Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015


Συνηθισμένα λάθη σε αρχαΐζουσες και όχι μόνο, εκφράσεις

Τις χρησιμοποιούμε, ας τις λέμε και σωστά!

Εκ των ων ουκ άνευ (και όχι: εκ των ουκ άνευ)
Υπέρ το δέον (και όχι: υπέρ του δέοντος)
Όσο(ν) αφορά το θέμα αυτό (και όχι: όσο αφορά στο θέμα αυτό, διότι αποτελεί μεταγλώττιση της λόγιας σύνταξης: όσον αφορά εις το θέμα αυτό. Ούτε, βεβαίως, ως αναφορά).
Στη διαπασών (και όχι: στο διαπασόν)
Βρέχει επί δικαίους και αδίκους (και όχι: επί δικαίων και αδίκων).

Εν πάση περιπτώσει (και όχι: εν πάσει)
Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός (και όχι: οι στήλες)
Εν κρυπτώ και παραβύστω (και όχι: απαραβύστω)
Απορώ και εξίσταμαι (και όχι: απορώ και εξανίσταμαι)
Ποιούμαι την νήσσαν (κοινώς: κάνω την πάπια και όχι: ποιώ την νήσσαν)

Περί πολλά τυρβάζει (και όχι: περί πολλών τυρβάζει)
Απεκδύομαι την ευθύνη (και όχι: απεκδύομαι της ευθύνης)
Ελαφρά τη καρδία ( και όχι: με ελαφρά την καρδία)
Δίνω το «παρών» (και όχι: δίνω το παρόν)
Δυνάμει (και όχι: εν δυνάμει)

Ενός εκάστου (και όχι: καθενός εκάστου)
Ενόψει όσων θα γίνουν (και όχι: ενόψει όσων έγιναν)
Επί το έργον (και όχι: επί τω έργω)
Παρά πόδα (και όχι: παρά πόδας)
Δει δε χρημάτων… (και όχι: δει δη χρημάτων…)

Θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου (και όχι: τους ασκούς)
Πόσω μάλλον (και όχι: πόσο μάλλον ή κατά πόσο μάλλον)
Προτέρα κατάσταση (και όχι: προτεραία)
Διεμερίσαντο τα ιμάτια (και όχι διεμοιράσαντο ή διαμοιράσαντο)
Διά του λόγου το ασφαλές (και όχι: διά του λόγου το αληθές)

Δεν έχει πού την κεφαλήν κλίνη (και όχι: πού την κεφαλήν κλίναι)
Εισέπραξε τα επίχειρα (και όχι τα επιχείρια)
Επί ξυρού ακμής (και όχι: επί ξηρού) Ξυρόν= ξυράφι
Των παχιών(ή παχειών) αγελάδων (και όχι: των παχέων)
Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο (και όχι: απελθέτω)

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις (και όχι: πριν αλέκτωρ φωνήσει)
Ου γαρ γιγνώσκεις τι τέξεται η επιούσα (και όχι: τεύξεται)
Χάρμα ιδέσθαι (και όχι: χάρμα ειδέναι)
Λάθε βιώσας (και όχι: λάθρα)
Ο, η ελάσσων, το έλασσον (και όχι: το ελάσσον)

Ο, η αυτάρκης, το αύταρκες (και όχι: το αυτάρκες)
Ο,η κακοήθης, το κακόηθες (και όχι: το κακοήθες)
Ο περί ου ο λόγος, αλλά η περί ης ο λόγος , οι περί ων ο λόγος
Ανέκαθεν (και όχι: από ανέκαθεν ούτε εξ από ανέκαθεν [!]), μακρόθεν (και όχι: εκ του μακρόθεν)

πηγή: http://www.gnomikologikon.gr/greek-lamguage-errata.html#axzz2gCE6rL2C

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

10 + 1 μικροχαρές της ζωής

Η ευτυχία δεν είναι κατάσταση, αλλά μικρές καθημερινές ανυποψίαστες στιγμές. Ακόμα όμως και αυτές οι στιγμές δεν είναι πάντα θέμα τύχης. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν είναι θέμα τύχης, καθώς είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να τις προκαλέσουμε οι ίδιοι και να ομορφύνουμε μόνοι μας τη ζωή μας, αφού δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς. Ακολουθούν, λοιπόν, 11 τέτοια μικρά βήματα για 11 μικρές στιγμές ευτυχίας.
1. Φτιάξτε μόνοι σας την ατμόσφαιρα που ζηλεύετε στις χολιγουντιανές ταινίες. Ανάψτε κεριά στο δείπνο, φορέστε τα καλά σας, φτιάξτε τη σπεσιαλιτέ σας και καλέστε τον αγαπημένο σας άνθρωπο για ένα γιορτινό δείπνο, ακόμα και αν δεν γιορτάζετε κάτι.
2. Κάθε φορά που η διάθεσή σας έχει πάρει την κατιούσα, βγείτε μια βόλτα. Δεν χρειάζεται καν να βρείτε παρέα γι’ αυτή τη βόλτα. Καθίστε σε ένα πάρκο και παρατηρήστε τους περαστικούς, νιώστε τον ήλιο να σας ζεσταίνει, ανακαλύψτε τις ομορφιές του αστικού τοπίου της πόλης σας και θα νιώσετε καλύτερα με τον πιο απλό τρόπο.
skulos-3
3. Βάλτε ένα ζώο στη ζωή σας. Τα οφέλη στην ψυχολογία σας από την παρέα μιας ναζιάρας γάτας ή ενός αγαπηριάρη σκύλου, θα τα αντιληφθείτε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα καλωσορίσετε το ζώο σπίτι σας. Τα ζώα προσφέρουν αγνή αγάπη στο αφεντικό τους, ενώ αν ανοίξετε το μυαλό σας και μάθετε από αυτά, τότε θα αναβαθμίσετε σημαντικά τη ζωή σας.
4. Επενδύστε σε ένα έργο τέχνης ή σε κάτι που θα χαίρεστε κάθε φορά να το βλέπετε. Μπορεί τα έργα τέχνης να είναι οικονομικά απλησίαστα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά αξίζει να επενδύσετε σε κάτι που σας κάνει να χαμογελάτε ή σας γαληνεύει κάθε φορά που θα το κοιτάτε. Δεν χρειάζονται υπερβολές και μεγάλα μεγέθη. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά της τέχνης.
5. Κοιτάξτε ψηλά κάθε φορά που νιώθετε τα άγχη να σας βαραίνουν. Η καθημερινότητα μας κάνει να σκύβουμε το κεφάλι όλο και περισσότερο ξεχνώντας την ευλογία ενός καθαρού ουρανού και ενός γεμάτου φεγγαριού πάνω από το κεφάλι μας. Κάθε βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, ρίξτε μια ματιά στα αστέρια της νύχτας και ξεχάστε, έστω για μια στιγμή, όλα σας τα προβλήματα.
ntousiera
6. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με όλα όσα μόνο εσείς γνωρίζετε ότι σας ευχαριστούν. Κάντε ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας πριν πέσετε για ύπνο, κάντε ένα ζεστό ντους και ανάψτε ένα κερί λεβάντας. Δεν χρειάζεται πολλά ο οργανισμός για να χαλαρώσει. Το θέμα είναι εσείς να του το επιτρέψετε.
7. Οργανώστε ένα πάρτι. Οι πιο ζόρικες εβδομάδες, γίνονται λιγότερο δύσκολες, όταν έχουμε κάτι να περιμένουμε. Οργανώστε εσείς αυτό που θα σας κάνει να τα βγάλετε πέρα μια δύσκολη εβδομάδα, καλώντας τους φίλους σας σε ένα παρασκευιάτικο απογευματινό κοκτέιλ πάρτι.
8. Γίνετε για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο ο τεμπέλης της δικής σας εύφορης κοιλάδας και περάστε το ξαπλωμένοι από τον καναπέ στο κρεβάτι και από το κρεβάτι στον καναπέ. Μη δείτε κανέναν και φάτε όσες περισσότερες σοκολάτες μπορείτε. Και από Δευτέρα πάλι δίαιτα και γραφείο.
9. Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας και των φωτογραφικών album σε folder στον υπολογιστή σας, εσείς φτιάξτε ένα πραγματικό και χειροπιαστό φωτογραφικό album. Θα το εκτιμήσετε τις στιγμές που θα θέλετε να αποσυνδεθείτε από τα ψηφιακά δεσμά και απλά να ξαναθυμηθείτε ευτυχισμένες στιγμές με τους φίλους και την οικογένειά σας.
pasxalino-trapezi
10. Δώστε σημασία στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και επιλέξτε τα οικονομικά, αλλά και ανάλογα με την προσωπική σας αισθητική. Το μπολ που θα τρώτε κάθε πρωί τα δημητριακά σας, καλό είναι να σας φτιάχνει τη διάθεση και να μη σας ανασύρει άσχημες αναμνήσεις.
11. Χορέψτε γιατί χανόμαστε, όπως έλεγε και η Pina Bausch. Είτε στο πάρτυ, είτε στο bar, είτε στο σαλόνι σας, είτε στο δωμάτιό σας με κλειδωμένη την πόρτα και τον ανεμιστήρα να σας φυσάει τα μαλλιά, χορέψτε χωρίς νόημα και σα να μην υπάρχει αύριο.
Πηγή: clickatlife.gr