Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

αν έχετε οικονομικές ανησυχίες....μάθετε για το biticoin!! το ηλεκτρονικό νόμισμα!

Όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι το bitcoin και πόσο ασφαλές είναι;

Τι είναι το bitcoin και πόσο ασφαλές είναι;
  (Φωτογραφία:  Reuters )


Αθήνα
Ο πυρετός του bitcoin έχει αρχίσει να απλώνεται στον κυβερνοχώρο και οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» ψάχνουν να βρουν πως θα γίνουν εν μια νυκτί πλούσιοι. Τι είναι όμως το bitcoin; Πως χρησιμοποιείται και τι έχει κανείς να κερδίσει αν το βάλει στο «ψηφιακό» πορτοφόλι του; Διαβάστε στη συνέχεια σύντομες απαντήσεις στα βασικά σας ερωτήματα.

Τι είναι το bitcoin;
Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από άγνωστο πρόσωπο που χρησιμοποίησε το "παρατσούκλι" Satoshi Nakamoto. Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι (δλδ. όχι τράπεζες), δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι. Σήμερα, όλο και περισσότεροι έμποροι δέχονται το νόμισμα, ανάμεσά τους ακόμα και πιτσαρίες ή καταστήματα μανικιούρ.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
Το bitcoin επιτρέπει τις ανώνυμες συναλλαγές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις διεθνείς αγοραπωλησίες, καθώς δεν υπάρχουν ζητήματα ισοτιμίας ή διπλής φορολόγησης. Επίσης, για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα χρήσης ή προμήθειες σε εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες.

Πως αποκτά κανείς bitcoins;
Στο Internet υπάρχουν αρκετά «ανταλλακτήρια συναλλάγματος» bitcoin. Το μεγαλύτερο είναι το Mt. Gox και εκεί μπορεί κανείς να ανταλλάξει κάθε συνάλλαγμα με bitcoins.

Πως γίνονται οι μεταφορές χρημάτων και τα εμβάσματα;
Η μεταφορές χρημάτων είναι πολύ απλές και μπορούν να γίνουν σε κάθε πλατφόρμα. Μέσω υπολογιστή, ο πιο απλός τρόπος είναι μέσω σελίδων web, ενώ παράλληλα υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Που αποθηκεύω την περιουσία μου σε bitcoins;

Τα bitcoins αποθηκεύονται σε «ψηφιακά πορτοφόλια», στην ουσία φακέλους σε κάποιο σκληρό δίσκο υπολογιστή ή σε μια ψηφιακή πλατφόρμα cloud. Πρόκειται για μια μορφή «τραπεζικού λογαριασμού» στον οποίο γίνονται καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων, μόνο που αυτό γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά.

Πόσο ασφαλές είναι να μετατρέψω χρήματα σε bitcoins
;

Στο θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά ασφαλής, αρκεί να μην πετάξετε το σκληρό σας δίσκο στα σκουπίδια, να μη σας τον κλέψουν ή να μη διαγράψετε το σχετικό φάκελο από το cloud σας. Γενικά, καλό είναι πάντα να κρατάτε αντίγραφα. Κατά τα άλλα, παράγοντας αβεβαιότητας αποτελεί η στάση των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών απέναντι στο ψηφιακό νόμισμα. Μέχρι στιγμής τηρείται στάση αναμονής, δεν αποκλείεται όμως στο κοντινό μέλλον να υπάρξουν έλεγχοι (κυρίως για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φορολογίας) ή ακόμα και κάποια στιγμή να κλείσει η υπηρεσία.
Newsroom ΔΟΛ

Τι είναι το νόμισμα bitcoin που αγοράζουν σαν τρελοί Ρώσοι και Κύπριοι


Τι είναι το νόμισμα bitcoin που αγοράζουν σαν τρελοί Ρώσοι και Κύπριοι

Η αγορά μιας πίτσας ενδέχεται να σφραγίσει την ιστορία των οικονομικών! Το Μάιο του 2010, ένας προγραμματιστής ονόματι Λάζλο ρώτησε σ' ένα φόρουμ στο Ίντερνετ αν μπορούσε κάποιος να του παραδώσει μια πίτσα έναντι 10.000 bitcoins, ενός πειραματικού εικονικού νομίσματος που έκανε την εμφάνισή του το 2009.

"Χωρίς αντζούγιες ή άλλες εκκεντρικές γαρνιτούρες", διευκρίνιζε ο Λάζλο στο αίτημά του.

Με την ισοτιμία του bitcoin εκείνη την εποχή, η παραγγελία του ισοδυναμούσε με περίπου 41 δολάρια. Σήμερα η πίτσα του θα άξιζε 1,4 εκατομμύριο δολάρια (1,09 εκατ. ευρώ).

Την περασμένη Παρασκευή, το bitcoin ανταλλασσόταν γύρω στα 135 δολάρια και το εικονικό αυτό νόμισμα είχε φτάσει στην αρχή της εβδομάδας τα 147 δολάρια, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου η ισοτιμία του ήταν γύρω στα 20 δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή η ιλιγγιώδης άνοδος ενός νομίσματος που ήταν άγνωστο μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορεί να προκλήθηκε από ρώσους και κυπρίους επενδυτές που αγοράζουν bitcoins για να προφυλάξουν τα ευρώ τους την ώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Κύπρου.

Άλλοι εκφράζουν φόβους ότι παρακολουθούμε τη γέννηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής "φούσκας", η οποία θα μπορούσε σύντομα να γνωρίσει την τύχη που είχαν άλλες "φούσκες" του Ίντερνετ, δηλαδή να σκάσει.

"Είναι κάτι εντελώς παράλογο", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιανίκ Νο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της επενδυτικής εταιρείας Glendevon King Asset Management με έδρα το Λονδίνο, ολοένα και περισσότεροι πελάτες του οποίου ζητούν πληροφορίες για τα bitcoins. "Ως επενδυτής, είναι αδύνατο να δώσω μια ορθολογική αξία στο bitcoin", προσθέτει ο Νο.

Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται "εκτύπωση" και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.

Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην "εκτύπωση" νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.

Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ' ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.

Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.

Τα bitcoins δημιούργησαν μια θέση στο "βαθύ διαδίκτυο", ένα μυστικό και σκοτεινό τμήμα του Ίντερνετ στο οποίο κινούνται μόνον οι μυημένοι και όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών συγχρωτίζονται με παρόχους απαγορευμένων υπηρεσιών.

Όμως οι μανιώδεις λάτρεις της πληροφορικής έχουν κι αυτοί υιοθετήσει το bitcoin, καθώς πολλοί έμποροι άρχισαν να το χρησιμοποιούν μέσα στους τελευταίους μήνες. Μικροέμποροι ανταλλάσσουν προϊόντα με bitcoins και σημαντικές συναλλαγές οδήγησαν το εικονικό νόμισμα κάτω από τα φώτα των προβολέων.

Ένας αμερικανός πολίτης δήλωσε πως πούλησε την Porsche του για 300 bitcoins και ένας Καναδός διαθέτει προς πώληση το σπίτι του ζητώντας ως αντίτιμο bitcoins.

Ο Ρόμπερτ Ουόκερ, ένας λονδρέζος δημιουργός στον ψηφιακό τομέα, δηλώνει πως αγόρασε σχεδόν 200 bitcoins σε έξι μήνες από το τέλος του 2011. Λέει πως γοητεύθηκε από την ιδέα ότι το Ίντερνετ θα εκτυπώσει το δικό του νόμισμα, καθώς και με την προοπτική να μπορεί να επενδύει εκτός του πλαισίου που θέτει οποιαδήποτε συγκεντρωτική αρχή.

Η αγορά του, του κόστισε περίπου 900 δολάρια, αλλά με τη σημερινή ισοτιμία θα του απέφερε σχεδόν 27.000 δολάρια. Όμως παρά την άνοδο της ισοτιμίας, δεν θέλει να εξαργυρώσει το εικονικό κέρδος του, τουλάχιστον προς το παρόν.

"Δεν είναι --προς το παρόν-- ένα ποσό που θα άλλαζε τη ζωή μου, αλλά θα μπορούσε να γίνει, αν τα κρατήσω πέντε χρόνια", λέει ο Ουόκερ.

Γαι τον Γιανίκ Νο, η αξία του εικονικού νομίσματος έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Στα χαρτιά, η αξία των bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

"Η φούσκα θα σκάσει όταν οι εισερχόμενοι (στην αγορά του bitcoin) θα είναι λιγότεροι απ' αυτούς που θα επιθυμούν να βγουν απ' αυτή. Είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς, αλλά δεν πρόκειται να διαρκέσει άλλον ένα μήνα σ' αυτή την τιμή", καταλήγει.

Ξεκίνημα με το Bitcoin


 Posted by on 21/06/2012
 
Κάθε ξεκίνημα και δύσκολο. Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να πάρετε μια ιδέα πως λειτουργεί το όλο σύστημα είναι παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο
Συνοψίζοντας λοιπόν, το Bitcoin:
  • Είναι ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.). Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη
  • Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet
  • Όσοι υπολογιστές συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)
  • Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός
  • Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος
  • Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε ευρωλεπτών)
  • Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως  ευρώ, δολάρια, κλπ
  • Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν” αναστρέψουμε τη συναλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.
http://vimeo.com/63502573#

Κι αν το παραπάνω βίντεο δεν ήταν αρκετό, ίσως να θέλετε να δείτε κι αυτό…
Ορίστε κι ένα επιπλέον κείμενο στα ελληνικά που αποτελεί μια συνοπτική περιγραφή του Bitcoin, καθώς κι ένα πλήρως κατατοπιστικό άρθρο του Βήματος. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και τα μαθήματα του cbtnuggets.com
Τώρα που είδαμε τα βασικά για το Bitcoin είναι φυσικό ν` αναρωτιέστε πως δημιουργούνται τα bitcoins < Κάντε κλικ για να μάθετε πως :-)

Πως δημιουργούνται τα bitcoins;

 Posted by on 05/07/2012
 
Κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυο του Bitcoin, ελέγχεται για την εγκυρότητά της και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σ” ένα block μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγθεί. Κάθε δέκα λεπτά περίπου, δημιουργείται και ένα νέο block για να φιλοξενήσει αυτές τις συναλλαγές, το οποίο σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα blocks που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας έτσι την αλυσίδα των μπλοκ (block chain). Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου block με τα προηγούμενα. Μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου τότε θα δημιουργηθεί το νέο block και μαζί με αυτό θα δημιουργηθεί κι ένας συγκεκριμένος αριθμός bitcoins. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Mining κι έχει πάρει το όνομά της ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων του περασμένου αιώνα.
Για να μπορεί η λύση του αλγόριθμου (γρίφου) να προκύπτει κάθε δέκα λεπτά περίπου, ανεξάρτητα από το πόσοι χρήστες προσπαθούν ταυτόχρονα να τη βρουν, τότε είναι προφανές πως θα πρέπει να τροποποιηθεί η δυσκολία του γρίφου. Αυτό γίνεται αυτόματα από το δίκτυο σε σχέση με το πόσοι χρήστες προσπαθούν να βρουν τη λύση. Συνεπώς, όσο περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να λύσουν το γρίφο, τόσο μεγαλώνει η δυσκολία του κι αντίστροφα. Κάθε υπολογιστής ή συσκευή που αναζητά τη λύση του γρίφου, συμμετέχει παράλληλα και στην προστασία του δικτύου από επιθέσεις καθώς και στον έλεγχο και προώθηση των συναλλαγών στο δίκτυο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Κατά την περίοδο σύνταξης αυτού του κειμένου, για να βρει κάποιος τη λύση χρησιμοποιώντας έναν τυπικό υπολογιστή, θα χρειαστούν πολλοί μήνες. Αν θέλετε να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα σας πάρει να βρείτε τη λύση ενός γρίφου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία υπολογισμού χρόνου για block.
Τέλος ν” αναφέρουμε πως το ποσό των bitcoins που αποδίδεται σε όποιον βρίσκει τη λύση του γρίφου, υποδιπλασιάζεται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου (210.000 blocks). Ο πρώτος υποδιπλασιασμός της αμοιβής, από 50 σε 25, έγινε στις 28 Δεκεμβρίου του 2012 και ο επόμενος αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του 2014.
Να επισημάνουμε ότι η δημιουργία των bitcoins γίνεται με έναν εξαιρετικά προβλέψιμο τρόπο. Με πιο απλά λόγια, η δημιουργία τους δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή οργανισμού για δημιουργία περισσότερων ή λιγότερων νομισμάτων. Το δίκτυο από μόνο του καθορίζει το ρυθμό δημιουργίας τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Bitcoin που το καθιστά «αλεξίσφαιρο» σε κρίσεις, πληθωρισμό κι άλλα συχνά προβλήματα των παραδοσιακών νομισμάτων. Ο ρυθμός αύξησης των νομισμάτων έχει τη μορφή της διπλανής καμπύλης.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας bitcoins είτε μέσω mining με τον δικό σας εξοπλισμό, είτε μέσω mining νοικιάζοντας έτοιμο στημένο εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου