Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

7 πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα γηρατειά

Αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι αφιερώσατε όλο το χρόνο σας σε πράγματα που δεν είχαν αληθινή σημασία και θα μετανιώσετε που δεν περάσατε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πιθανώς αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της ζωής. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους κάνοντας πράγματα που δεν απολαμβάνουν και παραμελούν τα πράγματα τα οποία αξίζουν αληθινά το ενδιαφέρον τους.
Στα γηρατειά τους οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω και αρχίζουν να μετανιώνουν που δεν έκαναν τα πράγματα διαφορετικά.
Αυτό είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι ίσως νομίζετε. Πολλοί άνθρωποι συχνά μετανιώνουν που δεν πέρασαν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους επειδή δούλευαν πάρα πολύ ή που δεν αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην απόλαυση της ζωής τους.
Καθώς μεγαλώνετε, αποκτάτε σοφία και αρχίζετε να καταλαβαίνετε ότι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η οικογένεια, η αγάπη, η υγεία και η ευτυχία.
Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη λίστα πραγμάτων για τα οποία θα μετανιώσετε στο μέλλον, αν δεν κάνετε κάποια αλλαγή τώρα.

1. Δεν έχετε το θάρρος να είστε ο πραγματικός εαυτός σας

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα γηρατειά, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.
Η εκπλήρωση των προσδοκιών της οικογένειας και της κοινωνίας μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε που δεν είχατε το θάρρος να κάνετε αυτό που θέλατε αντί αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνετε.
Όταν ακολουθείτε αυτά που αγαπάτε, στο τέλος της ζωής σας είστε υπερήφανοι για όλα όσα κάνατε και αυτό θα σας επιτρέπει να κοιτάζετε πίσω στο παρελθόν χωρίς να μετανιώνετε.2. Μείνατε σε μια δουλειά που δεν σας πρόσφερε ικανοποίηση αντί να ρισκάρετε και να ακολουθήσετε αυτό που αγαπούσατε


Το να μετανιώσετε για αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με την πρώτη περίπτωση, όμως πιο συγκεκριμένα έχει να κάνει με το χώρο στον οποίο επιλέγετε να περνάτε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας.
Μια δουλειά συνήθως καταναλώνει κάθε εβδομάδα μέχρι και σαράντα ώρες από το χρόνο σας και πιθανώς οι διακοπές σας διαρκούν δύο εβδομάδες το χρόνο.
Αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας κάνοντας κάτι που δεν σας αρέσει και δεν σας θέτει προκλήσεις ώστε να μπορείτε να εξελιχθείτε, τότε προδίδετε τον εαυτό σας.
Εγκαταλείψτε την ιδέα ότι πρέπει να παρουσιάσετε μια εικόνα στον κόσμο και σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε και τι μπορείτε να κάνετε.
Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να πηγαίνετε κάθε μέρα με ενθουσιασμό στη δουλειά σας.

3. Δεν περνάτε αρκετό χρόνο με την οικογένεια

Αν η οικογένεια υποτίθεται ότι κατέχει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στη ζωή σας, γιατί καταλήγετε να τη θεωρείτε δεδομένη μέχρι που είναι πολύ αργά;
Πείτε όχι στην παραπάνω δουλειά και φάτε το βραδινό σας μαζί με την οικογένειά σας, τηλεφωνήστε στους γονείς ή στα αδέλφια σας, επισκεφτείτε συγγενείς τα σαββατοκύριακα, ή επικοινωνήστε μέσω Skype, αν ζείτε πολύ μακριά για να τα πείτε από κοντά. Αυτές είναι απλώς μερικές από τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μείνετε σε επαφή. Μην το αναβάλλετε μέχρι να έχετε περισσότερο χρόνο, επειδή το «αργότερα» μπορεί να είναι πολύ αργά.
Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναβάλλει σημαντικά πράγματα όπως αυτό.

4. Δεν εκφράζετε τα αληθινά σας συναισθήματα


Το να μην εκφράζετε αυτά που πραγματικά αισθάνεστε είναι κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε στο μέλλον. Καθώς μεγαλώνετε, οι συνήθειες αλλάζουν πιο δύσκολα και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση.
Καθώς αρχίζετε να προσπαθείτε να πείτε πώς αισθάνεστε, εκφράστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα πόσα πολλά σημαίνουν για σας. Πείτε στους ανθρώπους πόσο πολύ νοιάζεστε.
Θα προσέξετε πόσο καλύτερα αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι να μετανιώσετε που δεν το κάνατε νωρίτερα.

5. Δεν κρατάτε επαφή με παλιούς φίλους

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν ζείτε ή εργάζεστε σε διαφορετικές πόλεις, νομούς ή ακόμα και χώρες. Αν περάσει πολύς καιρός, οι ζωές σας πιθανώς θα είναι εντελώς διαφορετικές.
Μπορεί αυτό να μη σας φαίνεται σημαντικό, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται με τον καιρό ή μπορεί να ελπίζετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε στο μέλλον.
Αν συνεχίζετε να το αναβάλλετε για αργότερα, αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι για το οποίο πραγματικά θα μετανιώσετε τελικά.
Το να μείνετε σε επαφή με παλιούς φίλους μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να είστε στο Facebook ή να βρίσκεστε για φαγητό ή για καφέ.

6. Δουλεύετε υπερβολικά

Αυτό είναι κάτι για το οποίο όλοι μετανιώνουν στα γηρατειά. Αν και το να παίρνετε υπερβολικά πολλές άδειες ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα, φροντίζετε να αφιερώνετε ένα μέρος του χρόνου σας στα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.
Από πολλές απόψεις, μια απλή αγκαλιά, τα δάχτυλα των ποδιών σας μέσα στην άμμο ή ακόμα και τα μαθήματα πάνω σε κάτι που σας ενδιαφέρει είναι όλα καλύτερα από το να περνάτε παραπάνω ώρες στο γραφείο ή στον καναπέ σας βλέποντας τηλεόραση.


7. Δεν ταξιδεύετε αρκετά ή δεν κάνετε αρκετές διακοπές


Δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε έναν τρόπο να απολαμβάνετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μπορείτε να κανονίσετε μια άδεια άνευ αποδοχών, ή ακόμα και να βρείτε μια δουλειά που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι ώστε να μη φορτώνετε το πρόγραμμά σας.
Θέστε χρονικά όρια και τηρήστε τα. Αν η δουλειά σας δεν σέβεται τις προσωπικές ανάγκες σας, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε για μια καινούργια δουλειά που θα σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο σας.
Αρχίστε στα αλήθεια να σκέφτεστε τα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στα γηρατειά σας και κάντε κάτι γι’αυτά σήμερα . Μην περιμένετε να κοντεύετε να πεθάνετε για να αρχίσετε να ζείτε.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

23 ρητά από τον Ντοστογιέφσκι που θα απελευθερώσουν το μυαλό σας

Ο Fyodor Dostoyevsky είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα αριστουργηματικά έργα του ερευνούν ερωτήματα γύρω από την ζωή και τον θάνατο.
Διαβάστε παρακάτω 23 από τα πιο διορατικά ρητά αυτού του μεγάλου συγγραφέα.
Πρέπει να αγαπάς την ζωή περισσότερο από το ίδιο το νόημα της ζωής.
Ένα καινούργιο βήμα, μια καινούργια λέξη είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται.
Υπάρχουν όρια στο μυαλό του κάθε ενός, που πέρα από αυτά είναι επικίνδυνο να περάσεις. Μόλις περάσεις την γραμμή, είναι αδύνατο να γυρίσεις πίσω.
Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην ευτυχία αλλά στην προσπάθεια για αυτήν.
‘Όταν σταματάς να διαβάζεις βιβλία, παύεις να σκέφτεσαι.
Η ευτυχία δεν βρίσκεται στον περιορισμό αλλά στον έλεγχο το εαυτού σου.
Η ευτυχία δεν αποκτάται με τα εύκολα πλούτη αλλά όταν μοχθήσεις για να τα αποκτήσεις.
Σε μια καρδιά που αγαπά πραγματικά ή η ζήλια θα σκοτώσει την αγάπη ή η αγάπη θα σκοτώσει την ζήλια.
Δεν χρειάζεται πολύ για να καταστρέψεις έναν άνθρωπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον πείσεις ότι η δουλειά που κάνει στερείται εντελώς και αναμφισβήτητα κάθε χρησιμότητα και νόημα.
Η σιωπή είναι πάντα όμορφη και το σιωπηλό πρόσωπο είναι πάντα όμορφο από αυτό που μιλάει.
‘Ένα πρόσωπο μπορεί να είναι σοφό αλλά για να ενεργήσει σοφά, μόνο η εξυπνάδα δεν φτάνει.
Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκυλί που γαβγίζει.
Θέλω να μιλήσω για όλα με ένα τουλάχιστον πρόσωπο όπως μιλάω για τα πράγματα με τον εαυτό μου.
Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μια αχτίδα του ήλιου στην ψυχή σου.
Κανείς πρέπει να μιλά ανοιχτά με τους άλλους ώστε να αποκαλύπτει τις σκέψεις του μέσα από το πρόσωπό του, που δείχνει την ανησυχία που κρύβει η καρδιά του. Μια λέξη που λέγεται με πειθώ, με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς κανένα δισταγμό, ενώ κοιτάς τον άλλον μέσα στα μάτια σημαίνει πολλά περισσότερα από ότι πολλές σελίδες από ένα βιβλίο.
Κανείς αισθάνεται να πνίγεται χωρίς ένα σκοπό στην ζωή.
Η ψυχή γιατρεύεται όταν είσαι κοντά σε παιδιά.
Ακόμη και με τα χέρια δεμένα μπορεί κανείς να κάνει το καλό, αν το θέλει.
Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.
Οι άνθρωποι μερικές φορές μιλάνε για θηριώδη κακία αλλά αυτό είναι μεγάλη αδικία για τα θηρία. Ένα θηρίο δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο κακό όσο ο άνθρωπος, τόσο επιδέξια κακό.
Οι μεγάλοι δεν ξέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να δώσει μια πολύ καλή συμβουλή ακόμη και για την πιο σοβαρή περίπτωση.
Μην γεμίζεις την μνήμη σου με όλες εκείνες τις φορές που αισθάνθηκες να σε προσβάλλουν. Ίσως καταλήξεις να μην έχεις χώρο για τις υπέροχες στιγμές που πέρασες.
‘Ένας άνθρωπος που ξέρει πως να αγκαλιάσει έναν άλλον, είναι καλός άνθρωπος.
πηγή

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017


Tι πρέπει να λέμε όταν οι άλλοι μας μειώνουν;


Αυτός που σέβεται τον εαυτό του είναι ασφαλής από τους άλλους φοράει μια πανοπλία που κανείς δεν μπορεί να διαπεράσει. – Henry Wadsworth Longerfellow
Μπορείτε να θυμηθείτε εκείνες τις στιγμές στη ζωή σας στις οποίες έχετε αισθανθεί ότι κάποιος σας μειώνει; Το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ματιάς, μιας έκφρασης ή ενός μορφασμού. Μπορεί ακόμα και τα λόγια κάποιου να προκαλέσουν αίσθημα μείωσης και απαξίωσης.
Τότε, αισθάνεσθε μπερδεμένοι. Αντί να αισθάνεσθε καλά αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και αισθάνεσθε άσχημα. Τέτοιες στιγμές προκαλούν στεναχώρια ή σύγχυση που μπορεί να μείνουν στο μυαλό σας για αρκετό καιρό ακόμα και πολλά χρόνια.
Μπορεί να πείτε, είναι φυσικό να με μειώνουν. Έχω τόσα πολλά τρωτά σημεία και γι αυτό με επικρίνουν. Πολλοί από εμάς στο πρόβλημα που μας δημιουργούν οι άλλοι όταν μας επικρίνουν προσθέτουμε ένα ακόμα μειώνοντας αυτόματα και εμείς τον εαυτό μας.
Ας προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε τις διάφορες μειωτικές συμπεριφορές και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτές. Την άμεση λεκτική επίθεση, την έμμεση λεκτική επίθεση και τη μείωση του εαυτού μας από εμάς τους ίδιους.
Η άμεση λεκτική επίθεση
Αυτός ο τύπος της συμπεριφοράς είναι προφανής. Ένα άτομο σας εξοντώνει με τα λόγια του. Για παράδειγμα πέφτετε πάνω σε κάποιον εντελώς τυχαία τον λερώνετε με τον καφέ και εκείνος γίνεται έξαλλος, αποκαλώντας σας ηλίθιο, αφηρημένο, ανεγκέφαλο. Τι μπορείτε να κάνετε σε μια λεκτική επίθεση;
-Επιτρέψτε στο άτομο να ηρεμήσει και να εκτονώσει τα συναισθήματά του.
-Παραδεχτείτε το δικό σας σφάλμα.
-Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του άλλου
-Εκφραστείτε διεκδικητικά για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιδράσει.
-Κάντε μια ήρεμη και σύντομη δήλωση που θα βάλει τέλος στο συμβάν όσο πιο γρήγορα.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπορείτε να πείτε: ήταν ένα ατύχημα. Έχετε δίκιο αλλά θα μπορούσα να σας καταλάβω χωρίς τις φωνές και τις βρισιές.
Η έμμεση λεκτική μείωση
Τι θα κάνατε εάν το αφεντικό σας σας έλεγε κάνατε μια θαυμάσια δουλειά πάνω στο σχέδιο δράσης που παρέδωσες αλλά τα γραμματικά σου λάθη δίνουν μια λαική χροιά;
Μήπως πολλές φορές στην καθημερινότητά σας λαμβάνετε ένα διπλό μήνυμα; Αυτό ονομάζετε έμμεση επιθετικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ζητάμε περισσότερες πληροφορίες. Τι ακριβώς είναι αυτό που λες; Τι εννοείς;
Στόχος είναι να ξεκαθαρίσουμε την πρόθεση του άλλου. Ίσως χρειαστεί να επιμείνετε. Στην περίπτωση του αφεντικού « Σας ευχαριστώ πολύ αλλά μπερδεύτηκα λίγο. Αν σας απασχολούν πράγματι τα γραμματικά μου λάθη θα προτιμούσα να μου το πείτε ευθέως. Δεν μπορώ να καταλάβω εάν σας φάνηκε πράγματι καλή ή κακή η δουλειά μου.
Αν η δεύτερη απάντηση του ατόμου που σας επιτίθεται είναι πιο σκληρή τότε μιλάμε για άμεση πια λεκτική επίθεση και τότε πρέπει να διεκδικήσετε το δίκιο σας όπως είπαμε και προηγουμένως. Το ξεκαθάρισμα δεν παρέχει χρήσιμες πληροφορίες μόνο για το άτομο που επιτίθεται αλλά και για εσάς τους ίδιους. Τι κάνετε λάθος και θα πρέπει να το διορθώσετε; Τι δεν έχετε καταλάβει στη δική σας συμπεριφορά;
Μη λεκτικές μειώσεις
Υπάρχουν πολλοί που μας μειώνουν χωρίς λόγια αλλά με τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να είναι απλά μια άσχημα προκλητική ματιά. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε μια τέτοια συμπεριφορά; Η μη λεκτική μείωση κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την αναγνωρίσουμε γιατί δεν περιέχει λόγια και δεν είμαστε πάντα βέβαιοι για την ερμηνεία της.
Προσπαθήστε να κάνετε το άτομο να χρησιμοποιήσει λόγια αντί για χειρονομίες ή γκριμάτσες. «Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που νιώθετε αν δεν το πείτε άμεσα». Φανταστείτε ότι ένας ταμίας σε κάποιο κατάστημα σας κοιτάει οργισμένα την ώρα που ετοιμάζεσθε να πληρώσετε.
Αν ενοχληθείτε από το συμβάν γιατί να μην το αντιμετωπίσετε άμεσα και με ευθύτητα; « Με συγχωρείτε δεν κατάλαβα την πρόθεσή σας» Μήπως έκανα κάτι που δεν σας άρεσε;» Μια τέτοια αντιμετώπιση ξεκαθαρίζει ένα άμεσο μη λεκτικό μήνυμα το φέρνει στην επιφάνεια προς επίλυση για να ξέρετε τι πραγματικά συμβαίνει.
Όταν συμφωνούμε με όσους μας επικρίνουν…
Είναι πολύ πιθανόν να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας εξίσου επιθετικά όπως και οι άλλοι. Προσπαθήστε να μην αποφεύγετε, αδιαφορείτε ή δραπετεύετε με μη διεκδικητικό τρόπο από τη μειωτική συμπεριφορά που σας δείχνει ο εαυτός σας. Ξεκινήστε έναν διάλογο με τον εαυτό σας. Να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί.
Τι πραγματικά συμβαίνει; Εξετάστε το ενδεχόμενο να είστε υπερβολικοί με την κριτική που οι ίδιοι κάνετε στον εαυτό σας. Μην καταδικάζεστε αλλά και μην αποφεύγετε να εξετάσετε το γιατί σκέφτεστε με τον τρόπο που σκέφτεστε και πόσο αληθείς είναι οι σκέψεις που κάνετε.
Σε κανέναν δεν αρέσει η σύγκρουση που παράγεται από τις μειώσεις. Αν ρισκάρετε μια ανοιχτή και ευθεία συζήτηση με τον εαυτό σας και με τους άλλους συνήθως η διαφωνία επιλύνεται και έχετε την ανταμοιβή μιας ειλικρινούς επικοινωνίας. Αξίζει λοιπόν να ξεπεράσετε τους δισταγμούς και να την επιχειρήσετε.
Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Μάικλ Έμμονς. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου Ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος