όλοι οι καρποί».
Όπως είχα γράψει σε κάποιο προηγούμενο μάθημα, η ζωή είναι ζήτημα επιλογών. Οι άνθρωποι που έχουν κατακτήσει την εσωτερική πληρότητα κι έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους, απλώς κάνουν σοφότερες επιλογές από τους άλλους. Μπορείς να επιλέξεις να περάσεις τις υπόλοιπες μέρες σου καθισμένος απόλυτα ασφαλής στην όχθη της ζωής ή μπορείς να πάρεις κάποια ρίσκα, να καταδυθείς σε βαθιά νερά και να ανακαλύψεις τα μαργαριτάρια που περιμένουν στο βυθό τους αληθινά τολμηρούς. Για να εμπνέομαι και να θυμάμαι ότι πρέπει να υπερβαίνω διαρκώς τα προσωπικά μου όρια, τοιχοκόλλησα στο γραφείο μου, εκεί όπου γράφω, τα ακόλουθα λόγια του Θίοντορ Ρούζβελτ:
«Αυτός που έχει μεγαλύτερη αξία δεν είναι ο επικριτής, ούτε ο άνθρωπος που επισημαίνει πώς σκόνταψε εκείνος που προχωρά με σθένος ή πώς θα μπορούσε να έχει ενεργήσει καλύτερα αυτός που αληθινά ενεργεί. Η δόξα ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στο στίβο, σε αυτόν που το πρόσωπο του είναι σκαμμένο από τον ιδρώτα και τη σκόνη και το αίμα, που μάχεται γενναία, που κάνει λάθη και γνωρίζει τη ματαίωση ξανά και ξανά, αλλά και που γνωρίζει τους μεγάλους ενθουσιασμούς, τη βαθιά αφοσίωση, και αναλώνει τον εαυτό του σε έναν άξιο σκοπό· σε αυτόν που γνωρίζει στο τέλος το θρίαμβο των μεγάλων κατορθωμάτων και που, ακόμη κι αν αποτύχει, τουλάχιστον αποτυγχάνει έχοντας τολμήσει, έτσι ώστε ποτέ η θέση του δεν θα είναι δίπλα σε εκείνες τις ψυχρές και άτολμες ψυχές που δεν γνωρίζουν ούτε τη νίκη ούτε την ήττα».
Robin Sharma – Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις; Εκδόσεις Διόπτρα

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ! ;


10 επιλογές που θα 'πρεπε να αποφύγουμε

Λένε ότι η ζωή για τον καθένα ορίζεται από τις επιλογές που κάνει. Διαβάστε 10 επιλογές παρακάτω που πολλοί θα ήθελαν να μην είχαν κάνει (και θα ήθελαν να μπορούσαν να αλλάξουν) :
1. Προσποίηση για εντυπωσιασμό των άλλων.
Αν υποκρίνεστε συνεχώς, κάποια στιγμή θα ξεχάσετε ποιος /τι είστε πραγματικά! Μη φοβάστε τη γνώμη των άλλων. Δεν χρειάζεται να είστε τέλοιοι για να εντυπωσιάσετε. Εντυπωσιάστε τους με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις αδυναμίες σας.

2. Ζήσατε το όνειρο που άλλοι δημιούργησαν για σας.
Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και το δεύτερο σημαντικό είναι να είστε ευχαριστημένοι μ' αυτό! Το να μείνετε σταθεροί και ειλικρινείς στους στόχους και στα όνειρά σας είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό, όσο κι αν οδηγηθείτε σε πράξεις που θα κάνουν τους γύρω σας να απορούν! Τότε ξέρετε ότι βαδίζετε στο σωστό μονοπάτι!

3. Συναναστρέφεστε ανθρώπους με αρνητική διάθεση. Μην επηρεάζεστε από την άρνηση των άλλων. Να θυμάστε να διατηρείτε τη συμπάθεια αντί του θυμού, τη γενναιοδωρία αντί της υποχρέωσης, την υπομονή αντί του άγχους.

4. Υπήρξατε εγωιστές και εγωπαθείς.
Η πεμπτουσία της ζωής είναι η αγάπη και η καλοσύνη. Εκείνοι που αγαπήσατε και σας αγάπησαν θα σας θυμούνται πάντα. Όσα κάνετε αποκλειστικά για τον εαυτό σας, θα χαθεί στον χρόνο. Όσα κάνετε για τους άλλους, θα παραμείνει ζωντανό.

5. Αποφύγατε την αλλαγή και την εξέλιξη.
Το παρελθόν σας το γνωρίζετε μέσα από το παρόν σας (και το αντίστροφο). Αν θέλετε να εκτιμήσετε το μέλλον σας, δείτε την παροντική σας κατάσταση. Για να συντελεστεί κάτι καινούριο, απαγκιστρωθείτε από το παλιό.

6. Παραιτηθήκατε στις δυσκολίες.
Δεν υπάρχουν αποτυχίες, μόνο αποτελέσματα. Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν έχουν την έκβαση που θέλατε, μην αποθαρρύνεστε, μην τα παρατάτε. Μάθετε και προχωρείστε μπροστά. Χάσατε -ίσως- μια μάχη, όχι τον πόλεμο. Ο τελικός θρίαμβος είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα αποφάσεων και πράξεων στη διάρκεια μιας μακράς και σταθερής πορείας.

7. Προσπαθούσατε να έχετε πάντα τον έλεγχο.
Να θυμάστε να χαλαρώνετε και να αφήνετε τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς να ανησυχείτε διαρκώς. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή. Μόλις καταλαγιάσει η καταιγίδα, τότε κάντε το επόμενο βήμα. Όλα στη ζωή είναι σε μια απόλυτη ισορροπία είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι. Χρειάζεται κάποιος χρόνος απλώς για να μπουνε τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

8. Συμβιβαστήκατε με λιγότερα από εκείνα που αξίζετε.
Να είστε δυνατοί ώστε να μην 'αγκιστρώνεστε'και έξυπνοι ώστε να έχετε υπομονή για εκείνο που σας αξίζει πραγματικά. Και ίσως υπάρξουν στιγμές που νιώσετε τη δύναμή σας να κάμπτεται από τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά μη συμβιβάζεστε.

9. Πάντα αναβάλατε για αύριο.
Το πρόβλημα είναι ότι υπολογίζετε πως έχετε περισσότερο χρόνο απ' όσο έχετε πραγματικά. Αναβάλλοντας συνεχώς εκείνα που θέλετε για αργότερα επειδή πιστεύετε πως θα έχετε χρόνο, θα φτάσετε κάποια μέρα να συνειδητοποιήσετε ότι τελικά δεν σας αρκεί ο χρόνος.

10. Υπήρξατε νωθροί και άτολμοι.
Κανείς δεν σας χρωστά κάτι, ούτε θα σας χαριστεί οτιδήποτε. Άρα σταματήστε την ονειροπόληση και δραστηριοποιηθείτε! Πάρτε την πλήρη ευθύνη και τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας.


Πηγή : marcandangel

Μετάφραση : Λία Μαλλίδου

Εξώφυλλο: Γλυπτό του Willy Verginer

Thessaloniki Arts and Culture  http://www.thessalonikiartsandculture.gr