Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

25 συμβουλές ζωής από ένα γεροβοσκό

25 συμβουλές ζωής από ένα γεροβοσκό

goattruck
Η διαδρομή προς τον προορισμό δεν είναι ποτέ ευθεία. Για να φτάσουμε στο χειμαδιό  περνάμε στροφές, κακοτράχαλα εδάφη, έχουμε απώλειες… Επιπλέον χρειάζεται να χεις προνοήσει, πάντα να έχεις μαζί σου και λίγο παστό κρέας.
Άσε πίσω το παρελθόν. Αν σου φάει ο λύκος την κατσίκα την έφαγε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι αυτό. Απλά την επόμενη φορά φρόντισε να είσαι πιο προσεκτικός.
Μην κεφαλαιοποιείς πολλά, μην γίνεσαι σπαγγοραμένος. Μην αναβάλλεις την απόλαυση της χαράς για το μέλλον. Κάντο τώρα, όσο είσαι ακόμα νέος. Κάνε την σκληρή εργασία σου να αξίζει ακόμη περισσότερο.
Αγωνίσου, πάλεψε. Εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τον εαυτό σου. Μην είσαι φυγόπονος, μην περιμένεις να κάνουν στο κοπάδι σου όλη τη δουλειά τα σκυλιά.
Διεκδίκησε τον σεβασμό που σου αξίζει, μην αφήνεις τους άλλους να σε πατάνε . Βάλε όρια, βάλε φράχτες, προστάτεψε τα ζώα σου.
Μακάριοι αυτοί που κάνουν λάθη. Σφάλε. Εμπειρίες ονομάζουμε τις καρπαζιές που έχουμε φάει στη ζωή μας, απλά τους δώσαμε ένα πιο εύηχο όνομα. Και μην ξεχνάς ότι δεν έχει μεγάλη σημασία ποιος ήσουν μέχρι χθες. Ξεκίνα σήμερα κι όρισε με τις πράξεις σου,  αυτό που θα γίνεις από δω και πέρα...
Μάθε να συγχωρείς .... τον  εαυτό σου πρώτα.  Άσε τις ενοχές, δεν έχεις χρόνο γι αυτές
Μακάριοι αυτοί που αμφισβητούν. Μην αφήνεις τη ζωή σου να καταδυναστεύεται από δόγματα. Θυμήσου ότι αν κάποιοι δεν αμφισβητούσαν παγιωμένες γνώσεις η ανθρωπότητα θα κατοικούσε ακόμη σε σπηλιές. Φίλτραρε την πληροφορία, γίνε σκεπτικιστής, σκέψου κριτικά, σκέψου ορθολογικά, αναθεώρησε. Δεν είδες νεράιδες και στοιχειά στο δάσος, μόνο λύκους.
voskos3
Να είσαι προσεκτικός. Να παρατηρείς τους άλλους . Κοίταζε τους στα μάτια. Αν δεν το δείχνει η γίδα, το δείχνει το κέρατό της.
Η ζωή είναι το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Και είναι πολύτιμη. Η προηγούμενη λέξη που διάβασες είναι ήδη παρελθόν
Μη συμβουλεύεις διαρκώς τους νέους,  είναι χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει τρόπος να τους διδάξεις τον πόνο και τη δυστυχία, μόνο η εμπειρία θα το κάνει βασανιστικά.
Ταξίδεψε! Τα ταξίδια είναι από τις εμπειρίες που μένουν. Βγες έξω Δοκίμασε! Γεύσου, ρούφηξε άπληστα εικόνες. Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες
Εκθέσου, αφέσου, τσαλακώσου, χάσε τον έλεγχο που και που. Κι όχι μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου, αλλά και τον έλεγχο σε σχέση με άλλους. Αρκετά απομονώθηκες στην στην καλύβα σου στο χειμαδιό, φτάνει όμως, βγες έξω όταν γυρίσεις. Ξαναβρές τους φίλους και τη συντροφικότητα
Μην προσπαθείς να ελέγξεις τους άλλους. Έτσι θα καταδικάσεις στο άγχος και τη δυστυχία όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά κι αυτούς που προσπαθείς να ελέγξεις. Άσε τους άλλους να ζήσουν και ζήσε για τον εαυτό σου. Άσε τ άλλα κοπάδια στους βοσκούς τους, κοίτα το δικό σου.
Η ζωή δεν είναι δίκαιη - Το σύμπαν δεν σου οφείλει καμιά παρηγοριά και το σίγουρο είναι ότι στο τέλος της διαδρομής εσύ πεθαίνεις. Γρηγορήσαι 
Να έχεις ισορροπία. Ν απολαμβάνεις το φαγητό και το ποτό σου. Να μην ξεχνάς ότι οι φτωχοί του πλανήτη περπατούν χιλιόμετρα για την καθημερινή τους  τροφή,  ενώ οι πλούσιοι περπατούν χιλιόμετρα για να τη χωνέψουν.
Απ όλους έχεις να κερδίσεις κάτι. Μάθε από τους γύρω σου. Γίνε παιδί με τα παιδιά, παίξε μαζί τους αλλά πήγαινε και στο καφενείο να μιλήσεις με τους γέρους. Κάτι έχει να σου πει η συσσωρευμένη εμπειρία τους.
Μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς. Μην παίρνεις τα πάντα σοβαρά  Πιθανόν υπερβάλλεις στο σήμερα. Αυτό που σε ενοχλεί ή φοβάσαι τώρα, το πιο πιθανό είναι αύριο να το κρίνεις ανούσιο ή χλιαρό. Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου από απόσταση, ρίξε μια ματιά στη θέα του κοπαδιού σου από το λόφο
goat4
Έχε υπομονή. Οι κατσίκες δεν γεννούν κάθε μήνα. Αλλά όταν συμβεί πρέπει να σαι παρών και σε χρειάζονται
Μάλωσε καμιά φορά με τη σύντροφό σου αν χρειαστεί, δεν είναι τρομερό, άφησε τα συναισθήματα να εκτονωθούν. Κάνε αποσυμπίεση στο θυμό. Η φωτιά μερικές φορές είναι ευεργετική.  Αν καεί μια περιοχή με πουρνάρια ή ξερόχορτα , η άνοιξη πάλι θα δώσει νεαρή βλάστηση, εκλεκτή τροφή για τις γίδες και τα μικρά τους. Πρόσεχε όμως, τα λόγια που θα ειπωθούν δεν τα ξαναμαζεύεις. Πρόσεχε τι θα φάνε οι γίδες σου, δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν. Αν αυτά που θα φάνε είναι τα βλαστάρια δέντρων, το δάσος δεν ξαναγίνεται, ο τόπος θα μείνει χέρσος...
Πότε δεν θα υπάρξει ιδανική στιγμή, ποτέ οι συνθήκες και οι καταστάσεις δεν θα είναι ιδανικές. Ξεκίνα από εδώ που βρίσκεσαι τώρα! Μην αναβάλλεις.
Να είσαι ευγενικός. Ένα πρόσωπο που χαμογελά καθρεφτίζει ανάλογη συμπεριφορά. Κάνε δώρα. Ακόμη και το δώρο ενός καλού λόγου είναι σημαντικό.  Να φέρεσαι καλά στους ηλικιωμένους, σε λίγο θα σαι σαν αυτούς. Να φέρεσαι καλά και στα ζώα, αυτά δεν κρατάνε κακία, δεν ζηλεύουν, δεν έχουν εμμονές ούτε εγωισμό. Συγχωρούν, και μάλιστα χωρίς όριο.
Αν ξέρεις γράμματα διάβασε! Αυτοί που διαβάζουν ζουν επιπλέον ζωές. Όχι μόνο τη δική τους αλλά κι όλων αυτών που μπήκαν στη θέση τους
Τόλμησε, ο φόβος σε κρατά δεμένο αλλά δεν είναι πραγματικός, απλά προέρχεται από το άγνωστο που δεν βρίσκεται στο κεφάλι σου.
Μην δένεσαι με τα πράγματα. Η ζωή είναι σαν τη διαδρομή του χειμαδιού και το ταγάρι. Όσο περισσότερο το γεμίζεις, τόσο πιο δύσκολα θα περπατάς. Πάρε τ απαραίτητα, το κοπάδι προχωρά, δεν θα σε περιμένει αν καθηλωθείς από πράγματα βαριά κι ασήκωτα. Πέτα τα , αποδεσμεύσου, νιώσε πιο ευέλικτος κι ελεύθερος.
Γιώργος Γιώτης 
Το παρόν θ' αποτελέσει πιθανότατα το έβδομο κεφάλαιο από ένα μεγαλύτερο πόνημα, που κάποτε μπορεί και να ολοκληρώσω, ώστε να γίνει μια μικρή νουβέλα. Την μέχρι τώρα προσπάθεια, αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Συναφές: 
Πέντε μυστικά ζωής από τους ηλικιωμένους

10 συμβουλές ζωής από τον Δαλάι ΛάμαΟι 10 κλέφτες της ενέργειάς σου
1. Άφησε τους ανθρώπους που μοιράζονται μονάχα παράπονα, προβλήματα, καταστροφικές ιστορίες, φόβο και κριτική στους άλλους. Εάν κάποιος ψάχνει να βρει ένα κάδο απορριμάτων για να πετάξει τα σκουπίδια του, κοίταξε να μην είσαι εσύ!
2. Πλήρωσε τα χρέη σου στην ώρα τους. Ταυτόχρονα ζήτησε πίσω αυτά που σου χρωστάνε ή εάν δεν μπορείς άφησε το να πάει στην ευχή!
3. Να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Εάν δεν το έχεις κάνει, αναρωτήσου το γιατί. Πάντοτε μπορείς να αλλάξεις γνώμη ζητώντας συγνώμη, να ξαναδιαπραγματευτείς ή να προσφέρεις μια εναλλακτική λύση σε μια υπόσχεση που δεν διατήρησες, μην το κάνεις όμως συνήθεια. Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγεις να μην κάνεις κάτι που υποσχέθηκες είναι να πεις αμέσως «όχι».
4. Αφιέρωσε χρόνο μονάχα στα πράγματα που σε ευχαριστούν να κάνεις.
5. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουράζεται όταν χρειάζεται και να δρας όταν σου παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία.
6. Πέτα, συμμάζεψε και οργανώσου. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να σου «ρουφήξει» την ενέργεια σου ένας χώρος ακατάστατος και γεμάτος από πράγματα του παρελθόντος που δεν σου χρησιμεύουν πια!
7. Να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Χωρίς την μηχανή του σώματος σου, δουλεύοντας στο μέγιστο, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάνε συχνά διαλείμματα.
8. Αντιμετώπισε τις τοξικές καταστάσεις που ανέχεσαι, από το να εξαγοράσεις ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας, μέχρι στο να ανέχεσαι αρνητικές ενέργειες ενός συντρόφου ή κάποιας ομάδας. Λάβε τα αναγκαία μέτρα.
9. Αποδοχή. Από το να χαλάς την «ζαχαρένια» σου με μια κατάσταση που δεν μπορείς να αλλάξεις κάνε τον «κινέζο».
10. Συγχώρεσε, άφησε μια κατάσταση που σου προκαλεί πόνο, μπορείς πάντα να επιλέξεις να αφήσεις και να απελευθερώσεις τον πόνο της μνήμης!
www.enallaktikos.gr

10 κανόνες που δεν παραβλέπει ποτέ μια γυναίκα καριέρας

Και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

image

EMAIL
FACEBOOK
MORE
1. Μην εμπιστεύεστε «τυφλά» τους φίλους σας
Όταν πρόκειται για την καριέρα τους, οι γυναίκες έχουν την τάση να κάνουν επιλογές με το συναίσθημα. Θα προσλάβουν έναν φίλο για παράδειγμα, πιστεύοντας πως ο φίλος θα δουλέψει σκληρότερα και αποδοτικότερα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το εντελώς αντίθετο. Είναι καλύτερο να προσλάβετε κάποιον με βάση αυτό που πραγματικά χρειάζεστε, αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε εσείς.
2. Μην φανερώνετε τις προθέσεις σας
Οι γυναίκες ανοίγονται εύκολα. Εάν είσαστε ανοικτό βιβλίο αυτομάτως δίνετε στον κόσμο πολεμοφόδια που δεν φαντάζεστε πως μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον σας. Πρέπει να διατηρείτε το μυστήριο έως ένα βαθμό. Περιορίστε την έντονη προσωπικότητά σας και κρύψετε τις πραγματικές σας προθέσεις.
3. Πάντα να λέτε λιγότερα από τα απαραίτητα
Μη μιλάτε. Και δεν εννοούμε την απόλυτη σιωπή, αντιθέτως. Μιλήστε, αλλά λίγο και ελέγχετε αυτά που λέτε. Μην θεωρείτε ότι μιλώντας πολύ δείχνετε ισχυρότερη, ίσα ίσα, υπάρχει ο κίνδυνος να πείτε πράγματα που θα μετανιώσετε.
4. Μάθετε να κάνετε τους άλλους να εξαρτώνται από εσάς
Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν θέλετε να διασφαλίσετε τη θέση σας στο γραφείο. Οι γυναίκες συνήθως πιστεύουν ότι αφού έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά και αρέσουν και σε όλους, δεν πρόκειται να απολυθούν. Μύθος. Για να είναι εξασφαλισμένη η θέση σας πρέπει να πείσετε τον εργοδότη σας ότι αν έχει σκοπό να σας ξεφορτωθεί, θα επικρατήσει χάος. Κάντε τον εαυτό σας αναντικατάστατο.
5. Όταν ζητάτε βοήθεια, να επικαλείστε το πιθανό προσωπικό συμφέρον του άλλου, όχι τον οίκτο ή την ευγνωμοσύνη.
Οι γυναίκες πιστεύουν πως αν κάνουν σε κάποιον μια χάρη, αυτός θα την ανταποδώσει. Η ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει και πολλά για τους περισσότερους αλλά δυστυχώς οι γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι πάντα θα τους χρωστάει κάποιος κάτι. Να θυμάστε ότι όλους μας κυβερνά το προσωπικό μας συμφέρον.
6. Μην δεσμεύετε τον εαυτό σας
Να βάζετε τον εαυτό σας πάντα πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο. Σκεφτείτε: Αυτή δεν είναι και η μοναδική δουλειά που μπορώ να κάνω. Με χρειάζονται. Τους χρειάζομαι. Η τετράγωνη λογική μερικές φορές είναι απελευθερωτική.
7. Συγκεντρώστε τις δυνάμεις σας
Κατά γενική ομολογία οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι άντρες αντίθετα εστιάζουν σε ένα πράγμα τη φορά. Από τη μια αυτό θεωρείται «ελάττωμα» για τους άντρες, από την άλλη όμως μπορεί και να σημαίνει ότι οι άντρες δίνουν όλη τους την ενέργεια σε κάτι συγκεκριμένο και δεν την ξοδεύουν άσκοπα. Αυτός είναι και ένας από τους κυρίαρχους νόμους των ισχυρών: μπορείς πραγματικά να επιτύχεις κάτι εάν συγκεντρωθείς αποκλειστικά και με ένταση σε αυτό.
8. Προγραμματίστε από την αρχή μέχρι το τέλος
Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας σε μια κακιά στιγμή. Μην εσωτερικεύετε, μην τα παίρνετε όλα προσωπικά. Να σκέφτεστε μόνο τι είναι το καλύτερο για σας και την καριέρα σας. Να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα.
9. Κάντε τις επιτυχίες σας να φαίνονται «παιχνιδάκι»
Αν δουλέψατε σκληρά και επίπονα για να επιτύχετε κάτι, μην το «φωνάζετε». Δεν σας κάνει εξυπνότερες. Μη δίνετε υπερβολική έμφαση στη σκληρή σας δουλειά, στις ατελείωτες ώρες που αφιερώσατε για εκείνο το πρότζεκτ, στην προσπάθεια, τα ξενύχτια... Απλά δείχνετε αδύναμη.
10. Αποκτήστε «βασιλικό» αέρα. Αν θέλετε να σας συμπεριφέρονται σαν βασίλισσα, πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν βασίλισσα
Οι γυναίκες είναι πολύ σκληροί κριτές του εαυτού τους και έχουν την τάση να τον αποδοκιμάζουν πολύ συχνά, ειδικά όταν πρόκειται για προαγωγή ή αύξηση μισθού. Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας έχει απόλυτη σχέση με τον τρόπο που μας βλέπουν και μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Αν επανειλημμένως υποβιβάζετε τις επιτυχίες σας, τότε και οι άλλοι γύρω σας θα αρχίσουν να κάνουν το ίδιο. Η αυτο-αποδοκιμασία θα γίνει σύντομα μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία.