Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

MIA ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ & ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

Η αίθουσα των «Εσπερίδων» του Ιλίου Μελάθρου.
Ειδήσεις: Έκθεση
Μετρώντας το χρόνο στον ουρανό και τη θάλασσα
Στο Νομισματικό Μουσείο
  από Archaeology newsroom - Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013
Τη σημασία της έννοιας του Χρόνου και συγχρόνως την προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει το χώρο και το χρόνο, τον ουρανό και τη ζωή, τόσο για λόγους σχετικούς με την καθημερινή του ζωή, όσο και με τις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις του ή με τις αναπάντητες αγωνίες και ανησυχίες του για το μέλλον αναδεικνύει η περιοδική έκθεση «Τα πρόσωπα του χρόνου. Μετρώντας το χρόνο στον ουρανό και τη θάλασσα» που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Νομισματικό Μουσείο.
Η Έκθεση, που θα παρουσιαστεί στη μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες:
Στην ενότητα «Μετρώντας το χρόνο στον ουρανό», παρουσιάζονται νομίσματα με τις παραστάσεις και τους συμβολισμούς των αστερισμών, των ζωδίων και των κυβερνητών-πλανητών ή του ζωδιακού κύκλου, που γοήτευσαν και επηρέασαν βαθιά τους ανθρώπους. Αρχικά μπήκαν στη ζωή τους ως κατακτήσεις της αστρονομίας, δεν άργησαν όμως να ριζώσουν στην αιώνια αγωνία της ανθρώπινης φύσης να γνωρίζει ή να προβλέπει το μέλλον.
Στην ενότητα «Μετρώντας το χρόνο στη θάλασσα» παρουσιάζονται ευρήματα από ναυάγιο, όπως προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, ρολόγια για τον υπολογισμό της ώρας καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα και τη διαβίωση στο πλοίο. Αναδεικνύουν τη σημασία της μέτρησης του χρόνου, την κατάκτηση του υπολογισμού της ώρας σε κάθε σημείο της Γης.
Νομίσματα κυρίως Αλεξάνδρειας που εκδόθηκαν την περίοδο βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161) από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών από το ναυάγιο του «Μέντορα» της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνθέτουν ένα ελκυστικό εκθεσιακό σύνολο.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2013, που θεσπίστηκε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Το συντονισμό της ομάδας εργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε η Προϊσταμένη Δρ Αγγελική Σίμωσι. Τη μουσειογραφική μελέτη υπογράφει ο κ. Σταμάτης Ζάννος.
Την έκθεση πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Οκτωβρίου 2013 – 21 Ιανουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου