Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

25 Βασικοί κανόνες του Savoir Vivre που όλοι πρέπει να ξέρουμε
25-vasikoi-kanones-t-750x_-upscale(1)
Οι βασικοί κανόνες της εθιμοτυπικής συμπεριφοράς στην πραγματικότητα είναι πολύ απλοί. Εφαρμόζονται στο λόγο, στη κοινή ευγένεια, στη περιποιημένη εμφάνιση, και τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Σας παρουσιάζουμε μερικούς σημαντικούς εθιμοτυπικούς κανόνες, που κάθε άτομο που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να γνωρίζει.
1. Αν πείτε, “Σε προσκαλώ”, σημαίνει ότι κερνάτε εσείς. Μπορείτε να πείτε “Πάμε σε ένα εστιατόριο”, και σε αυτή τη περίπτωση όλοι πληρώνουν για τον εαυτό τους. Αν ένας άντρας προσφερθεί να πληρώσει για μια γυναίκα, εκείνη μπορεί να συμφωνήσει.
2. Ποτέ μη κάνετε επίσκεψη χωρίς να ειδοποιήσετε πρώτα. Αν κάποιος έρθει χωρίς προειδοποίηση, μπορεί να φοράτε μπουρνούζι και να φοράτε μπικουτί! Όπως είπε μια Βρετανίδα όταν είχε ακάλεστους επισκέπτες, πάντα φορούσε τα παπούτσια της, έπιανε ένα καπέλο και την ομπρέλα. Αν συμπαθούσε το άτομο, έλεγε, “Αχ μόλις γύρισα σπίτι!” Αν όχι, έλεγε “Τι κρίμα, μόλις έφευγα.”
3. Μη βγάζετε στο τραπέζι το κινητό σας δημόσια. Έτσι δείχνετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σας αυτή η συσκευή, πόσο βαριέστε με ότι συμβαίνει και ότι ανά πάσα στιγμή είστε έτοιμος να σταματήσετε μια συζήτηση για να κοιτάξετε το κινητό σας, να απαντήσετε μια κλήση ή να παίξετε ένα παιχνίδι.
1
4. Μη προσκαλείτε μια κοπέλα σε ραντεβού αν πρόκειται να στέλνετε μηνύματα όλο το βράδυ.
5. Ένας άντρας ποτέ δε κουβαλάει τη τσάντα μιας γυναίκας. Ωστόσο, μπορεί να πάρει το παλτό της για να το κουβαλήσει στη γκαρνταρόμπα.
6. Αν περπατάτε μαζί με κάποιον, και η παρέα σας χαιρετήσει κάποιον που δε γνωρίζετε, καλό είναι να τον χαιρετήσετε και εσείς.
7. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο σωστός τρόπος να τρως σούσι είναι με ξυλάκια. Οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, μπορούν να φάνε σούσι με τα χέρια τους.
8. Τα παπούτσια θα πρέπει πάντα να είναι καθαρά.
9. Αποφύγετε ανούσια συζήτηση από το τηλέφωνο. Αν θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον, είναι καλύτερα να συναντηθείτε από κοντά.
10. Αν κάποιος σας προσβάλλει, μην ανταποδώσετε με προσβολές ή μη σηκώνετε τη φωνή σας. Μη πέσετε στο ίδιο επίπεδο. Απλά χαμογελάτε και φύγετε.
11. Ένας άντρας πρέπει πάντα να περπατάει από την αριστερή πλευρά της γυναίκας. Οι στρατιωτικοί εξαιρούνται, γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι έτοιμοι να χαιρετούν.
12. Οι οδηγοί πρέπει να θυμούνται ότι το πιτσίλισμα των περαστικών σε λακούβες με νερό, είναι ανήθικη συμπεριφορά.
13. Εννιά πράγματα πρέπει να κρατούνται μυστικά: η ηλικία, ο πλούτος, οι οικογενειακές διαμάχες, η θρησκεία, προβλήματα υγείας, οι εpωτικές σχέσεις, τα δώρα, η τιμή και η ντροπή.
1
14. Στον κινηματογράφο, το θέατρο και σε συναυλίες, πρέπει να κινήστε προς τη θέση σας στρεφόμενοι προς τους καθισμένους. Ο άντρας προχωράει πρώτος.
15. Ένας άντρας δε πρέπει να ακουμπάει ποτέ μια γυναίκα χωρίς την έγκρισή της. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό: να κρατάει το χέρι της, να την ακουμπάει κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, να τη σπρώχνει ή να πιάνει το χέρι της πάνω από τον αγκώνα (εκτός και αν ο άντρας τη βοηθάει να μπει ή να βγει από το αυτοκίνητο, ή να διασχίσει το δρόμο).
16. Αν κάποιος φωνάξει με αγένεια προς εσάς, δε πρέπει να απαντήσετε. Να είστε πρότυπο καλής συμπεριφοράς και καλών τρόπων.
17. Ο χρυσός κανόνας όταν βάζουμε άρωμα είναι το μέτρο. Αν ακόμα μυρίζετε το άρωμά σας το βράδυ, τότε όλοι θα έχουν κουραστεί να το μυρίζουν.
18. Ένας άντρας με καλή ανατροφή θα δείξει τον κατάλληλο σεβασμό σε μια γυναίκα.
19. Στη παρουσία μιας γυναίκας, οι άντρες μπορούν να καπνίσουν με την άδειά της.
20. Ανεξαρτήτως ιδιότητας, όποτε μπαίνετε σε ένα δωμάτιο πρέπει να είστε το πρώτο άτομο που θα χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους.
21. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της αλληλογραφίας. Οι γονείς δε πρέπει να διαβάζουν τα γράμματα των παιδιών τους. Τα ζευγάρια πρέπει να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την προσωπική αλληλογραφία. Το να ψάχνετε τις τσέπες για σημειώματα και άλλα πράγματα είναι ιδιαίτερα αγενές.
22. Προσπαθήστε να μην ακολουθείτε τη μόδα. Είναι προτιμότερο να φοράτε ωραία ρούχα, ακόμα και αν δεν είναι στη μόδα, παρά να δείχνετε χάλια με μοδάτα ρούχα.
1
23. Αν σας έχουν συγχωρέσει μετά την απολογία σας, μην αγγίξετε ξανά το άτομο για να του πείτε ότι λυπάστε. Καλύτερα να αποφεύγετε τέτοιες κινήσεις στο μέλλον.
24. Αποφύγετε να γελάτε και να μιλάτε πολύ δυνατά, όπως και να κοιτάτε έντονα τους άλλους. Είναι προσβλητικό.
25. Μη ξεχνάτε να ευχαριστείτε τους αγαπημένους σας, συγγενείς και φίλους. Σας βοηθάνε όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή το θέλουν. Εκτιμήστε τους.
Όπως δήλωσε ο ηθοποιός Jack Nicholson:
’Σκέφτομαι πολύ την ευπρέπεια. Πως να δώσω ένα πιάτο. Να μη φωνάζω από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Να μην ανοίγω μια κλειστή πόρτα χωρίς να χτυπήσω. Να δίνω προτεραιότητα στις κυρίες. Αυτοί οι απλοί κανόνες κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Δίνω μεγάλη σημασία στους τρόπους μου. Τα εθιμοτυπικά έχουν σημασία. Είναι μια απλή και κατανοητή γλώσσα αμοιβαίου σεβασμού.’


Μετά από 70 χρόνια: Μαζί πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο!

Πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια: Μαζί πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο

Το βράδυ της Δευτέρας


Πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια: Μαζί πανσέληνος και θερινό ηλιοστάσιο
Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.
Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.
Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο
Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.
H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.
Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Επίσης τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.