Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014


Γνωρίστε τον «πλούτο» της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά


Γνωρίστε τον «πλούτο» της  Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά
27 Φεβρουαρίου 2014
Του Κώστα Παναγιωτάκη.
DSCN1885Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά είναι ένα «σημείο ενδιαφέροντος» αυτής της πόλης που λίγοι Πειραιώτες έχουν ανακαλύψει. Ένας ιδιαίτερος χώρος που φιλοξενεί μικρούς «θησαυρούς πολιτισμού». Με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, το τελευταίο διάστημα αποφασίστηκε, μέσα από στοχευμένες δράσεις, να αναδειχτεί ο ρόλος και το μέγεθος της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι θα συναντήσουμε, αποφασίσαμε ένα πρωί να επισκεφτούμε το επιβλητικό κτίριο στην οδό Φίλωνος 29.
Η «δυναμική» του χώρου, μας εντυπωσιάζει από τα πρώτα μας βήματα. Δυο αξιόλογοι άνθρωποι με ιδιαίτερο «μεράκι» για την λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, ο προϊστάμενος κ. Μιχάλης Τσεκούρας και η μουσειολόγος κα Αθηνά Πάνου αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν και να μας «μυήσουν» στο περιεχόμενο των μόνιμων συλλογών της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Πειραιά και τη θάλασσα
DSCN1840Στο 2ο όροφο έχει δημιουργηθεί μια θαυμάσια αίθουσα με έργα μεγάλων ζωγράφων, (κυρίως ελαιογραφίες) όπως των: Βασιλείου Χατζή, Κων/νου Μαλέα, Αλέξανδρου Χριστοφή, Κων/νου Ρωμανίδη, Νικόλαου και Περικλή Λύτρα, Δημήτριου Πελεκάση, Έκτωρα Δούκα, Μιχαήλ Οικονόμου, Περικλή Βυζάντιου.
Κυρίαρχη θέση στη συλλογή κατέχει η παρουσία καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι Πειραιώτες. Η θεματολογία της συλλογής χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από έργα, των οποίων η πηγή έμπνευσης υπήρξε η θάλασσα, το λιμάνι, τα πλοία.
DSCN1844Ρωτήσαμε την κα Πάνου που κρυβόταν τόσο καιρό αυτός ο «θησαυρός» και πως άρχισαν όλα αυτά τα έργα ιδιαίτερης αξίας να βγαίνουν στην «επιφάνεια». Μας απάντησε ότι στις αποθήκες της Πινακοθήκης υπάρχουν περίπου 1000 έργα και από αυτά επιλέχθηκαν τα πιο σημαντικά ώστε να εκτεθούν στο κοινό. Μας έδειξε ένα εκπληκτικό έργο του Χριστοφή χρονολογίας 1931 που ήταν και ο πρώτος πίνακας που φιλοξένησε η αίθουσα. Αργότερα μας έδειξε δυο σημαντικά έργα των Γρίβα και Οικονόμου τα οποία, αφού πέρασαν από τα χέρια συντηρητών, αργότερα τοποθετήθηκαν σε εμβληματικό σημείο στην αίθουσα. Τα περισσότερα έργα είναι δωρεές. Είναι όμως τόσο αξιόλογο το «υλικό» που για να εκτεθεί προαπαιτούσε προσεκτική οργάνωση και έμπειρο προσωπικό. Η κα Πάνου πραγματικά έχει δώσει πολλές ώρες από τη ζωή της για να «ανοίξουν» οι συλλογές αυτές στο Πειραϊκό κοινό και στα σχολεία της πόλης μας.
Συλλογή έργων Γεωργίου Καστριώτη
DSCN1847Λίγο πιο πέρα, στις αίθουσες του 2ου ορόφου εκτίθεται η εντυπωσιακή συλλογή έργων του Γεωργίου Καστριώτη (1899-1969). Έργα του Γ. Καστριώτη υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στη Βιβλιοθήκη Τζων Κένεντυ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Ο Γεώργιος Καστριώτης γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα (1899-1969).
Από το 1910 μετά το θάνατο του πατέρα του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τη γλυπτική την διδάχτηκε κοντά στο Γάλλο δάσκαλο Antoine Bourdelle από το 1926-1928. Παρά το σύντομο για τη γλυπτική χρονικό διάστημα, βλέποντας το έργο του διαπιστώνει κανείς ότι απέκτησε μία άρτια καλλιτεχνική παιδεία.
DSCN1846Το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του, μεταξύ των οποίων και η προτομή της Σοφίας Σλήμαν με το διάδημα της Τροίας, δωρίσθηκαν στο Δήμο Πειραιά, από τη σύζυγό του το 1974.
Έργα ιδιαίτερης αξίας που αποτυπώνουν την ποιότητα και την λεπτομέρεια της έμπνευσης του καλλιτέχνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί φοιτητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ζητάνε να δούνε την εξαιρετική δουλειά αυτού σημαντικού γλύπτη.
Συλλογές Πάνου Αραβαντινού – Μάνου Κατράκη
DSCN1857Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε στην αίθουσα όπου σε λίγο διάστημα θα εκτεθεί οργανωμένα η συλλογή του Πάνου Αραβαντινού. Για την συγκεκριμένη αίθουσα υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
Η συλλογή Πάνου Αραβαντινού περιλαμβάνει μακέτες, μικρογραφίες σκηνογραφιών, σχέδια κοστουμιών, αφίσες, καθώς και προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
DSCN1852Στη συνέχεια, δεν θα μπορούσαμε να μην ζητήσουμε από τον κ. Τσεκούρα να μας ανοίξει την αίθουσα που φιλοξενείται προσωρινά η συλλογή του Μάνου Κατράκη. Δέος και συγκίνηση! Ήταν όλα εκεί…
Όλη η ζωή του γνωστού ηθοποιού (1909-1984) πέρασε μπροστά από τα μάτια μας.
Θεατρικά κοστούμια, προσωπικά του αντικείμενα και αξιόλογο θεατρικό και φωτογραφικό υλικό.
DSCN1851Να σημειωθεί ότι στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ξεναγήσεις (κατόπιν επικοινωνίας).
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η προσφορά της Δημοτικής Πινακοθήκης στον Πειραιά και πόσο όλοι εμείς, πρέπει να «αγκαλιάσουμε» αυτό το χώρο που αποτελεί ζωντανό κύτταρο Πολιτισμού, Τέχνης και Παιδείας.
Μια επίσκεψη θα σας πείσει!
Δημιουργοί και έργα
1. ΑΞΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, Ζωγράφος – χαράκτης (1907- ) «Το λιμάνι του Πειραιώς»
2. ΜΑΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ζωγράφος – αρχιτέκτονας (1879-1928) «Το Τουρκολίμανο»
3. ΛΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Ζωγράφος ( 1883-1937) «Ηλιοθεραπεία»
4. ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ζωγράφος ( 1884-1972 ) «Ιστιοφόρο»
5. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, Ζωγράφος ( 1888-1933) « Πόρος- Άγιος Ιωάννης Πόρου», «Τουρκολίμανο»
6. ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Ζωγράφος – χαράκτης (1920-1997) «Καράβια ή Πειραιεύς»

Οι ώρες λειτουργίας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, για το κοινό είναι από:
-Τρίτη έως και Παρασκευή, 9.00-14.00 & 17.00-20.00
-Σάββατο & Κυριακή, 10.00-15.00
-Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210. 41.01.402-405

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου