Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

EL ATENEO! ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ HOMO UNIVERSALIS

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «El Ateneo» - Ενα εντυπωσιακό έργο τέχνης    Το βιβλιοπωλείο «El Ateneo» είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, αφού στεγάζεται σε ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή(1860 Santa Fe Avenue στο Barrio Norte) , σε ένα κτίριο υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. 


   Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Pero και Torres Armengol και αρχικά λειτούργησε ως θέατρο που λεγόταν Teatro Gran Splendid ( από το Μάιο του 1919).
Το θέατρο είχε χωρητικότητα 1.050 θέσεων , και εκεί οργανώνονταν πολλές και ποικίλες παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμφανίσεων των tango καλλιτεχνών Carlos Gardel, Francisco Canaro , Roberto Firpo και Ignacio Corsini. 
    Με εντυπωσιακά frescos στις οροφές του, περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις, αγάλματα και κρυστάλλινους πολυελαίους το Gran Teatro ήταν ένα από τα ωραιότερα θέατρα της εποχής του, όπου φιλοξένησε σπουδαίες παραστάσεις, διάσημους καλλιτέχνες αλλά και σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής. Εχει τοιχογραφίες από τον Ιταλό καλλιτέχνη Nazareno Orlandi , και το γλυπτό «Καρυάτιδες» από από τον Troiano Troiani ( έργο του οποίου επίσης κοσμεί το γείσο κατά μήκος του Palacio de la Legislatura de la Ciudad de Buenos Aires ).
    Το 1924 ο Glücksman ξεκίνησε εκεί το ραδιοφωνικό του σταθμό (Radio Splendid),) από όπου η δισκογραφική εταιρεία του , Nacional  Odeón, έκανε ορισμένες από τις πρώτες ηχογραφήσεις των μεγάλων τραγουδιστών tango.
    Το 1929 μετατράπηκε σε κινηματογράφο, όπου προβλήθηκαν  τα πρώτα ηχητικά φιλμ που παρουσιάζονται στην Αργεντινή .
    Το 2000 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς, βέβαια, να χάσει τίποτα από την παλιά αίγλη του, και ματατράπηκε σε ένα από τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Τα καθίσματα στην πλατεία αφαιρέθηκαν και τη θέση τους πήραν εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, ενώ η αυλαία στο κέντρο έμεινε για να θυμίζει την προηγούμενη χρήση του. 
Τα θεωρεία έγιναν prive χώροι μελέτης και μεγάλα τραπέζια τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία δημιουργώντας «τόπους» συγκέντρωσης για διάβασμα αλλά και για χαμηλόφωνη κουβεντούλα, προσκαλώντας τους βιβλιολάτρεις σε μια περιήγηση στο παρελθόν.

    Άλλωστε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι περπατούν στους χώρους του κάθε χρόνο, ενώ 700.000 και πλέον βιβλία πουλήθηκαν μόνο το 2007. Οι δε επισκέπτες του δηλώνουν καταγοητευμένοι και δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν ξανά πίσω! 

   


  

ΠΗΓΕΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου