Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Θρυλικοί έρωτες στην Ελλάδα –ένα ρομαντικό ταξίδι στην ιστορία!

 
Πολλά χρόνια πριν την καθιέρωση του Αγίου Βαλεντίνου που ως προστάτης των ερωτευμένων ζέσταινε τις κρύες καρδιές, στην Ελλάδα είχαμε τους δικούς μας προστάτες που μπορούσαν μάλιστα να αλλάξουν τα καιρικά δεδομένα! Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, το μεγαλείο του Έρωτα αποθεώνεται στην καρδιά του χειμώνα. Οι αλκυονίδες ημέρες εξηγούνται με μια ρομαντική εκδοχή, επισκιάζοντας την επιστημονική ερμηνεία του μετεωρολογικού φαινομένου.

Ο μύθος παρουσιάζει την Αλκυόνη –κόρη του Αίολου και τον Κύηκα ως ένα πανέμορφο, τρελά ερωτευμένο ζευγάρι που η αγάπη τους έκανε τόσο δυνατούς ώστε να αισθάνονται θεοί. Ο Δίας και η Ήρα. Ο Δίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά και καταδικάζοντας την Αλκυόνη να γεννάει τα αυγά της τον Ιανουάριο (ή το Φεβρουάριο, ανάλογα με το ημερολόγιο) για να μην μπορεί να τα προστατέψει από την παγωνιά. Η Αλκυόνη τον ικέτεψε και ο Δίας λύγισε: διέταξε τον ήλιο να λάμπει για λίγες ημέρες μέσα στο μήνα ώστε να προλαβαίνουν να επωάζονται τα αυγά. Κατά τον Πλούταρχο, η τιμωρία των εραστών δε στάθηκε δυνατή να τους χωρίσει. Τα πουλιά παραμένουν μαζί ως το θάνατο εφόσον το θηλυκό μεταφέρει και περιποιείται το σύντροφό του όταν αυτό γεράσει.

Οι υπέροχες ηλιόλουστες μέρες μας δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα αναζητώντας αποδείξεις για την ύπαρξη του φτερωτού θεού που σημάδεψε πολλές διάσημες καρδιές…

1) Οι πρωταγωνιστές: Περικλής –Ασπασία
Εκείνος:
Στρατηγός της αρχαίας Αθήνας, χαρισματικός ηγέτης που οδήγησε την πόλη στη Χρυσή εποχή του 5ου αιώνα κατά τη διάρκεια του οποίου άνθισαν οι τέχνες και ο πολιτισμός.
Εκείνη:
Μια πολύ όμορφη νέα από τη Μίλητο, με ιδιαίτερη μόρφωση και σπάνιες ρητορικές ικανότητες. Η καλλιέργεια και η προσωπικότητά της ήταν το εισιτήριο ένταξής της στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της Αθήνας με την ιδιότητα της εταίρας.
Η ιστορία:
Το ζευγάρι έζησε έναν παράφορο έρωτα μέχρι το θάνατο του Περικλέους. Η επιρροή της Ασπασίας στον Περικλή ήταν εμφανής στους λόγους και τις απόψεις του ενώ η αγάπη του Περικλή προς την Ασπασία εκδηλωνόταν δημόσια. Θαυμαστές της υπήρξαν ο Σωκράτης και ο Φειδίας. Θαυμαστές του, μάλλον οι απανταχού γνώστες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας!
Η απόδειξη:
Ευρήματα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους, εκτίθενται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης Αθηνών. Επισκεφθείτε το ή απλώς ανεβείτε στην Ακρόπολη θαυμάζοντας τα αριστουργήματα του Παρθενώνα!

2) Οι πρωταγωνιστές: Δημήτριος Υψηλάντης –Μαντώ Μαυρογένους
Εκείνος:
Πληρεξούσιος ηγέτης του αδελφού του Αλέξανδρου Υψηλάντη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αρχηγός του Ελληνικού στρατού ανατολικής Ελλάδος.
Εκείνη:
Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας με μόρφωση και πλούτη, ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης. Η δραστηριότητά της κατά τη διάρκεια του Αγώνα και η διάθεση της περιουσίας της γι΄αυτόν, της απέδωσαν το αξίωμα της Αντιστρατήγου τιμή που ο Καποδίστριας απένειμε πρώτη φορά σε γυναίκα.
Η ιστορία:
Ο έρωτάς τους που γεννήθηκε μέσα στις φλόγες του πολέμου χωρίς να επισημοποιηθεί από γάμο, ήταν μια από τις αφορμές που δόθηκαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους για να εξορίσουν τη Μαυρογένους από το πολιτικό προσκήνιο.
Η απόδειξη:
Στην Πάρο μπορείτε να επισκεφθείτε το σπίτι όπου πέθανε η Μαντώ Μαυρογένους, ενώ στον πρόναο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου βρίσκεται ο τάφος του Δημητρίου Υψηλάντη.

3) Οι πρωταγωνιστές: Μουχτάρ –Κυρά Φροσύνη
Εκείνος:
Γιος του Αλή Πασά –Τούρκο δυνάστη των Ιωαννίνων, παντρεμένος αλλά μάλλον ανεμπόδιστος από αυτό, γυναικοκατακτητής κατά το Λόρδο Μπάιρον.
Εκείνη:
Μια γυναίκα τόσο ξεχωριστής ομορφιάς που οι γονείς της την πάντρεψαν για να την προστατέψουν από τους έκλυτους κατακτητές.
Η ιστορία:
Ο Μουχτάρ θαμπώθηκε από την ομορφιά της κυρά Φροσύνης και τη διεκδίκησε έντονα ώσπου την κατέκτησε. Ο πατέρας του από ερωτική αντιζηλία την έπνιξε στη λίμνη των Ιωαννίνων μαζί με 17 άλλες γυναίκες με την κατηγορία ότι επρόκειτο για γυναίκες ελαφρών ηθών.
Η απόδειξη:
Στο νησάκι των Ιωαννίνων βρίσκεται το τελευταίο σπίτι του Αλή Πασά. Στην ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων θα δείτε τον τάφο και το σεράι του που σήμερα λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο.

4) Οι πρωταγωνιστές: Διονύσιος Σολωμός –Ρηγγίνα Λέζα
Εκείνος:
Γιος του κόντε Σολωμού, Εθνικός μας ποιητής που μας χάρισε μια συλλογή αριστουργημάτων και ενέπνευσε τους αγωνιστές της επανάστασης με τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν.
Εκείνη:
Μια από τις ελάχιστες μούσες του Διονύσιου Σολωμού που του ενέπνευσε έναν αγνό έρωτα.
Η ιστορία:
Κατά το Γρηγόριο Ξενόπουλο που κατέγραψε την ιστορία διανθίζοντάς την με στοιχεία μυθιστορήματος, η Ρηγγίνα Λέζα ανήκε σε έναν κύκλο καλλιεργημένων Ζακυνθινών και τον εντυπωσίασε τόσο με το χαρακτήρα της όσο και με την αθωότητά της. Ο Ξενόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Σολωμός λάτρευε τη Ρηγγίνα όπως λάτρευε τη σκλαβωμένη Ελλάδα: από μακριά για να μη την πλησιάσει πολύ και σπιλωθεί το ιδανικό που είχα πλάσει στο μυαλό του!
Απόδειξη:
Το σπίτι του Σολωμού στην Κέρκυρα λειτουργεί ως "Μουσείο Σολωμού" και φυλάσσονται προσωπικά του αντικείμενα και πρωτότυπες εκδόσεις. Στην οδό Γαήτα στη Ζάκυνθο, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου όπου εκτίθεται πλούσιο υλικό σχετικό με τη ζωή και το έργο του.

5) Οι πρωταγωνιστές: Ίων Δραγούμης –Πηνελόπη Δέλτα
Εκείνος:
Γιος του πρωθυπουργού της επανάστασης Στέφανου Δραγούμη, λόγιος και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα, υπέρμαχος της Μεγάλης Ιδέας για την Ελλάδα.
Εκείνη:
Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη –εθνικού ευεργέτη και ξεχωριστή πεζογράφος.
Η ιστορία:
Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν ήδη παντρεμένη με το Στέφανο Δέλτα όταν γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη και ερωτεύθηκαν. Η θέση της δεν της επέτρεπε να προχωρήσει πέρα από έναν πλατωνικό έρωτα που όμως διήρκησε πάνω από 5 χρόνια, σημαδεύοντάς την. Μετά το θάνατο του Δραγούμη, ο αδελφός του παρέδωσε το συγγραφικό έργο του Ίωνα στα χέρια της.
Η απόδειξη:
Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται εκθέματα από τη ζωή και τον αγώνα του Ίωνα Δραγούμη. Στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Αθηνών, βρίσκονται τα χειρόγραφα και οι επιστολές της Πηνελόπης Δέλτα.

6) Οι πρωταγωνιστές: Νίκος Καζαντζάκης – Ραχήλ Λιπστάιν
Εκείνος:
Έλληνας συγγραφέας, διεθνώς καταξιωμένος που αφορίστηκε από την Εκκλησία για το έργο του. Με το «Ζορμπά» κατέκτησε τους πάντες ακόμη και από το Χόλυγουντ, ενώ ο «Τελευταίος Πειρασμός» του ύμνησε την ελευθερία της έκφρασης.
Εκείνη:
Εβραία ποιήτρια, υπέρμαχος της μαρξιστικής θεωρίας.
Η ιστορία:
Γνωρίστηκαν στο Βερολίνο το 1922. Αν δεν υπήρξε έρωτας ανάμεσά τους υπήρξε σίγουρα μια πολύ στενή σχέση που διατήρησαν για χρόνια με σημειώματα και γράμματα.
Η απόδειξη:
Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης που βρίσκεται στο Ηράκλειο, υπάρχουν οι αίθουσες Νίκου Καζαντζάκη όπου σώζεται το αρχείο του λογοτέχνη από την εταιρεία Κρητικών ιστορικών μελετών.

7) Οι πρωταγωνιστές: Αριστοτέλης Ωνάσης –Μαρία Κάλλας
Εκείνος:
Χωρίς περαιτέρω συστάσεις, ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας του 20ου αιώνα.
Εκείνη:
Η Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου υπήρξε κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος με θριαμβευτική παρουσία σε κάθε όπερα του κόσμου.
Η ιστορία:
Γνωρίστηκαν το 1957 και ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Για περισσότερο από 10 χρόνια υπήρξαν το πιο διάσημο ζευγάρι της επικαιρότητας μέχρι που ο Ωνάσης παντρεύτηκε τη Τζάκι Κένεντυ. Η Μαρία Κάλλας δεν αγάπησε ποτέ ξανά άλλον άνδρα.
Η απόδειξη:
Το κτίριο «Τεχνόπολη»στην Αθήνα φιλοξενεί τη συλλογή αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας. Στο Μελιγαλά Μεσσηνίας βρίσκεται το πατρικό της σπίτι. Το ιδιόκτητο νησί του Ωνάσση, ο Σκορπιός, βρίσκεται στη Λευκάδα. Το νησί δεν είναι επισκέψιμο αλλά μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια κρουαζιέρα γύρω από αυτό.

Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικός λαός. Υμνούμε κάθε μας χαρά ή λύπη αλλά κυρίως υμνούμε σε κάθε ευκαιρία τον έρωτα. Ίσως το χρονικό μιας ερωτικής ιστορίας να μην αποδεικνύεται, να μην καταγράφεται πουθενά αλλού εκτός από το μυαλό μας. Όπως όμως θα έλεγε και ο ποιητής ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς.. και τελικά το ταξίδι είναι που μετράει κυρίως αν το πραγματοποιήσουμε με το άλλο μας μισό... Κείμενο: Σοφία Μπουρνατζή

www.pass2greece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου