Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Το ταξίδι που πολλοί θέλουν αλλά... λίγοι πραγματοποιούν!!!!!!!!


Το ταξιδι που πολλοι θελουν αλλα... λιγοι πραγματοποιουν!!!!!!!!
Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης, στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος. Περιβάλλεται από τον Νότιο Ωκεανό και έχει έκταση 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρο του πλανήτη, μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Περίπου το 98% της επιφάνειας της Ανταρκτικής είναι καλυμμένη από πάγο, με μέσο πάχος, τουλάχιστον ένα μίλι.
Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους. Θεωρείται έρημος και η θερμοκρασία εκεί έχει φτάσει στους -89 °C.
Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, κατοικούν όμως από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ερευνητικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην ήπειρο.

Μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην Ανταρκτική, μεταξύ των οποίων πολλά είδη ζώων, όπως οι πιγκουίνοι και οι φώκιες. Η βλάστηση της περιοχής είναι τύπου τούνδρας.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη θέαση της ηπείρου είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνέβη το 1820 από την ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκχάουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ στο Βοστόκ και το Μίρνι, αν και υπήρχαν μύθοι και υποθέσεις για μία Terra Australis, δηλαδή μια "νότια Γη" από την αρχαιότητα.

Η ήπειρος ωστόσο έμεινε εν γένει παραμελημένη για το υπόλοιπο του 19ου αιώνα εξαιτίας του εχθρικού περιβάλλοντος, της έλλειψης πόρων και της απομόνωσης. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959 από 12 κράτη, και μέχρι τώρα την έχουν υπογράψει 49. Η συνθήκη απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου.

Συνεχιζόμενα πειράματα διεξάγονται από πάνω από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες.


πηγή: http://dreamtravelgr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου