Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΗΣ ΑΡΝΗΣ ΤΟ ΝΕΡΟ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ (ΦΕΣΤ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 2006)

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!

Έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στον Ελληνικό Κόσμο

Έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στον Ελληνικό Κόσμο
Η έκθεση που φιλοξενήθηκε σε 20 χώρες του κόσμου με τίτλο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O Άνθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυία», θα παρουσιαστεί στον «Ελληνικό Κόσμο» από 18 Οκτωβρίου 2013.

Εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας , φιλόσοφος . O Λεονάρντο Ντα Βίντσι υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία» που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Λατινική Αμερική, Καναδά) έρχεται από 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να παρουσιάσει τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου της μοναδικής αυτής ιστορικής φυσιογνωμίας.

Ως αρχέτυπο του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου», όπως έχει χαρακτηριστεί, o Nτα Βίντσι υπήρξε γνώστης των τεχνών, της επιστήμης, της μηχανικής και της μουσικής. Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία», κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητά του, όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν. Παράλληλα εξερευνεί τους μύθους και τους θρύλους γύρω από τη ζωή του καθώς και τις εφευρέσεις του που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα εφευρέσεων και μηχανών: ιπτάμενες μηχανές, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα εκθέματα έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί ρέπλικες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι. Οι μηχανές που παρουσιάζονται αποτελούν τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά. και έχουν ανακατασκευασθεί βασισμένα στα σημειωματάρια που κουβαλούσε μαζί του για να καταγράφει τα ευρήματά του. Έχουν αποδοθεί με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής του όπως ξύλο, μέταλλο, ύφασμα και σχοινιά.

Οι μηχανές-κατασκευές συμπληρώνονται από εγκαταστάσεις multimedia που περιλαμβάνουν 55 προσομοιώσεις. Η έκθεση συνοδεύεται από οπτικοακουστικούς οδηγούς που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και περιγράφουν τη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με τα μηχανήματα των οποίων η λειτουργικότητα περιγράφεται με λεπτομέρεια.

Οι κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση καλύπτουν τους περισσότερους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας του Ντα Βίντσι και όλες τις κατηγορίες εφευρέσεών του, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει τους προβληματισμούς του, να γνωρίσει τις λύσεις που έδινε αλλά και να περιεργαστεί τη σημερινή υλοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού, ανάμεσά στα οποία η «Μόνα Λίζα», «ο Μυστικός δείπνος» και «Η κυρία με την Ερμίνα». Τα ζωγραφικά έργα βοηθούν τους επισκέπτες να καταλάβουν πώς συνδέονται τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη με την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση. Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, την πιθανή προέλευσή του και τις στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διακρίνει πιο καθαρά την εξέλιξη στο ύφος του καλλιτέχνη με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση συμπληρώνεται από σημαντικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνδιαλέγεται απόλυτα με τα μοντέλα, προσφέροντας απαντήσεις και λύσεις στα ερωτηματικά και τις απορίες που αναγκαστικά γεννιούνται στο θεατή μπροστά στο μεγαλείο της ιδιοφυΐας του Ντα Βίντσι. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται βίντεο από τη ζωή του, καθώς και ένας οπτικοακουστικός οδηγός με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του!

Άνθρωπος
550 χρόνια πριν, γεννήθηκε ένας άνθρωπος που θα άλλαζε τον κόσμο. Στις 15 Απριλίου 1452 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεννήθηκε στο Βίντσι – μια μικρή πόλη στην ιταλική επαρχία της Τοσκάνης. Ξεκινώντας από ταπεινή καταγωγή, ως γιος αγρότη, εξελίχθηκε στον πιο διάσημο καλλιτέχνη και επιστήμονα όλων των εποχών.

Εφευρέτης
Οι εφευρέσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θέτουν νέα πρότυπα στους εξής τομείς:
  • Υδραυλικές μηχανές, π.χ. αντλίες
  • Μηχανικά μηχανήματα, π.χ. αυτοκίνητα
  • Πολεμικές μηχανές, π.χ. τανκ, κανόνια
  • Μηχανές πτήσης, π.χ. έλικας αεροπλάνου, αλεξίπτωτο
  • Χαρτογράφηση
  • Χρονομέτρηση
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύλληψής τους, οι εφευρέσείς του ήταν τόσο προοδευτικές για την εποχή του που μόνο λίγες απ’ αυτές μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους.

Ιδιοφυία
Ο Ντα Βίντσι μας κληροδότησε ένα θησαυρό επαναστατικών ιδεών και εφευρέσεων, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Οραματίστηκε τον άνθρωπο της νέας εποχής, ο οποίος αναγεννάται μέσα από την επιστήμη και τη φιλοσοφία , απαλλαγμένος από το στενό ορίζοντα των αντιλήψεων της περιόδου του σκοταδισμού. Κρατώντας το νήμα της ιστορικών εφευρέσεων και ανακαλύψεών του, ο σημερινός παγκοσμιοποιημένος άνθρωπος ξεκίνησε νέες περιπέτειες στο μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο της επιστήμης και επανασχεδίασε τον κόσμο, απεικονίζοντας νέες μορφές, ιδέες και αντιλήψεις, με όπλα την έρευνα και την τεχνολογία.
Τοποθεσία: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2014
Πληροφορίες: 212 254 0000
Τιμές εισιτηρίων: ενηλίκων 7 ευρώ, παιδιών 4 ευρώ
Μέρες και Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-13.30, Παρασκευή 9.00-20.00, Σάββατο 11.00-16.00, Κυριακή 10.00-18.00


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

-Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
-Στα καταστήματα Public
Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023
Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία:
049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός, σταθμός Καλλιθέας

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ!!! ΕΚΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ!

10 καφετέριες-αναγνωστήρια για βόλτα με καφέ και... βιβλίο

Βιβλιοπωλεία-καφετέριες, στέκια πολιτισμού, ήσυχα αναγνωστήρια, λέσχες ανάγνωσης… κατά καιρούς τους έχουν αποδοθεί πολλές και διαφορετικές περιγραφικές ονομασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, κοινό σημείο αναφοράς παραμένει… το βιβλίο.


Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι χώροι, φτιαγμένοι με μεράκι και σεβασμό στο βιβλίο, υπάρχουν διάσπαρτοι στο κέντρο της Αθήνας- ενίοτε και στα προάστια- αποτελώντας μικρές «νησίδες» χαλάρωσης στο γκρίζο της καθημερινότητας.
Το βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να βρεθείτε στους συγκεκριμένους χώρους, ενώ τα ήσυχα καφέ στο εσωτερικό των βιβλιοπωλείων ένας καλός λόγος να παραμείνετε και να συνεχίσετε το ταξίδι… στον λογοτεχνικό κόσμο, παρέα με έναν καφέ ή ένα αφέψημα της αρεσκείας σας.
Ζεστασιά, ησυχία, ατμοσφαιρικότητα, φιλικό προσωπικό, άκρως ενημερωμένες βιβλιοθήκες και ποικιλία από τίτλους ελληνικούς ή ξενόγλωσσους, σας «περιμένουν» να ανακαλύψετε τα μυστικά της ανάγνωσης.
Δεν είναι δύσκολο να τα βρείτε. Βρίσκονται στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και περιμένουν να σας ξεναγήσουν στο χώρο του βιβλίου. Το click@Life επέλεξε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζει.
Floral

Στο ισόγειο της θρυλικής «Μπλε Πολυκατοικίας», στην πλατεία Εξαρχείων, στεγάζεται το ιστορικό «Floral». Ανανεωμένο, φιλόξενο, ζεστό κι ατμοσφαιρικό, το «Floral», αποπνέει μέχρι και σήμερα κάτι από την ένδοξη αύρα του παρελθόντος. Τότε που ήταν κλασικό στέκι (δεκαετία ’30) ανήσυχων πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί πολυσύχναστο «σημείο συνάντησης» ετερόκλητων θαμώνων… στο κέντρο της πόλης. Στα 330 τ.μ. του, η σύγχρονη αισθητική εναλλάσσεται αρμονικά με την παραδοσιακή τεχνοτροπία (ξύλινο πάτωμα, ψηλά ταβάνια κ.ά.), ενώ η λογοτεχνία συναντά τη μουσική και η πολιτική συνδιαλέγεται έντονα με τις τέχνες. Το μαγαζί λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, προσφέροντας αντίστοιχες επιλογές. Αποτελεί ιδανικό χώρο για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ- ιδίως τώρα που ανοίγει ο καιρός τα παραδοσιακά στρογγυλά τραπεζάκια στην πλατεία είναι ό, τι καλύτερο, μετατρέπεται σε χαλαρό στέκι για ποτό με καλές μουσικές όταν αρχίσει να βραδιάζει, ενώ καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας το ήσυχο αναγνωστήριο στο βάθος του μαγαζιού μας περιμένει να εξερευνήσουμε τον κόσμο των βιβλίων. Διαλεγμένοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, συνθέτουν μια πλούσια βιβλιοθήκη, στην οποία τα «ευπώλητα» σίγουρα απουσιάζουν. Μετά το ξεφύλλισμα ή την προσεκτικότερη ανάγνωση, τα βιβλία επιστρέφονται στο ράφι τους… για να ξεκινήσει η συζήτηση. Αν πάλι δεν έχετε όρεξη για μελέτη, ο χώρος διαθέτει και wi-fi, για διαδικτυακές πλοηγήσεις. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οργανώνονται εδώ παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, ενώ dj επιλέγουν όμρφες μουσικές τα βράδια.
Πληροφορίες: «Floral», Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 210 3800070, www.floralcafe.gr .
Ιανός

Ένα πατάρι που… ξεχειλίζει από λογοτεχνία, ιστορία, ποίηση και μουσική. Και όλα αυτά σε ένα από τα νευραλγικότερα σημεία του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας. Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, η ανάγνωση βιβλίων αποκτά άλλη διάσταση. Σε έναν ήσυχο, λιτό και φιλόξενο χώρο, όλες οι ηλικίες βρίσκουν το δικό τους «καταφύγιο». Νεαροί, κυρίως φοιτητές έρχονται «παρέα» με τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και επιλέγουν κάποια ήσυχη γωνιά για να εργαστούν, οι ηλικιωμένοι διαβάζουν την εφημερίδα τους και συζητούν ενώ οι υπόλοιπες ηλικίες «βυθίζονται» απερίσπαστες στις σελίδες των βιβλίων. Όσο για τα μικρά παιδιά, μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στον παιδότοπο του ισογείου. Για ανάγνωση βιβλίων δεν προσφέρεται μόνο το πατάρι, αλλά και το ισόγειο όπου λειτουργεί το βιβλιοπωλείο του καταστήματος. Άνετα μπορείτε να ξαποστάσετε για λίγο ξεφυλλίζοντας κάποιο βιβλίο- εδώ θα βρείτε όλες τις καινούργιες κυκλοφορίες- και θα ενημερωθείτε από το φιλικό και ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό. Σε τακτική βάση διοργανώνονται στο πατάρι λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις αλλά και εικαστικές εκθέσεις.
Πληροφορίες: Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917, www.ianos.gr .
Πολυχώρος Μεταίχμιο

Δραστήριος, «πολύπτυχος», ζωντανός και εξωστρεφής, ο Πολυχώρος Μεταίχμιο αποτελεί τον κατ'εξοχήν τόπο συνάντησης των βιβλιόφιλων. Όσοι αγαπούν το διάβασμα, μπορούν να απολαύσουν στο café του Πολυχώρου… την ιεροτελεστία της ανάγνωσης πίνοντας καφέ ή τσάι. Φυσικά υπάρχει «θέση» και για τις νέες τεχνολογίες, ώστε όσοι επιθυμούν να μπορούν να σερφάφουν ελεύθερα στο Internet. Περιορισμός στα είδη βιβλίων δεν υπάρχει, στα ράφια μπορείτε να βρείτε από άρλεκιν και νουάρ μέχρι κλασικά μυθιστορήματα και διηγήματα ελληνικής ή ξένης προέλευσης (καλά μεταφρασμένα και επιμελημένα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Η εναλλακτική επιλογή είναι να βρεθείτε σε κάποια από τις πολυπληθείς εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ, όπως: λέσχες ανάγνωσης, σεμινάρια για ενηλίκους, ανοικτά μαθήματα και συναντήσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικές βραδιές, βραδιές ποίησης καθώς και εκδηλώσεις ή εργαστήρια για παιδιά. Στον Πολυχώρο λειτουργεί και αίθουσα τέχνης, που φιλοξενεί όλο τον χρόνο εικαστικές εκθέσεις.
Πληροφορίες: Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα, 211 300 3500, www.metaixmio.gr .
Ελευθερουδάκης

Επόμενος σταθμός… Πανεπιστημίου 11, στο πολυώροφο κατάστημα του Ελευθερουδάκη. Μια εναλλακτική πρόταση μας περιμένει εδώ, καθώς μπορούμε να περιηγηθούμε σε διαδρόμους και συνεχόμενα ράφια γεμάτα βιβλία, απολαμβάνοντας συγχρόνως τον καφέ μας. Σε ένα χώρο με λιτή διακόσμηση και βιομηχανικό σχεδιασμό, με άνετους καναπέδες που θυμίζουν τη ζεστασιά του σπιτιού μας, με τραπέζια αναγνωστηρίου και πολλαπλούς διαθέσιμους χώρους για χαλάρωση σε κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα του βιβλιοπωλείου, η ανάγνωση βιβλίων γίνεται πραγματική απόλαυση. Στον χώρο του βιβλιοπωλείου πραγματοποιούνται πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις - σεμινάρια ψυχολογίας, φωτογραφίας ή ακόμη και πλεξίματος, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, κοσμήματος και φυσικά παιδικές δραστηριότητες. Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στη μικρή αίθουσα προβολών, ενώ το μεγάλο πιάνο με την ουρά «πρωταγωνιστεί» στις μουσικές εκδηλώσεις. Δεν λείπουν φυσικά και οι εικαστικές παρεμβάσεις από γνωστούς καλλιτέχνες. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία τίτλων, ο Ελευθερουδάκης προσφέρει μια πλήρως εκσυγχρονισμένη εμπειρία στον κόσμο της γνώσης και του βιβλίου, μέσα από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και διαδραστικές πλατφόρμες (π.χ.: υπηρεσία BooksPlus).
Πληροφορίες: Ελευθερουδάκης, Πανεπιστημίου 11, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3258440 www.books.gr .

Πολυχώρος Άγκυρα
Στο διατηρητέο νεοκλασικό της οδού Σόλωνος 124, η παράδοση αντιστέκεται στον εκμοντερνισμό και στις κάθε λογής εμπορικές «συμβάσεις». Ο Πολυχώρος Άγκυρα είναι το μεγάλο, άνετο και φιλόξενο «σπίτι» της οικογένειας Παπαδημητρίου, η οποία αγαπά πολύ και σέβεται τα βιβλία. Η ξενάγηση αρχίζει από το βιβλιοπωλείο, στο ισόγειο του Πολυχώρου, ένας προσεγμένος χώρος που απευθύνεται στους λάτρεις της καλής λογοτεχνίας, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα πολλούς τίτλους είτε από τις εκδόσεις Άγκυρα, είτε από άλλους εκδοτικούς οίκους. Στο καφενείο της αυλής, η παράδοση συνεχίζεται... καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ μπορείτε ν’ απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, με γλυκό του κουταλιού, ποικιλίες τσαγιού και φρέσκους χυμούς. Ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα την ώρα του διαλείμματος από τη δουλειά ή για χαλάρωση συνδυασμένη με τα αγαπημένα σας βιβλία. Η αίθουσα «Λέξεις & νότες» μετατρέπεται από cocktail bar σε θεατρική & live σκηνή ή σε αίθουσα εκδηλώσεων με διάχυτη την κοσμοπολίτικη αίσθηση, που πλέκεται απαλά με τους ήχους της καλής μουσικής. Στο υπόγειο η «παιδική φωλιά», δίνει στους λιλιπούτειους αναγνώστες τη δυνατότητα να διαλέξουν βιβλία που θα βάλουν τα στέρεα θεμέλια των λογοτεχνικών τους βάσεων.
Πληροφορίες: Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124 & Εμμανουήλ Μπενάκη, 210 3837667, www.agyra.gr .
Πατάκης

Σε ένα από τα κομβικότερα και πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας στον αριθμό 65, σε ένα χώρο περίπου 1.000 τ.μ., που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, λειτουργεί το Βιβλιοπωλείο Πατάκη. Το τελευταίο βιβλίο ενός αγαπημένου συγγραφέα, η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου, η παλιά έκδοση ενός κλασικού έργου, η αναζήτηση νέων τίτλων για τη βιβλιογραφία μιας εργασίας, η έρευνα για κάποιο θέμα στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή και η ενημέρωση για τις πρόσφατες εκδόσεις είναι μερικές μόνο αφορμές για να το επισκεφθείτε, ενώ το Cafe 65 στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, είναι ένας καλός λόγος για να μείνετε λίγο περισσότερο στον… κόσμο του βιβλίου. Σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι της ανάγνωσης, να ξεφυλλίσετε δωρεάν τον ημερήσιο Tύπο ή κάποιο freepress, καθώς και να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο. Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα εκδηλώσεων και συναντήσεων που διοργανώνονται εδώ, για όσους ενδιαφέρονται.
Πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο Πατάκης, Ακαδημίας 65, Αθήνα, 210 3811740, www.patakis.gr .

Ευριπίδης
Ένα κέντρο πολιτισμού στην καρδιά του Χαλανδρίου. Για περισσότερο από μισό αιώνα το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», παραμένει πιστό στο βιβλίο και ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των βιβλιόφιλων, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες του. Στο μικρό γωνιακό βιβλιοπωλείο -το μεγαλύτερο των βορείων προαστίων- οι φίλοι του βιβλίου νιώθουν την άνεση ενός σύγχρονου και μοντέρνου βιβλιοπωλείου αλλά και την οικειότητα και το ζεστό περιβάλλον ενός φιλόξενου χώρου που σέβεται το βιβλίο. Στους τέσσερις ορόφους του έχουν βρει στέγη χιλιάδες τίτλοι ελληνικών και μεταφρασμένων βιβλίων. Εκτός από τις αγορές σας, μπορείτε να χαλαρώσετε σε κάποιους από τους δύο χώρους καφέ –το καφέ του ισογείου ή το μίνι αναγνωστήριο στον πρώτο όροφο- που λειτουργούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου, μελετώντας κάποιο βιβλίο από την πλούσια συλλογή της δανειστικής βιβλιοθήκης. Παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα αφιερώματα, λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στον φιλόξενο Ευριπίδη.
Πληροφορίες: Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11, τηλέφωνο:210 680 0644-46 www.evripidis.gr .

Etage Litteraire, Booze Cooperativa
Στον πρώτο όροφο της Στοάς του Booze Cooperativa βρίσκεται το Etage Litteraire, ένας χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος στο βιβλίο. Με έμπνευση από τα παρισινά καφέ των αρχών του αιώνα, το Etage Litteraire αποτελεί τόπο συνάντησης των ελλήνων λογοτεχνών και του αναγνωστικού κοινού, με στόχο την προώθηση της πνευματικής δημιουργίας. Τι μπορείτε να βρείτε εδώ; Καλά ενημερωμένες βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις ή σεμινάρια κ.ά., σε έναν ιδιαίτερα ζεστό χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Πληροφορίες: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57-59Β, Αθήνα, 210 3240944, www.boozecooperativa.com .

«Κολοκοτρώνη 9»
Βιβλιοθήκες παντού… στο νέο all-day μπαρ στην Κολοκοτρώνη 9, θα βρείτε έναν μικρό και ζεστό χώρο ιδανικό για χαλάρωση και μελέτη. Ιδίως ο πάνω όροφος με το μεγάλο ξύλινο τραπέζι, τους πίνακες και τις βιβλιοθήκες αποτελεί το καλύτερο σημείο συνάντησης με παρέα ή απλά συντροφιά με ένα βιβλίο. Η ανάγνωση συνοδεύεται από καλή μουσική- jazzy sounds, hip-hop selections, pop & rock, free style, soulful slow mood -ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση και φυσικά, με υπέροχα ποτά.
Πληροφορίες: «Κολοκοτρώνη 9», Κολοκοτρώνη 9, Σύνταγμα, 210 3232795, www.facebook.com/Kolokotroni9?rf=345789972161623 .
Art bar «Poems 'n Crimes»

Στην περιοχή της πολυσύχναστης πλατείας της Αγίας Ειρήνης, υπάρχει ένας ήσυχος χώρος, ιδανικός για χαλάρωση και μελέτη. Σε ένα παλιό αρχοντικό, καλοδιατηρημένο με όλη την αίγλη και το μυστήριο του παρελθόντος, στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό, το art bar «Poems 'n Crimes». Στο ζεστό και φωτεινό χώρο του ισογείου, τα πρωινά μυρίζουν καφέ και βιβλία. Αν δεν θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας κάποιο βιβλίο, εδώ θα βρείτε αρκετές επιλογές και ενδιαφέροντες τίτλους. Αν δεν έχετε και πολλή διάθεση για μελέτη, συχνά η προσοχή σας θα αποσπαστεί από την κίνηση στο Βιβλιοπωλείο των εγκλημάτων. Για να ξεμουδιάσετε μπορείτε να πάρετε τον καφέ και να ανέβετε τη βαριά βιομηχανική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, στα Ποιήματα. Εκεί συνήθως υπάρχουν εκπλήξεις. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την μονοτονία της πόλης, η αυλή στο πίσω μέρος, περιτριγυρισμένη από άδεια κτήρια, ζωγραφισμένα με γκράφιτι, μαζί με το ξύλινο υπερυψωμένο δάπεδό της και τα πανύψηλα δέντρα, δημιουργούν ένα σκηνικό απόδρασης. Εκτός από το βιβλιοπωλείο της ποίησης, στο χώρο γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων ή αφιερωματικές βραδιές. Τα βράδια βέβαια το σκηνικό αλλάζει άρδην και ο χώρος μετατρέπεται σε φιλόξενο μπαράκι με καλές μουσικές επιλογές.
Πληροφορίες: Art bar «Poems 'n Crimes», Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Αθήνα, 210 3228839, www.poemsandcrimes.gr .
Γεωργία Βασσάλου

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

12 σκληρές οδηγίες για να αλλάξεις τον εαυτό σου

Στην πραγματικότητα είναι δώδεκα τρόποι για να κατανοήσεις την ζωή που ζεις και την συμπεριφορά σου και με αποφασιστικό τρόπο να προχωρήσεις μπροστά. Στον δικό σου καλύτερο τρόπο ζωής.

1. Όλα είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Είναι τρελό πως καταλήγεις πάντα εκεί που προορίζεσαι να είσαι – πως, ακόμα και οι πιο τραγικές και αγχωτικές καταστάσεις τελικά σε διδάσκουν σημαντικά μαθήματα που ποτέ δεν είχες ονειρευτεί ότι θα είχες την ευκαιρία να μάθεις. Να θυμάσαι, πολλές φορές, όταν τα πράγματα καταρρέουν, στην πραγματικότητα βρίσκουν επιτέλους τη θέση τους.

2. Δεν μπορείς να αρχίσεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό, πριν χαθείς σε αυτό τον κόσμο. Το να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χαθεί είναι το πρώτο βήμα για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσεις τη ζωή που δεν θέλεις. Το να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου είναι αρκετά τρομαχτικό. Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο τρομαχτικό; Το να μετανιώνεις. Το όραμα χωρίς δράση είναι ονειροπόληση και η δράση χωρίς όραμα είναι ένας εφιάλτης. Η καρδιά σου είναι ελεύθερη, έχε το θάρρος να την ακολουθήσεις.

3. Είναι συνήθως ο πιο βαθύς πόνος που σε κάνει να αναπτύξεις πλήρως τις δυνατότητες σου. Είναι οι τρομαχτικές, αγχωτικές επιλογές που καταλήγουν να είναι οι πιο αξιόλογες. Χωρίς πόνο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αλλά να θυμάσαι, ο πόνος, όπως ακριβώς και τα πάντα στη ζωή, έχει ως στόχο να μάθεις από αυτόν και στη συνέχεια να αφεθείς ελεύθερος.

4. Μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσεις ποτέ στη ζωή είναι το αν θα φύγεις μακριά ή θα κάνεις άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός. Αν πιάσεις τον εαυτό σου σε ένα κύκλο να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον ή να προσπαθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου εναντίον κάποιου που προσπαθεί να σε αλλάξει, φύγε μακριά. Αλλά, αν κυνηγάς ένα όνειρο, κάνε άλλο ένα βήμα. Και μην ξεχνάς ότι μερικές φορές αυτό το βήμα θα σε κάνει να τροποποιήσεις το όνειρο σου ή να σχεδιάσεις ένα νέο – είναι εντάξει να αλλάξεις γνώμη ή να έχεις περισσότερα από ένα όνειρα.

5. Θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου πρώτα. Πριν γίνεις φίλος με άλλους, θα πρέπει να είσαι φίλος του εαυτού σου. Πριν αρχίσεις να διορθώνεις τους άλλους, θα πρέπει να διορθώσεις τον εαυτό σου. Πριν κάνεις τους άλλους χαρούμενους, θα πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Δεν λέγεται εγωισμός αυτό, λέγεται προσωπική ανάπτυξη. Μόλις βρεις μια ισορροπία μέσα σου, μπορείς να ισορροπήσεις και τον κόσμο γύρω σου.

6. Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το να μην νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για εσένα. Όσο ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν απαιτείς έγκριση από οποιονδήποτε άλλο εκτός του εαυτού σου μπορείς να ανήκεις σε εσένα.

7c59a0b13147339b87ecfd9bb7190bbd L

7. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις για λίγο μόνος πριν συνειδητοποιήσεις ότι, αν και τα αντικείμενα από τις αποτυχημένες σχέσεις σου μπορεί να μην μοιράστηκαν ισόποσα, τα ζητήματα που κατέστρεψαν τις σχέσεις πιθανόν μοιράστηκαν. Γιατί, πως μπορείς να σταθείς μόνος σου με αυτοπεποίθηση ή να δεις τα ίδια ζητήματα στην νεότερη σχέση σου και να μην συνειδητοποιείς τα σπασμένα κομμάτια που σου ανήκουν; Το να συνειδητοποιείς τα ζητήματα σου και να τα αντιμετωπίζεις, θα σε κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο άτομο μακροπρόθεσμα, από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο.

8. Το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα είναι το πώς θα αντιδράσεις στα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όσο περισσότερο μπορείς να προσαρμοστείς στις καταστάσεις της ζωής, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνεις και τόσο πιο γρήγορα θα είσαι σε θέση να ανακάμψεις από τις πτώσεις.

9. Κάποιοι άνθρωποι θα σου πουν ψέματα. Να θυμάσαι, ένας ειλικρινής εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο που ψεύδεται. Δείξε λιγότερη προσοχή σε αυτά που οι άνθρωποι λένε και περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν. Οι ενέργειες τους θα σου δείξουν την αλήθεια, η οποία θα σε βοηθήσει να μετρήσεις την πραγματική ποιότητα της σχέσης σας σε μια μακροπρόθεσμη βάση.

10. Αν επικεντρωθείς σε αυτά που δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. Αν είναι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις ακόμα περισσότερα. Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στις ιδιοκτησίες, ούτε στο χρυσό. Η ευτυχία κατοικεί στη ψυχή. Η αφθονία δεν είναι το πόσα έχεις, είναι το πώς αισθάνεσαι για αυτά που έχεις. Όταν παίρνεις τα πράγματα για δεδομένα, η ευτυχία φεύγει μακριά.


11. Ναι, έχεις αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά μην κρίνεις τον εαυτό σου από το παρελθόν, δεν ζεις εκεί πια. Απλά επειδή δεν είσαι εκεί που θα ήθελες να είσαι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι εκεί κάποια μέρα. Μπορείς να μετατρέψεις τα πάντα γύρω σου εν ριπή οφθαλμού κάνοντας μια απλή επιλογή – να σηκωθείς, να προσπαθήσεις ξανά, να αγαπήσεις και πάλι, να ζήσεις ξανά και να ονειρευτείς ξανά.

12. Ναι, τα πάντα θα πάνε καλά. Ίσως όχι σήμερα, αλλά τελικά. Θα υπάρξουν στιγμές που φαίνεται ότι όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, πάνε στραβά. Και μπορεί να νιώθεις σαν να είσαι κολλημένος εκεί για πάντα, αλλά δεν θα είσαι. Σίγουρα, ο ήλιος σταματάει να λάμπει κάποιες φορές και μπορεί να βρεθείς σε μια τεράστια καταιγίδα ή δύο, αλλά τελικά ο ήλιος θα βγει και θα λάμψει και πάλι. Μερικές φορές εξαρτάται από εμάς, να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικοί γίνεται ώστε να καταφέρουμε να δούμε και πάλι τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα σύννεφα.
ΑΠΟ THESSALONIKH

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! Ο ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ από HOMO UNIVERSALΙS

Ο ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πίνακας - Γ. Τσαρούχης 
Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, ηΤρυγομηνάς (νησιώτικα Αιγαίου και ποντιακά) είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά τοΓρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός». Ηταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους. Ονομάστηκε Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, εορτή προς τιμήν τουΑπόλλωνα. O Οκτώβριος αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Τυχερό λουλούδι του μήνα είναι η καλέντουλα και τυχερό πετράδι το οπάλιο.



Ο Οκτώβριος είναι η εποχή με τα πρωτοβρόχια και τα χρυσάνθεμα, που βαφτίστηκαν αϊδημητριάτικα και στην Κύπρο οχτωβρούδια. Είναι η εποχή που πρωτανθίζουν τα κυκλάμινα σε πλαγιές και βράχια, όπως τόσο χαρακτηριστικά τραγουδάει ο Γιάννης Ρίτσος: «Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σχισμάδα/ που βρήκες χρώματα κι ανθείς, που μίσχο και σαλεύεις;».



Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αι-Δημητριάτης»ή «Αι-Δημήτρης». Όπως μας αναφέρουν οι Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης: «Η γιορτή αυτή, που θεωρείται από το λαό μας ορόσημο του χειμώνα, συνδυάζεται με τη γιορτή τουΑγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Στο γεωργικό καλαντάρι οι δυο αυτές γιορτές αποτελούν τις χρονικές τομές που χωρίζουν το έτος σε δυο ίσα μέρη, στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο αντίστοιχα».

Τον ίδιο αυτό μήνα γιορτάζεται και η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου, ο οποίος εκτός του τρίτου Ευαγγελίουσυνέγραψε επίσης και τις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Λουκάς, όμως, είναι επίσης γνωστός και ως ιατρός, αλλά και ως ζωγράφος, «καθώς σ’ αυτόν αποδίδεται η ιστόρηση των παλαιότερων και αυθεντικών προσωπογραφιών της Θεοτόκου».



Ο  Οκτώβριος συνδέεται επίσης στενά και με τρία σημαντικά ορόσημα της πρόσφατης ιστορίας μας. Όπως μας περιγράφει η Μαρίνα Πετράκη:

«Η νικηφόρα είσοδος στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912 μεταμόρφωσε την αμελητέα Ελλάδα σε υπολογίσιμη δύναμη

Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης  στις 26 Οκτωβρίου 1912 




























Η απόρριψη του φασιστικού τελεσίγραφου στις 28 Οκτωβρίου 1940 συμπύκνωσε σε μια λέξη την ομοψυχία και αγωνιστικότητα που στήριξαν, πέρα από κάθε ελπίδα και απελπισία, τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και την ύπαιθρο της κατεχόμενης Ελλάδας.
28η Οκτωβρίου 1940 

 Η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 πυκνώνει συμβολικά το πέρασμα από τον εφιάλτη του εξανδραποδισμού στις προσδοκίες, και τις διαψεύσεις, του μεταπολεμικού κόσμου μας». ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 


 Η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944

























Παροιμίες για το μήνα Οκτώβριο


Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα 'χεις.

Αν βρέξει ο Οκτώβρης και χορτάσει η γη, πούλησ' το σιτάρι σου και αγόρασε βόδια.

Αν δεν χορτάσει ο Οκτώβρης τη γη, πούλησ' τα βόδια σου και ‘γόρασε σιτάρι.

Αν δε βρέξει, πως θα ξαστερώσει;

Αν δε βρέξει, ας ψιχαλίσει, πάντα κάτι θα δροσίσει.

Οκτώβρης και δεν έσπειρες, οκτώ σπυριά δεν κάνεις.

Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός.

Οκτώβρης-Οκτωβροχάκης το μικρό καλοκαιράκι.

Ο καλός ο νοικοκύρης, ο λαγός και το περδίκι, όταν βρέχει χαίρονται.

Μακριά βροντή, κοντά βροχή.

Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.

Τ' άη - Δημητριού, τι είσαι ‘σύ και τι ΄μαι εγώ λέει το νιο κρασί στο παλιό.

Οκτώβρη και δεν έσπειρες λίγο ψωμί θα πάρεις.

Βαθιά τ' αυλάκια να φουντώσουνε τα στάχυα.

Δεύτερο αλέτρι, δεύτερο δεμάτι.

Άσπορος μη μείνεις, άθερος δε μένεις.

Τα σταφύλια τρυγημένα και τα σκόρδα φυτεμένα.

Αι-Δημητράκη μικρό καλοκαιράκι.

Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οχτώ σειρές στ' αλώνι.

Οκτώβρης και δεν έσπειρες οκτώ σωρούς δεν έκανες.


ΠΗΓΕΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 

 www.paidika.gr


Το Καλαντάρι του Οκτωβρίου από τοTrès riches heures du duc de Berry


































Homo Universalis: Ο ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Homo Universalis: Ο ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Πίνακας - Γ. Τσαρούχης  Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, ηΤρυγομηνάς (νησιώτικα Αιγαίου και ποντιακά) είναι ο δέκατος μήνας του έτου...

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

Η ταινία-έκπληξη που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία

Mε διθυραμβικές κριτικές από το εξωτερικό μας έρχεται η συγκινητική αυτή ιστορία της Haifaa Al Mansour που σκιαγραφεί με ρεαλισμό αλλά και χιούμορ, τη θέση της γυναίκας σε μια αυστηρά ανδροκρατούμενη κοινωνία, μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Το απαγορευμένο ποδήλατο» («Wadjda»)
Η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και πίσω από τις κάμερες βρίσκεται μια γυναίκα. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η δωδεκάχρονη πρωταγωνίστρια Waad Mohammed, καθήλωσε το κοινό στο εξωτερικό με την ερμηνεία της. Στο ρόλο της μητέρας της εμφανίζεται η Reem Abdullah, μια από τις διασημότερες ηθοποιούς στη Σαουδική Αραβία.
Στην υπόθεση της ταινίας, η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλο που ζει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού.
Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!


Στο σημείωμά της η σκηνοθέτις, επισημαίνει: «Είμαι τόσο περήφανη που γύρισα των πρώτη μεγάλου μήκους ταινία εξ' ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία. Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη, όπου ζουν πολλά κορίτσια όπως η Wadjda με μεγάλα όνειρα, δυναμικό χαρακτήρα και πολλές προοπτικές. Αυτά τα κορίτσια μπορούν και θα καταφέρουν να ανασχηματίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τη χώρα. Είναι σημαντικό για μένα να δουλέψω με ηθοποιούς από τη Σαουδική Αραβία, να πω μια ιστορία με αυθεντικές, εγχώριες φωνές. Το γύρισμα ήταν μία καταπληκτική πολυπολιτισμική συνεργασία που έφερε κοντά δύο ταλαντούχα συνεργεία, από τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία, στην καρδιά της Ριάντ. Ελπίζω η ταινία να ρίξει φως στη χώρα μου και να μιλήσει για παγκόσμια θέματα όπως η ελπίδα και η επιμονή, με το οποία μπορούν να συνδεθούν όλοι οι πολιτισμοί».
Πρωταγωνιστούν οι: Reem Abdhllah, Waad Mohammed, Abdullrahman Al Gohani, Ahd, Sultan Al Assaf. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.