Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ.....

Χειμερινή ώρα 2013: Αλλάζει η ώρα. Ξέρετε γιατί;

allagi_oras_739476139.jpg
Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη τα ρολόγια γυρίζουν μια ώρα πίσω για να εφαρμοστεί η χειμερινή ώρα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014. Γιατί γίνεται όμως αυτή η αλλαγή δύο φορές το χρόνο;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.
Η αλλαγή της ώρας από Xειμερινή σε Θερινή και αντίστροφα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας, από χειμερινή σε θερινή, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.
Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Στην Ελλάδα με βάση τη ζώνη ώρας που βρίσκεται η Χώρα, +3 ώρες της ώρας Γκρίνουιτς, η αλλαγή πραγματοποιείται την 04.00 τα ξημερώματα.

Σκοπός της αλλαγής είναι η καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, μόνο 70 χώρες το εφαρμόζουν, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Θα μπορούσαμε να ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο, για να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας.

Μην ξεχάσετε λοιπόν στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής να γυρίσετε τα ρολόγια σας 1 ώρα πίσω. Έτσι ο ήλιος θα ανατείλει την Κυριακή στις 06.46 και θα δύσει στις 17.32
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου