Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα 10 μυστικά των δημιουργικών ανθρώπων

Τα 10 μυστικά των δημιουργικών ανθρώπων

Ποιος είπε ότι μόνο όταν έχεις ταλέντο μπορείς να δημιουργείς; Τώρα μαθαίνουμε πως μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους; Κάποιοι από εσάς, σίγουρα θα έχετε ευχηθεί να είχατε αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο. Νέες έρευνες όμως μας φέρνουν καλά νέα και μας αποδεικνύουν ότι τα ταλέντα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κληρονομικά. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους κατά τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε την δημιουργικότητά σας:

1. Ακούστε το ένστικτο σας
Το ένστικτο λειτουργεί με εκπληκτικούς τρόπους. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, λουζόμαστε, οδηγούμε κτλ, αυτό συνεχίζει να "υπάρχει" και να μας βοηθάει στο να δημιουργήσουμε νέες ιδέες. Εσείς απλά σημειώστε όλα αυτά που λέει το..." μέσα" σας!

2. Προσέχετε την σκέψη σας
Συνήθως όταν ξεκινάμε κάτι καινούργιο, έχουμε την τάση να κάνουμε σκληρή αυτοκριτική με αποτέλεσμα να μην το τελειώνουμε ποτέ. Για να δημιουργήσουμε χρειάζεται να επιμείνουμε, παρά τις αντιξοότητες και τις αρνητικές κριτικές.

3. Πήγαινε όπου σε πάει...
Επικεντρωθείτε στην στιγμή και όχι στον στόχο. Όταν βυθίζεστε ολοκληρωτικά σε μια δημιουργική δραστηριότητα, αισθάνεστε ότι ο χρόνος μικραίνει, ότι οι ώρες μοιάζουν με στιγμές. Τότε είναι που μπορείτε να πετύχετε κάτι πολύ μεγαλύτερο! Απλά αφήστε το να βγει από μέσα σας... Αφήστε το να σας οδηγήσει...

4. Επιτρέψτε στις αισθήσεις σας να ζωντανέψουν
Προσέξτε την εικόνα των πραγμάτων, αλλά προσπαθήστε ταυτόχρονα να τα νιώσετε στο χέρι σας. Μυρίστε τα, ακούστε τα! Ό,τι και αν είναι αυτό, αισθανθείτε το!

5. Η ευτυχία φέρνει καινοτομία
Η μελαγχολία είναι ο μεγαλύτερος ανατρεπτικός παράγοντας των νέων ιδεών και της δημιουργίας. Η ευτυχία όμως αυξάνει την δημιουργική σκέψη, προσφέρει φρέσκες ιδέες και νέες προοπτικές. Θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας.

6. Κανόνες ευγνωμοσύνης Όταν αισθάνεστε ευγνώμονες, βοηθάτε τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου σας να λαμβάνουν περισσότερο από αυτό που έχετε μέσα σας. Φανταστείτε τι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε.

7. Ψάξτε προκλητικές ιδέες
Έτσι για πλάκα, προκαλέστε τον εαυτό σας να σκεφτεί ιδέες διαφορετικές- όπως πώς να κάνεις ένα άλογο να πετάξει. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες ιδέες και στρατηγικές, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε σε ρεαλιστικά πράγματα αλλά και να δημιουργήσετε νέες φρέσκες τάσεις.

8. Περικλείστε την ζωή σας με ενδιαφέροντες ανθρώπους και πράγματα.
Περάστε χρόνο με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας, ακούστε νέα είδη μουσικής, επισκεφτείτε διαφορετικές εκθέσεις οι οποίες μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες σας. Έχοντας ασυνήθιστα αντικείμενα γύρω σας σας βοηθά να αναπτύξετε πρωτότυπες ιδέες.

9. Μάθετε κάτι καινούργιο
Ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι, κάντε μαθήματα γλυπτικής ή οτιδήποτε μπορεί να σας σας φαίνεται "ξένο" αλλά μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον και να σας βοηθήσει να "κατεβάσετε" νέες ιδέες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σύνδεση με νέα πράγματα είναι η βάση για δημιουργική σκέψη.

10. Αναγνωρίστε τις δυνάμεις και τα πάθη σας
Γνωρίστε τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, τι σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζωντανοί, και χρησιμοποιήστε το ως "καύσιμο" για την δημιουργική διαδικασία. "Τρέφοντας" την δημιουργική σας πλευρά θα φέρετε ευτυχία τόσο στον εαυτό σας όσο και στους γύρω σας. Θα μάθετε επίσης τι υπήρχε τόσο καιρό μέσα σας και δεν το γνωρίζατε.

της Σοφίας Εφραιμίδου, Ψυχολόγου Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου