Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Κρατήστε το! Η «λογιστική» αλλαγή που θα έρθει τους επόμενους μήνες..

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιανουαρίου 4, 2014

greece_economic-crisisΟι διεθνείς οίκοι δικαιώνουν τον ..Καραμανλή!

Η διαφορά της λογιστικής ταμειακής βάσης (που ισχύει τώρα) και η λογιστική δεδουλευμένης βάσης. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας το επόμενο χρονικό διάστημα. Η λογιστική δεδουλευμένης βάσης ισχύει στη Βρετανία από το 2001 και στη Γαλλία από το 2006. 

Διαβάστε από το επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (από το 2009) τι είναι η λογιστική ταμειακής και δεδουλευμένης βάσης. Από τότε είχε πέσει στο τραπέζι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των οικονομικών, προτείνοντας να υπάρξει και ένας ενδιάμεσος σταθμός: η τροποποιημένη ταμειακή βάση.

Μάλιστα, λέγεται ότι η Japonica που έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέχρι το ποσό των 4 δις ευρώ, αξιολογώντας την οικονομία της χώρας στο Α+, πατά πάνω σε αυτή τη λογιστική «αλλαγή» σε δεδουλευμένη βάση.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσει κανείς την  λογιστική σε δεδουλευμένη βάση είναι να τη συγκρίνει  με την πιο παραδοσιακή λογιστική σε ταμειακή βάση:

• Στη λογιστική σε ταμειακή βάση οι συναλλαγές καταγράφονται μόνον όταν λαμβάνονται ή καταβάλλονται μετρητά. Δεν γίνεται διάκριση (όπως στη λογιστική σε δεδουλευμένη βάση) μεταξύ αγοράς ενός στοιχείου ενεργητικού και πληρωμής μιας δαπάνης — και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται απλώς για «πληρωμές».

• Στη λογιστική σε δεδουλευμένη βάση, οι συναλλαγές αναγνωρίζονται κατά τη στιγμή της πραγματοποίησής τους: όταν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ υποβάλει ένα λογαριασμό τον Δεκέμβριο, ο λογαριασμός αυτός καταχωρείται στο μήνα εκείνο ακόμη και αν η πληρωμή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου